200 godina od rođenja Charles Darwina

 Danas je dvjesta godina kako se rodio najveći naučnik – prirodnjak Čarls Darwin. Rođen je u Cambrige-u 12 februara 1809, a umro je 1882 godine. Darwin je tvorac Teorije o evoluciji, koja je iz temelja promijenila čovjekov pogled na svijet. Njegova knjiga “Porijeklo vrsta”, objavljena 1859 . je plod dugogodišnjeg istraživanja bioloških vrsta i fosila, koje je obavio uglavnom tokom petogodišnje plovidbe brodom Beagl, od 1931- 1936 godine. Brod je tokom pet godina napravio kružni tok oko svijeta obišavši Južnu Ameriku, Afriku, Australiju i ostrva u Indijskom okeanu i Pacifiku. Za njegova istraživanja su naročito bile bitne posjete Galapagosu i Australiji. Sa Galapagosa je Čarls ponio jednu kornjaču (Harriette), koja je tek nedavno, nakon 170 godina života umrla u jednom ZOO-u u Australiji.

U osnovi Darvinove teorije leži stav da je život na zemlji u neprekidnom razvoju milionima godina, da se od najjednostavnijih bića prilagođavanjem životnoj sredini i selekcijom nastale sve više kategorije, a na vrhu tog životnog stabla je čovjek, koji je neposredno nastao od majmuna. Po toj teoriji razvoj života na zemlji je plod slučaja, a ne nečije svjesne namjere.

Darwin je skupa sa Mendeljejevim ( otkrio genetiku) postavio temelje moderne prirodne znanosti od koje i danas neprekidno imamo koristi. Nastanak rezistencije bakterija kod upotrebe antibiotika nastaje upravo po Darwinovoj teoriji prilagođavanja vrsta.

Darvinova teorija je u suprotnosti sa učenjem velikih religija, posebno hrišćanstva, po kojima je čovjek stvoren direktno od Boga (Stvaraoca) šestog  dana stvaranja svijeta.  Pristalice teorije božijeg stvaranja svijeta će ovih dana podijeliti brošure u sve holandskepoštanske sandučiće, u kojima se iznose dokazi protiv evolucije, a u korist Boga kao stvoritelja svijeta i čovjeka. Međutim činjenica je da i mnogi moderni hrišćani priznaju teoriju evolucije i ne mogu shvatiti nastanak čovjeka onako kako je to napisano u Bibliji. Onaj ko je iole ozbiljno proučio Darvinovu teriju, a mi smo to u socijalizmu temeljito učili u školama, teško da je zbog obilja dokaza velikog naučnika može da je ne prihvati.

Jedna grupa holandskih naučnika i novinara će u septembru obaviti putovanje brodom, istom onom trasom kojom je putovao i Darwin, i sa lica mjesta izvještavati o mjestima sa njegovog putovanja.    

 

reuw
Omijene knjige :Starac i more, Kome zvona zvone i Prohujalo sa vihorom

9 komentara

  1. Pozdrav,
    cinjenica je da zapravo teorija evolucije ima sve manje znacaja u ozbiljnim naucnim krugovima, jer je vec sasvim jasno da je suplja ko svicarski sir.
    Toliko kljucnih stvari ima koje ne stimaju, toliko nedostajucih dokaza i neargumentovanih pretpostavki – da zapravo citava teorija izgleda kao kao gomila labavih poluistina koje se eto medjusobno podupiru. Ali ne mozes izgraditi jedan cvrst dokaz od puno labavih dokaza.
    Kako god…treba se informisati sta misle i NAUCNICI koji zagovaraju kreacionizam i sl…

  2. O nastanku prvih zivih stvorenja postoje samo teorije i to niko ne zna sa sigurnoscu. Evolucija postoji, ziva bica se prilagodjavaju sredini i tako opstaju, a da li ona dovodi do stvaranja novih vrsta iz druge vrste i to je diskutabilno. Nauka napreduje, nadam se da ce se naci pravi odgovor.

  3. @Hazbija: Gledacu da te smjestim, i tebe i tog tvog novog cuku
    @Disident:Danas je Darwinu rodjendan, a kad bude nekom keracionalisti pisacu i o njemu, samo mi reci koji su znacajni
    @Burekblog:Ma meni je to kako pise u Kuranu zaista lijepo, samo ne bi nikoga da mi to rekne dok sam bio mali, takvo vrijeme bijase, Darwina ucijase, a bilo bi mi lakse zivjeti s tim uvjerenjem
    @Drinka:Malo je rijeci bilo o nastanku prvih zivih stvorenja, to nije Darwinovo ucenje. On je bio vjernik, trebao je cak da postane svestenik, da nije slucajno pozvan da krene brodom koji ce se vratiti za dvije godine. on je na osnovu kostiju, fosila, evolucionih relikvija, izolovanih vrsta, itd. utvrdio slicnosti vrsta koje ukazuju njihovu srodnost.Nije mogao da ne iznese ono sto je njemu bilo tako ocito, te je bio toliko ubjedljiv da je jos za zivota njegova teorija masovno prihvacena. O nastanku prvih bica, jednostavnih organizama mi smo ucili tzv. teoriju koacervata, materije izmedju zive i nezive, iz koje su se formirale biohemijske supstance sa osobinama zivota. Naravno da ta teorija nije ubjedljiva, a nije ni labaratorijski dokazana. Druga su stvar izvanredne anatomske slicnosti medju zivim bicima, te iste biohemijske supstance, koje se pojavljuju i u najjednostavnijim i najslozenijim biljkama i zivotinjama, od kojih je svakako najuniverzalnija kuhinjska so (NaCl) i voda (H20)(kao dokaz porijekla zivota iz mora).

  4. Dobar dan komsija,lijepo da te imamo na bloggu
    pa nas fino podsjetis na ono sto nekad ucili smo…ja sam definitivno fan Darvinov,ali to i nije bitno.
    Nego
    RADO bih i ja na taj brod..nekako tesko se zaustavljam kad krenem.Cim sam prizemljila u Europi,da mi je kud god opet:))Ko ptica letacica…
    Lijep pozdrav i svjeze Njemacke,vjerovao ili ne
    takva mi bas pase,trenutno barem.

  5. Darwin je i jedan sociološko-politički fenomen. Ja sam u sociologiji učio, da mu je jedna od najvećih zasluga, što je njegova teorija evolucije bila inicijalna kapisla za odvajanje svjetovne od crkvene vlasti u zapadnoj Evropi, potom u SAD i dalje svijetom.
    Za ostalo, sem ovog sjećanja, nisam kompetentan!

  6. @Spoanty, ptica selica, ma to ti je najbolje
    @Mirsad: bas veceras izjavi jedan hol.naucnik kako je njegova (Darwinova) teorija na provjeri svaki dan u labaratorijama i da se svaki dan uvjeravaju kako je tacna. Uzmi samo rezistentne bakterije, napr. na tuberkulostatike. Uspjele su preziviti samo one bakterije koje su razvile rezistencu. A pogledaj samo rase pasa, koje su nastale vjestackim odabiranjem, koliko se razlikuju medjusobno, a sve jedna vrsta.

Komentariši