Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

12.01.2007.

Moje vidjenje piramide u Visokom

 

 

U posjeti visočkoj piramidi

 Otiċi ċu vozom do Visokog i obiċi piramidu. Sada doduše nije jedna, nego dvije piramide, jedna je piramida Sunca, druga je piramida Mjeseca.

 Željeznička stanica u Sarajevu je velika i čista, ali sablasno pusta. Kupujem kartu, košta malo više od tri marke. Službemica na šalteru mora sve rukom ispisati i otcijepiti kartu iz bloka.

 Voz ima obično dva vagona, a možda ovaj ima i tri. Ulazim u prvi, sjedišta su sva kao i ona kao u vozu kojim sam išao u Tarčin, udobna i tapecirana. Ali ima dosta ošteċenja i rupa na platnu. Osjeċa se vonj duhana koji se uvukao u platno. Prozori su prljavi i jedva se vidi kroz njih. Najviše ima đaka, omladine. Veseli su, pričaju bez kraja, nekoliko momaka i jedna djevojka. Preko puta mene čovjek i žena, malo mlađi od mene, veċ izvadili da nešto jedu. Imali su sportske cipele na nogama, možda su i oni pošli na piramidu.

 Voz pođe na vrijeme. Ispred mene s desna gdje sjedi ona omladina otvoren prozor. Napolju je lijepo toplo. Onaj par prekoputa poče da protestuje da im puše od prozora i da ga zatvore. Jedan mladiċ nevoljno zatvori prozor.

 Omladina zapali cigarete. Otvoriše ponovo prozor. Ona žena do mene poče očajnički da traži da zatvore prozor, da je propuh ubi. U vagon uđe kondukter. Žena mu se poče žaliti na prozor. Kondukter ga sam zatvori, poče se šaliti sa đacima. Oni su sada otvorili veliku Milka čokoladu. Pojeli su pola, a pola dadoše kondukteru. Ovaj se zahvali i reče kako ċe podijeliti sa kolegom.

 U Semizovcu sam gledao rijeku Bosnu i mnogobrojne patke na njoj. Nisu znači patke samo u Holandiji. Ali prije rata ja ih nisam viđao na brzim bosanskim rijekama. Lijep je ovaj kraj pitome Bosne, iako najnaseljeniji,  u njemu ima još dosta slobodne i puste ravnice. Prolazimo kroz Ilijaš, zahrđali ostaci željezare izgledaju kao neki monstrum. Ko ċe ovo očistiti, odvesti ovu željezariju?

 Evo nas kroz Podlugove,” vozovi idu danju, noċu kroz Podlugove”, sjetih se pjesme koju je pjevao Zdravko Čoliċ. Onda prolazimo kroz jedno lijepo mjesto u ravnici, Lješevo, pa prekriženo, piše na tabli pored puta, na izlasku iz mjesta. Evo nas opet ispod podvožnjaka uz Bosnu, onda pored kasarne i pored Franjevačke gimnazije voz ulazi u Visoko. Prolazi pored stare zgrade stanice i staje dalje kod nove jednostavne zgrade. Iskačem iz voza, potcijenio sam visinu platforme pa umalo ne uganuh nogu.

 E sad ima prilično natrag iċi, možda tristo metara do stare zgrade stanice, gdje se nalaze i prve gradske kuċe. Dok napuštam tračnice vidim da voz još stoji u stanici. Evo me u  jednoj pitomoj ulici sa starim kuċama, lagano  se spušta prema autobuskoj stanici. Stanica se nalazi uz samu rijeku Fojnicu, koja je tu ispod mosta podijeljena u dva rukavca koja grle ostrvo obraslo topolama.

 Sad prelazim most, nemam više maraka i morao bih razmijeniti eure. Preko puta mosta je Raffeisen banka. Ulazim, red je od jedno četiri osobe pred šalterom. Ali službenica za šalterom priča na telefon, raspoložena, nasmijana. Neko traži neku drugu službenicu, e sad ova što drži slušalicu treba malo da proċaska dok preda slušalicu onoj što je nazvana. Nisam mogao čekati i izađem iz banke.

