Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

26.09.2007.

Ne, nije ovo zgrada vlade republike BiH u Sarajevu......

Nova zgrada Vlade RS u Banjoj Luci

...........nego vlade RS u Banja Luci

(slika prenesena iz Avaza od 27-09-07)

26.09.2007.

Preporučujemo

 

Preporučujem ovaj tekst Zije Dizdarevica u "Oslobodjenju".

FOKUS PDF štampa E-mail
Piše: Zija Dizdarević   
25/09/07

Glas Vašingtona

Prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan donio je važne poruke iz SAD. U tim stavovima dat je poseban osvrt na reformu policije, ali promišljanja Vašingtona šire i suštinskije zahvataju bh. političku zbilju.

Vašington potvrđuje da potpuno stoji iza prijedloga visokog predstavnika Miroslava Lajčaka na temu policije, naglašavajući da će podržati svaku njegovu akciju i odluku, uključivši i moguću smjenu odgovornih pojedinaca i kažnjavanje stranaka. Gregorijan otklanja kritike Lajčakovog plana čelnika SBiH i člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i vođe SNSD i premijera RS Milorada Dodika, optužujući ih da blokiraju reformski proces koristeći čak „netačne argumente i laži” u obmanjivanju građana. Gregorijan najprije kritkuje Silajdžića optužujući ga, kao i Dodika, da želi očuvanje statusa kvo. No, mnogo veću težinu imaju vašingtonska viđenja koja se tiču RS i Dodika.

Integralni tekst vidi ovdje

26.09.2007.

Kako prevesti debele do hitne pomoći?

Sinoć je govoreno o jednom, sve izraženijem problemu. Naime oko jedan posto stanovništva Holandije je toliko debelo, da predstavljaju poseban problem za zdravstvenu službu.

Najveći problem je kako u slučaju hitnih stanja prevesti te ljude do bolnice. Oni koji imaju preko 150 kila, a neki imaju i trista, se ne mogu voziti “normalnom” hitnom, mnogi ne mogu leći na uski krevet niti ući u kola. Naveden je slučaj jednog pacijenta koji je dobio infarkt srca, a bio težak oko 300 kg. Da bi ga izveli iz stana morali su izvaditi prozore i vrata, srušiti zid, a njega prevesti vatrogasnim kolima. U provinciji Drente su angažovali kamion umjesto sanitetskog kombija.

Drugi problemi su u bolnicama su mali kreveti, uska kolica za prevoz, tijesni WC-i itd. Poseban problem je operacioni sto, zatim injekcione igle, koje su isuviše kratke, manžeta za mjerenje pritiska koja ne može obuhvatiti ruku pacijenta, itd. Snimanje napr. magnetne rezonance je za ovakve nemoguće u normalnom aparatu pa se debeli pacijenti šalju na klinike za životinje gdje se pregledaju poput konja ili slonova!

Jedan hirurg je izjavio da ovi pacijenti imaju ista prava kao i svi ostali, a da ništa nije urađeno da se stvore uslovi za njihovo bolničko liječenje, pa da se čak kod izgradnje novih bolnica uopšte ne vodi računa o izgradnji napr. posebnih soba ili čak odjeljenja. Ovo pogotovo što je debelih sve više i već danas se računa na broj od oko 150000 ekstremno ugojenih.

Izvor: Netwerk.25-09-07. Ko hoce da vidi sinosnju emisiju neka klikne http://www.netwerk.tv/

 

25.09.2007.

O kosovskom pitanju

Evo dva komentara citalaca sa stranice B 92, povodom ponovne izjave Kondolize Rajs da je jedino rjesenje za Kosovo- nezavisno Kosovo. Ostale komentare mozete procitati ovdje.