 Idem sad prema staroj čaršiji. Nema nigdje putokaza kuda se ide prema piramidi. Samo plakati koji pozivaju na dobrotvorni koncert u nedjelju na stadionu. Biċe poznati pjevači i valjda ċe se dobit od kencerta koristiti za dalja iskopavanja.

 Sa lijeve strane ulice neka nepoznata banka, ulazim, na šalteru nema nikoga. Želim promijeniti 50 eura, ne pitam za tečaj, to je obično svuda isto. Ovdje je međutim marku i po manje. To saznah tek kad je transakcija urađena. Haj dobro.

 Ulazim u stari dio. S lijeve strane se pravi neka mala džamija, sva od drveta, interesantno izgleda. Brdo Visočica dominira cijelom ulicom i cijelim gradom. Instikt me vodi do vrha ulice, to je centar staroga grada, još su tu ostaci starih duċana iz vremena turske čaršije. Taksisti poredani, pa čak i jedan fijaker sa upregnutim konjem. Okreċem lijevo i idem stotinjak metara i pitam neku djevojčicu kud se ide na piramidu. Reče mi da odmah okrenem udesno uzbrdo i da onda gore dalje pitam.

I krenuh uzbrdo u mahalu, stvarno je to strma ulica, duša da ti izađe, kako su ovdje pravili kuċe kod onakve ravnice dole. Popnem se do neke česme koja je stalno otvorena, spomen je to česma nekome, napijem se vode, sad je uspon iza okuke manji i evo me na nekoj zaravni. Tu ima neka kafana, vidi se skoro otvorena, te improvizovane table koje označavaju da se tu može parkirati, ali da se plaċa.  Na parkingu stoji neki stari kombi, vozač mi priđe I pita da li treba da me vozi do nekog platoa. Ja se zahvalih.

Uto mi priđoše četvoro djece, pitaju treba li mi vodič. Najmanje dijete je imalo samo dvije godine,zvao se Jasmin, ispružio je ruku i tražio marku. Bila su još dva dječaka koji su imali oko šest godina i još jedna curica, izgledala je najstarija. Imala je lijepe crne oči i kovrdžavu kosu. Cigančad su i stanuju odmah tu u podnožju brda, pokazaše mi nekoliko malih neuglednih kuċica.

Pitam curicu kako se zove, kaže Džeraldina, pitam koliko ima godina, pokazuje mi punih pet prsta na jednoj ruci i tri na drugoj.

“Osam godina imaš” , kažem ja.

“Odakle ti znaš da ja imam osam godina?”, pita ona i dodaje:

“Imaš jednu marku, gladna sam”.

Vadim marku i dajem joj, a onda jedan od one dvojice, Semir, tako je rekao da se zove, udari u plač. Zališe ga suze. Vidi slučajnosti, Semir se zove i glavni pronalazač piramida. Trebalo je da ode u Ameriku, da tamo sve nauči o piramidama i da se vrati u Visoko i uvjeri Visočake da oni stoljeċima žive ispod piramide, a da pojma nisu imali o tome.

“Ona uvijek dobije, ona ima para, ja nemam ništa!”, govorio je Semir kroz plač.

Onda dam i njemu marku, on se odmače, a za njim ode onaj treċi, molio ga je da popolove. Onda se vrati meni žaleċi se:

“ Čuješ, neċe onaj da polovi!”

Za to vrijeme je Jasmin držao ispruženu ruku i svo vrijeme oblijetao oko mene, te dadoh nešto onih sitnih žutih para i njemu i onom što od druga nije dobio polovinu.

 Išao sam zemljanim putem uzbrdo, bio je neki kiosk s lijeve strane, sklepan od dasaka, u njemu se prodaju suveniri, drvene piramidice, slike sa piramidama, majce sa natpisom. Malo dalje na stubovima do puta izdignuta neka koliba, unutra se nudi jelo i piċe. Vidim da nude i pitu. Bio sam malo gladan, kažem:

“ Gdje vam je ta pita?”, žena odgovori

“Trebaš da naručiš, pa kad siđeš odozgo dobiješ, čeka te pita” , odgovori žena. Zahvalih se i produžih dalje.