 • Mene samo zanima da li prosecan Srbin mazohisticki uziva u tome da izaziva sukobe na svoju stetu a sve pod idejom o stvaranju Srpske drzave kojoj nikako da se odrede konacne granice...Istorija nas uci da ni Kosovski boj kao ni prvi ni drugi svetski rat kao ni ratovi u Sloveniji i Hrvatskoj Bosni i Kosovu a sve protiv zelje nekih tadasnjih ili sadasnjih velikih svestkih sila, nisu nista doneli Srbima osim da im je drzava sve manja i manja a njih istih sve manje u toj maloj drzavi.
  (Ritter, 25. septembar 2007 10:40)
 • Kondoliza Rajs lepo kaze (ne tim recima, ali to znaci to), da je Kosovo na kocku stavila miloseviceva Srbija i izgubila ga jos 1998/99. (da ne idemo dalje unazad). Sad, zasto se nova vlast 10 godina kasnije besmisleno trudi da promeni nesto sto je, u sustini, vec zavrseno, to je druga prica.
  Nemojte imati iluzija, niko ne voli sto ce Kosovo da bude nezavisno, i ja ne volim kad banka digne kamate, ali na to se, prosto, ne moze uticati na taj nacin.
  U stvari meni se cini sledece: Kosovo je izgubljeno kao kad covek izgubi nogu. Oseca i dalje da je tu, ali to ne znaci da moze da uzme i da je zasije ponovo. Kondoliza Rajs je samo "doktor" koji ti lepo kaze "noge vise nema". Kostunica je nadrilekar koji nogu, u poodmakloj fazi raspadanja, pokusava da prisije ponovo i time stavlja na kocku ceo organizam. Verovatnoca da se noga primi i od crkotine ponovo postane zdrava je NULA, verovatnoca da ceo organizam uhvati pogubnu infekciju je neizbezna...
  (Colin_bgd, 25. septembar 2007 10:58)
 • 25.09.2007.

  Curica koje sve zna

  Pogledajte na You Toube znanje geografije ove dvogodisnje djevojcice. Klikni na

  http://www.youtube.com/watch?v=r43yCiKlbCo i zastidi se svog neznanja.
  24.09.2007.

  Milan Kucan o BiH

  Bivsi predsjednik Slovenije Milan Kucan u Sarajevu je dao intervju "Vecernjem listu" iz koga izdvajamo jedan dio. Kompletan intervju procitajte u Vecernjaku

  VL: Koliko je Daytonski sporazum dobar okvir za postizanje takvih ciljeva? 
  Kučan: Daytonski sporazum obavio je vrlo značajnu ulogu jer je zaustavio rat. I dok nemate drugog rješenja, treba se držati onog koje je pokazalo određene kvalitete i obavilo svoj zadatak. Međutim, život od potpisivanja Daytonskog sporazuma ide dalje i trebalo bi, bez velikih emocija i uz punu vjeru u budućnost BiH, vidjeti što je dobro iz tog sporazuma što treba zadržati, a što bi trebalo mijenjati. Dakle, nije pitanje hoće li BiH opstati, nego kakva BiH jedino može opstati kao dio suvremenog društva.

  VL: Je li to dvoentitetska, troentitetska ili BiH bez entiteta?
  Kučan: Sve su to modeli. Mogući su i prvi i drugi i treći, ali sami građani BiH trebaju odrediti koji je najbolji. Bilo koji model sam po sebi ništa ne znači, ne donosi ništa pozitivno ili negativno. Činjenica je da Bosnu i Hercegovinu čine tri etničke skupine, a da to nije dokraja izvedeno u organizaciji države.

  I ako bi se išlo na organizaciju države kroz tri entiteta, a ti entiteti ne bi bili demokratski i multikulturni i bili izgrađeni samo na etničkom principu, onda bi to bilo priznavanje situacije stvorene ratom i nasiljem. Europljani su se još od Helsinške povelje obvezali da neće priznavati činjenice stvorene ratom.

  24.09.2007.

  Stanje u zdravstvu istocnog nam susjeda

  na B92 naidjoh na ovaj ogorceni komentar o stanju u srbijanskom zdravstvu. Nije bolje ni kod nas (vidi blog http://sarajdoktor.blogger.ba )

  Nesto najneljubaznije se zaposljava u zdravstvu. Lekari po bolnicama su u vecini korumpirani i hajde da se ne zamajavamo. Svi znamo barem 3 coveka koga u bolnici nisu hteli ni da pogledaju dok im nije platio. Toga ima u SVAKOJ bolnici. S druge strane medicinske sestre su nesto najgordije i najneljubaznije na svetu. Cesto se desi, evo npr. u Domu zdravlja na Banovom brdu,1.sprat, da kad dodem do saltera i nazovem DOBAR dan, "sestra" ne nadje za shodno ni glavu da podigne a kamoli da kaze DOBAR dan. Jednostavno vas ne primecuje. Frizura, sminka i abrovi je sve sto je interesuje,a sto nepotrebno gubis vreme to je ne interesuje, iako ona prima platu od mog poreza, a ja ponekad nemam bebi ni za pelene, ali zato moram od svake plate da izdvojim jedno 20.000 din za plate ovakvih. Necuveno. Nikakva opravdanja ne postoje za zdravstvo, jer su FAKAT najgori! To tvrdim. Tek kad se pola otpusti zbog korupcije i neljubaznosti (bahatosti), a druga polovina edukuje za rad sa ljudima (jer se ponasaju kao da smo stoka), tek onda ce se promentiti slika o zdravstvu. Inace takav odnos je jedan od pet glavnih razloga zasto mladost ove zemlje bezi iz nje... Samo da se zna, ministre Tomice i premijeru i cela Vlado, ovo uopste nije mali i naivan problem, vec jedan od sustinskih u nasem pokvarenom drustvu, koje bi vi trebalo da unapredjujete i vodite ka boljitku za sve nas..glupe gradjane koji vas biraju!
  (gradjanin S, 24. septembar 2007 10:55)

  24.09.2007.

  Preneseno iz "Dnevnog Avaza"

  Trenutak kada muškarac mokri pred džamijom...
  Trenutak kada muškarac mokri pred džamijom...
  Foto: S. Avdić
  Srbin se pomokrio pred džamijom?!
  Bošnjaci šokirani najnovijom provokacijom - Sve se događalo u vrijeme kada su vjernici dolazili na teravih-namaz - Policija koja je bila u blizini nije reagirala
  23.09.2007. 14:12

  Uoči teravih-namaza u petak navečer ispred čuvene Osman-pašine džamije u Trebinju dogodio se incident. Kako je za "Dnevni avaz" potvrdio glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžić, izvjesni muškarac srpske nacionalnosti je pred početak klanjanja došao na ulaz džamije i pomokrio se.

  Kompletan clanak vidi dnevniavaz.

  24.09.2007.

  Zabrinutost zbog radikalnih izjava protiv islama

  ANP
  Tjibbe Joustra
  Foto: ANP

  Tjibbe Joustra, koordinator tima u borbi protiv terorizma, je izjavio u intervjuu za list AD, da posljednje izjave pojedinih “političara” o islamu predstavljaju opasnost za bezbjednost zemlje. On nije rekao na koga tačno misli, ali novinar upućuje na izjave Geert Wildersa i Ehsana Jamija ( o kojima smo ranije pisali tokom ovog mjeseca).

   (Wilders je između ostalog na posljednjoj sjednici Parlamenta, u kome je vođa frakcije od devet zastupnika,  dva puta spomenuo Kur`an kao fašističku knjigu, uz nikakve, ili veoma mlake reakcije poslanika)-primjedba autora bloga. 

  Joustra je podcrtao da od million muslimana u Holandiji, samo je nekoliko stotina sklono nasilju, a da se ovakvim izjavama stvara kriva slika, te da pojedinci, koji stoje na rubu odluke o terorističkom činu, na ovaj način dobijaju odlučujući pogurak u leđa. Svako ima pravo da iznese svoje misljenje, ali nema pravo da svasta rekne.

  Wilders je već reagovao na intervju Joustre, a Rutte, vođa VVD, u izjavi za radio je rekao da će u Parlamentu tražiti pojašnjenje o miješanju Joustre u diskusiju.

  Izvor:”De Telegraaf”. Originalan članak vidi ovdje

  23.09.2007.