 Stigoh do putokaza koji je pokazivao prvac za plato ili na drugu stranu desno do iskopina označenih platformom sa nekim brojem. Krenuh desno, sad sam znači u podnožju piramide Sunca. Penjem se stepenicam uklesanih u glinenu zemlju, a sa strana vijuga puteljak za one koji hoċe sporije da se penju. Poslije tridesetak metara opet od dasaka napravljena kafana i u njoj sklepani stolovi za odmor.

 Stepenice su strme, prilično je vruċe, skidam se samo u majcu. Stepenice zalaze u borovu šumu. Prije nego ċu  i  šumu okrenem se i pogledam, vidim veliku lijepu dolinu sa zelenom Fojničkom rijekom koja izbija iza brda. Poslije sam saznao da je uzvišenje preko rijeke u stvari piramida Mjeseca. Grad Visoko se vidi u svoj svojoj veličini, nekoliko džamija se ističu svojim munarama, u daljini se vidi dolina Bosne sa novim autoputem uz nju. Izgledalo je kao da sam u nekoj zapadnoj zemlji, iznad nekog lijepog čistog i naprednog grada, sa divnim rijekama i dobrim saobraċajnicama.

 U šumi je bilo hladovina. I gle, evo me, iskopine su tu, ograđene žutim trakama. Veliki su to kamene ploče, nepravilnog oblika, ali jednake ravnine. Kao da su napravljene od nekog betona sa krupnim sljunkom umjesto sitnog pijeska. Vidi se da je priroda teško mogla pogoditi da baš ovako napravi, a ako su pravili ljudi, onda je to prilično davno napravljeno.

 Pokraj ploča neki otvor kao peċina. Kraj njega neki drugi, u njemu dvojica kopaju krampom. Zidovi bunara izgrađeni od slojeva sedimentnih stijena. Dno tvrdo.

 Malo dalje opet one ploče, sada manje veličine. Nema se kud dalje. Vraċam se polako, nisam više onoj djeci interesantan, zaustavljaju neke druge ljude. Spuštam se niz onu strmu ulicu. Sad sam zaista gladan. Vidim pekaru na ċošku.

 Pite ne nalikuju pitama, okrugle su to, neke slagane pite, mast se cijedi iz njih. Vidim da imaju i krofne. Pitam:

“Ima li šta u ovim krofnama?”

“Ima, ima”, odgovara djevojka za pultom.

“A šta ima?”, pitam ja.

“Ima čokolade”.

“E ako ne bude, nek znaš da ċu ti vratiti”, rekoh ja.

 Išao sam ka autobuskoj stanici i jeo usput krofnu. Kad sam stigao do sredine krofne mogao se primjetiti samo smeđkasti trag, kao da je neko prstom koji je namazan nečim smeđim, dodirnuo tijesto. Bila je u pravu, nečega je bilo u krofni! Samo je trebao mikroskop i dobar labaratorij da se odgonetne od kakve su to materije tragovi!

 Na autobuskoj stanici sam čekao autobus za Sarajevo. Bilo je tu opet interesantnog svijeta. Neka mlada djevojka, obučena u šarenu bluzu i suknju, u dubokim čizmama zlatne boje. Imala je oko vrata niz perli različitih boja. Oči su joj bile kao u mačke, neobične svijetlo-zelene boje, koja je prelazila u žutu, nešto neprirodno, kao da je nosila obojene kontakt leċe. A kosa joj je bila šarena kao lišċe u jesen koje mijenja boju, pa je istovremeno i žuto i braon i crveno. Sa djevojkom je sjedila na klupi njena majka, obučena kao obična prosta seljanka sa dimijama i šalom na glavi.

 Dođe autobus, dolazio je iz Tešnja. Unutra je bilo sparno, prozori prljavi i zarošeni. Ono malo putnika je u glavnom spavalo. Tek sam sad vidio koja je razlika ovoga autobusa i onoga kojim sam stigao iz Holandije. U daljini sam vidio sam još nekoliko brda u obliku piramida.  Vozili smo se autoputem, put je bio tako dobar, da se činilo kao da nisam u Bosni. Bar do Semizovca, a onda smo upali u gužvu na ulazu u grad. Bila je to ipak Bosna.   

 

 

Leteci Holandjanin

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3336632

Powered by Blogger.ba