  Prenosimo iz "Oslobodjenja"

  FOKUS PDF štampa E-mail
  Piše: Ahmed Burić   
  22/09/07

  Kreševo

  Vijest da je jučer u Kreševu potpisana deklaracija o načelima ustava Bosne i Hercegovine i da su je potpisali hrvatski tzv. lideri, ne bi me se trebala previše ticati, jer karte su već odavno podijeljene. Svi se političari “bave” svojim narodima, i kroje im kape i duše, a manjina kojoj pripadam ionako je izgubila sve šanse za ozbiljnije političko organiziranje. Stvar se, inače, ne bi ticala nikoga normalnog jer vodi u daljnju segregaciju u BiH po nacionalnom principu i u tom smislu nije ništa novo da nije dva detalja u njoj. Prvi je mjesto potpisivanja, a drugi činjenica da se time samo potvrđuje stara istina da je zadnjih dvadesetak godina vođen rat protiv manjina.

  Kad mi neko spomene Kiseljak, k’o da mi je spomenuo Pale! Ova replika, koja se odmah nakon rata često znala čuti u sarajevskim razgovorima, nije važila za neke druge toponime u BiH. Pogotovo ne za Kreševo, reklo bi se. Poduzetnički duh, pa i poslovična blagost ondašnjeg svijeta (gdje još na svijetu imaju Guarnerijevu violinu na kojoj sviraju narodne pjesme?), činilo je Kreševo prijateljskim toponimom u koji se rado ide.

  Čelnici hrvatskih stranaka su mirno pregazili preko toga jer oni s Kreševom, vidjećemo i zašto, i ne računaju previše ozbiljno.

  Ostatak teksta procitaj ako kliknes na http://www.oslobodjenje.
  23.09.2007.

  E, dobre sudžuke!

  Ima jedan mačak iz komšiluka, dolazi pod kuhinjski prozor i izvodi razne marifetluke, valja se po betonu, ko oni glumci i svirači u Amsterdamu koji ispred sebe stave šešir da im se ubaci koja para. Sada je doduše najviše rumunskih Roma koji se razmile i ovdje po Goudi, kako su ušli u EU ima ih na svakom ćošku. Tako i mačak Lui cirkuza dok mu ne bacimo šta za jelo, a najviše voli kožice od pečene piletine.

  E, iz Bosne sam donio jedan komad sudžuke u vakum pakovanju. Grozna je i ne može se jesti. Probao sam je dati mačku, ali je samo omirisao i mjauknuo na mene. Ko veli: “šta mi ovo daješ!” Kakve li su to sudžuke i od čega li se prave kad je pileća kožica bolja od njih. Ko baš želi da zna ime proizvođača, nek mi pošalje privatnu poruku, da ne bi džaba kupovao, jer je ni mačka neće.

  22.09.2007.

  Procitajte ovo kompletno

  Donosim samo pocetak. A steta je da ne procitate sve. Ja sam i ranije podvukao neke slicnosti izmadju Safeta Isovica i Pavarottija. A o komentarima o Bosni u hrvatskim novinama stalno ukazujem. Eto se nasao sada i jedan hrvatski novinar da ostro napadne taj odnos.

   
    Sjećaš li se bosanskog Pavarottija?
    ritn by: Ivor-Car
  Vrbas voda nosila jablana

  Neke stvari jednostavno promaknu, kao što je meni, a čini se i ostalim Lupežima, promaknuo prošlotjedni “Globus“. A šteta je, jer u tom je tjedniku još jednom, po tko zna koji puta do sada, briljirao Boris Dežulović u svojoj kolumni “Ugovor s đavlom“. Našu neopreznost i veliku nepravdu ispravit ćemo istog momenta, fenomenalnim tekstom koji se iz nekrologa pretvorio u iznimno oštru kritiku današnjeg nam društva

  Da se glazbeno školovao, mogao bi biti naš Pavarotti, napisao je jedan kritičar, ali što bismo mi s Pavarottijem?

  Tim riječima od Safeta Isovića, posljednjeg velikana sevdaha, oprostio se pjesnik Mile Stojić. Njegovo slovo u sarajevskim Danima objavljeno je u četvrtak – rano ujutro tog dana, dok su mahmurni raznosači dijelili svežnjeve novina pospanim trafikanticama, u svom domu u Modeni umro je Luciano Pavarotti.

  Moćna je pjesnikova riječ – rekao sam Mili koji dan kasnije, ispijajući jutarnju kavu u Tuzli – urekao si čovjeka. Pa ipak, ne umire se od pjesme. Naprotiv, da pjesma ima takvu moć, živjeli bi Luciano Pavarotti i Safet Isović još poneku stotinu godina.

  Jedan za drugim umrli su prošlog tjedna Safet i Luciano. Jedan zvijezda svijeta našeg, malog i sve manjeg, drugi zvijezda velikog svijeta, ali jednako sve manjeg. Od Luciana se dostojno oprostila i Hrvatska, velikim novinskim nekrolozima, uz „O sole mio“ na kraju televizijskog dnevnika. Da je pak umro Safet Isović, saznali smo mobitelom, čitajući SMS-poruke iz Bosne.

  Ostatak teksta  procitajte u Lupigi

  22.09.2007.

  Subotom malo o jeziku

  Pošto mnogi imaju problma sa č i ć, odnosno dž, đ, dajem uputu za pravilno pisanje nekih više ili manje poznatih riječi koji počinju sa ovim slovima. Često su to turcizmi. Za neke manje poznate riječi novim generacijama sam dao objašnjenje značenja. Ko je zaboravio ćirilicu dao sam im da vide kako bi neke od ovih riječi izgledale napisane ćirilicom. 

  Čaklja, čahura (чахура),čakija, čamotinja (чамотиња-samoća),čamac, čangrizav (zagrižene naravi), čaj, čar (korist, ljepota), čamdžija (чамџија), čavka, čatrnja (rezervoar za vodu),čardak, česma, češanj(dio glavice bijelog luka), čemer (gorčina), četka, čengele (sprava za mučenje), čizma, čibuk(vrsta lule za pušenje), čir, čirak (svjećnjak), Čifut (pogrdno ime za Jevreja), čin, čini (mistična djela),  čokanj (mala čaša), čobanin, čomaga (motka), čorba, čokot (grana vinove loze), Čavkušić (Чавкушић), Čengić, čučanj,čučati……. 

  Ćazim, ćahija ( ћахија -vrsta kifle), ćela,ćasa, ćetenija (vrsta halve), ćevapčić (ћевапчић), ćesno (bijelog luka), ćirilica, ćumur, ćumez,ćurka, ćosav (bez dlaka na bradi), ćopav (šepav), ćutuk (fali mu nešto, napr. ćutuk u glavu znači da je bez pameti)…..

  Džak (џak), džamija, džem,džemat,dzenaza,džehenem (џeхeнeм), Džemidžić, džandrljiv (џaндрљив= brzac,nespretan),…..  

  Đavo (ђаво), đak, đubre (ђубре), đevrek (vrsta peciva), đerdan, Đurđevdan,Đorđe, Đe si?, đidija, 

  Nadam se da  će te vi dodati još riječi i napraviti ispravke na mjestima gdje sam pogriješio. I za kraj dvije rečenice, koje kad naučite napamet i izgovorite vašim engleskim ili holandskim novim sunarodnjacima, vidjeće oni šta je naš jezik:

  “Četrdeset i četiri čavke u Čajniču, na Ćamilovom čardaku, čuče i graču”,

  “I cvrči,cvrči cvrčak, na čvoru stare smrče” (poznata onomatopeja jednog hrvatskog pjesnika koja kad se brzo izgovori daje utisak cvrčanja cvrčka).

  21.09.2007.

  Čovjek bez pamćenja govori ruskim naglaskom!

  Neku noć na TV u popularnoj emisiji prikazuju čovjeka koji je potpuno izgubio pamćenje. Tako, nekih četrdeset i nekih godina, kao našli ga negdje kraj puta i doveli da dođe sebi. On ne zna ni ko je ni šta je, niti ima kakvih dokumenata, niti zna ko mu je majka ni otac, ni gdje je do tada živio. Poslije ga smjestili u azilski centar, ali mu nisu dali nikakav status, dali mu kuću, ali nisu prihode. Od čega živi ne znam.

  E sad se nalaze veliki stručnjaci koji tako spominju slučajeve sa potpunim gubitkom pamćenja, ljudi koji su odjednom “tabula rasa”, prazna ploča, sve im u glavi izbrisano. Između ostalog i neki professor iz Engleske, svjetski specijalista za te stvari, koji govori o dvadesetak takvih slučajeva opisanih u svijetu. Najcesce su uzrok traume iz djetinjstva, isprepadanost, itd.

  Ovaj čovjek što ništa nije zapamtio govori holandski, govori kako je njemu teško i neizdrživo jer ne zna ko je i šta je.Međutim čovjek govori ruskim naglaskom, ima intonaciju rečenice upravu onakvu kakvu imaju Rusi kad nauče holandski. Ja sve čekam da će reći okle mu pamćenje ruskog, ono jok. Možda neko od vas zna odgovor
  21.09.2007.

  Stradaše purgeri

    Gordon Schildenfeld je napravio kardinalnu gresku i omogucio Ajaksu da postigne jedini i pobjedonosni gol.

   

   

  Nije se ispunila želja nekog čitaoca “Večernjeg lista” iz Novog Travnika da zagrebački "purgeri" pobijede amsterdamskog “Ajaksa”, koji igraju “prljavu igru Juda”  (vidi post od prije nekoliko dana).

  Iako ni “Ajax” nije baš dao neku igru, i ono što su pružili je bilo dovoljno da pobijede izrazito slabu ekipu sa Maksimira.

  Holandski komentator je krivo izgovarao imena zagrebačkog tima, pa je Drpić bio Dripić, Čelo je bio Kelo, i tako dalje. Komentatora je posebno začudio podatak da šezdeset posto budžeta “Dinama” pokriva grad Zagreb, što bi bilo nezamislivo, da naprimjer gradonačelnik Amsterdama podari Ajaksu šezdeset posto troškova tima.

  Pjesmu "Oj Boze fala ti kaj purgeri smo mi" vidi kod purgera

  21.09.2007.

  Kraj tradicionalnog doktorskog mantila

  Sa mog medicinskog bloga http://sarajdoktor.blogger.ba/ prenosim dio posta o borbi protiv sve ucestalije pojave intrahospitalnih infekcija 

  U Velikoj Britaniji će po nalogu novog ministra zdravlja od nove godine u bolnicama biti uvedene strožije mjere u cilju zaštite protiv intrahospitalnih infekcija ( infekcija koje se dobijaju u bolnicama). To se posebno odnosi na infekcije izazvane sa MRSA bakterijom (stafilokokom rezistentnim na bilo koji antibiotike, vidi vise ovdje ), te na infekciju sa Clostridium difficile.

  Bolnice će dobiti precizna uputstva o mjerama koje moraju preduzeti. Jedna od tih mijera je i odjeća doktora i ostalog medicinskog osoblja. Umjesto dosadašnjeg dugog bijelog mantila uvešće se obaveza nošenja standardizovanih  bijelih jakni kratkih rukava, uz zabranu nošenja satova, nakita, kravata i  odjeće dugih rukava.

  Više o predloženim mjerama i stanju intrahospitalnih infekcija u Britaniji, vidi originalni članak na engleskom http://news.bbc.

  20.09.2007.

  Prevencija raka dojke i kod žena starijih od 75 godina

  Borstkankerscreening

     
  VLK-affiche van de campagne over borstkankerscreening

  Grupa žena starijih od 75 godina zatražila je od fonda koji finansira prevenciju karcinoma dojke, da se dobna granica dvogodišnjih pregleda protegne i preko 75 godina starosti, koliko ona sada iznosi. U Holandiji sve žene starije od 50 godina svake dvije godine dobivaju pozive za besplatnu mamografiju, odnosno radiološki pegled dojki.U Belgiji je dvogodisnji pregled besplatan izmedju 50 i 69 godina.

  Fond odgovara da je kod žena starijih od 75 teže ustanoviti ranu dijagnozu, a da su u slučaju pojave bolesti u toj dobi rezultati liječenja mnogo povoljniji nego kod mlađih osoba. 

  Nije jasno da li će fond izaći u susret zahtijevu ovih žena.

  20.09.2007.

  Bravo gradonačelniče!

  Gerd Leers
  Gerd Leers

  Gerardus Bernardus Maria (Gerd) Leers (Kerkrade, 12 juli 1951)

  Gerd Leers, gradonacelnik limburskog grada Mastrichta koji lezina granici sa Belgijom i Njemackom i kojeg mnogi smatraju najljepsim gradom u Nizozemskoj, poznat je i po svojoj politici zalaganja za otvaranje Holandije kao imigracione zemlje i za dozvolu ostanka svih azilanata (vidi wikipedia )

   Jučer mi je cijeli dan bilo gorko u ustima nakon što Wilders u Parlamentu dva puta proglasi Kur`an fašističkom knjigom, reče da ga treba smanjiti i napraviti malu knjigu koja neće sadržavati sure u kojima su pozivi na ubijanje nevjernika, terorisanje žena, proganjanje homoseksualaca (njih nikad ne zaboravi) itd. (vidi ovdje). Istup predsjednika “Stranke za slobodu” (kojeg li licemjerstva) me podsjetio na predratno istupanje u Parlamentu BiH takođe jednog kosatog “parlamentarca” što ga sad kao svukuda ganjaju (a nikako da ga uhvate), i koji je izrečene  riječi pretvorio u djela. Još je gore bilo što su skoro svi članovi Parlamenta šutili ko paralisani, pa ga ni predsjedavajuća ga ni jednom riječju nije upozorila. Takođe nisu reagovala ni  dva prominenta člana Vlade, muslimani, koji imaju dvostruki nacionalitet, pored holandskog i marokanski, odnosno turski, i koji su zbog toga stalno na meti istog Wildersa. Reagovao je jedino predsjednik Socijalističke partije Marijnisen, ali ni on nije osudio nazivanje svete knjige fašističkom, nego je osudio Wildersovu namjeru o protjerivanju million muslimana iz zemlje, u smislu da je to praktički neizvodljivo i da bi dovelo do katastrofe.

  Imam utisak da je i holandska televizija skrivala ovako nazivanje muslimanske svete knjige (valjda da arapske zemlje ne čuju tu bruku), jer u skoro svim izvodima iz Wildersovog govora izbačene su te riječi, osim u NOVO-j kasno naveče kada je citiran do kraja.

  Da sve ipak nije tako crno pokazao je gradonačelnik Mastrichta, inače član vladajuće CDA, koji je u sinošnjoj prominentnoj emisiji “Netwerk” ukazao na opasnosti sijanja mržnje koju provodi Wilders. Gradonačelnik Gerd Leers (čiji web blog možeš naći  ako kliknes ovdje  ) je rekao da i sam Wilders zna da je ono što on propagira neprovodljivo u praksi, i da mu je jedini cilj pridobijanje što više glasova. Zbog istupa Geert Wildersa gradonačelnik Mastrichta je podnio prijavu proticv njega (sadrzaj zalbe vidi ako kliknes ovdje).

   Interesuje me takođe šta će predsjednik Vlade Balkenende u svojim odgovorima na jučerašnje diskusije odgovoriti Wildersu.  Zanimljivo je da ni u danasnjoj stampi nigdje nije zabiljezeno nazivanje Svete knjige fasistickom, valjda nije vazno. 

  19.09.2007.

  Ne piši pridjev velikim slovom!

  Proputovah malo našim blogerskim svijetom. Vidio sam mnogo lijepih postova, a šteta da ih pokvari poneka gramatička greška. A najčešća je ona što se pojedini pridjevi pišu velikim, umjesto malim slovom

  Naš je jezik poseban jer se pridjev proistekao iz geografskog pojma ( koji se piše velikim slovom), piše malim slovom.Tako nije napr. u engleskom, i to mnoge zavede. Stanovnik nekog grada, države, ili pripadnik nekog naroda se piše velikim slovom, a prisvojni pridjev proistekao iz tog pojma se piše malim slovom.

  Evo primjera kako bi trebalo ispravno stajati:

  Tako sam ja rođen u Sarajevu, pravi sam Sarajlija, što bi se reklo. Bosanac sam, volim sarajevske tramvaje, sarajevske ćevape i bosansku prirodu. U Holandiji sam upoznao dosta Holanđana, ali ne volim holandsku kuhinju, niti holandsku klimu. Volim holandsku preciznost, ali ne volim  škrtost Holanđana.

  Bilo je tu i drugih grešaka, nije vrijedno pomena, osim što mi baš na jednom popularnom blogu zasmeta što je napisano Borđija, umjesto Bordžija. I smeta mi što neki pišu umjesto crnim po bijelom (kako je odvajkada), bijelim po crnoj pozadini. To umara oči. 

  19.09.2007.

  Komentari mrznje

  U Zagrebu se u cetvrtak igra utakmica Dinamo-Ajax (prvo kolo kupa UEFA). Iz komentara u "Vecernjem listu" izdvajam komentar citaoca iz Novog Travnika (dat sinoc u 19,48) i do sada jos nije skinut od strane administratora foruma.

   
    rechter   ‌   18.09.2007   ‌   19:48   Odgovor
    mudrolija
    jajaxove igre je ta , oni i iz napada vracaju loptu svom vrataru , na taj nacin kreiraju svoju igru . Svi nogometasi DINAMA moraju dati sve od sebe da bi bili bar malo bolji od jajaxa. PAMET U GLAVU I NEDOZVOLITI JUDAMA DA IGRAJU SVOJU POKVARENU IGRU , POKAZITE DA SU PURGERI BOLJI I JACI ,,, NAPRIJED PLAVI DA I NOVI TRAVNIK S VAMA SLAVI.

   

  Do sada smo na ovom forumu navikli na komentare mrznje prema susjednim narodima, sad eto imamo i "pokvarenu igru Jevreja". Ne znam da li u Ajaxu ima da igra iliti jedan Jevrej. Povezivanje ovog slavnog tima sa Jevrejima nema nikakve veze, iako su ranije bogati vlasnici brusionica dijamanata mozda imali uticaj na tim, ali iza II svjetskog rata ima veoma malo Jevreja u Holandiji.

  19.09.2007.

  Ispadoh veliki hadžija

  Juče odoh u “Lidl” da kupim bijelih sireva za pite. Ispred mene na kasi jedna autohtona Holanđanka (u “Lidlu” kupuju uglavnom stranci i siromašni Holanđani), godina šezdesetih, šik žena, nosi moderne naočale, bijele hlače, svašta nakupovala.

  Iskuca joj na kasi 52 i nešta eura. Ona izvadi sve pare iz novčanika, broji, broji. Fali joj. Ne može da vjeruje. Mlada kasirica traži pomoć iskusne kolegice koja radi na kasi do nje. Ova ustaje, stavlja ključ u kasu i uze iz ženine korpe dva artikla, provuče ih kroz one crvene zrake i odbi od one sume.

  “Nije dovoljno, treba još neki jeftin artikl”, reče i  izvuče još neku kutiju sa mlijekom za kafu i provuče je kroz laserske zrake.

  “Eto sad je u redu”, povika iskusna kasirka i izvadi ključ i ode. Ona mlada ponovo sjede. Gospođa se sprema da umakne sa kolicima.

  “Uh, uh, nije dobro!”, povika kasirica, “fali deset centi!”

  Eto ti sad belaja. Šta će gospođa sad morati izdvojiti od onih stvari. Svaka  je stvar skuplja od deset centi. Ili da ostane opet bez još jedne važne stvari, a bogzna odakle je zapucala do jeftinog granapa.

  Gospođa sad nije znala šta da radi, a ni kasirica. One iskusne kolegice, što sve rješava, nije više bilo ni na vidiku.

  Ali tu je supermen, pravi hadžija. Zavlačim ruku u džep, izdvajam deset eurocenti i pružam kasirici.

  “Evo, to je za gospođu!”

  Nastade opšti muk,osvrnem se u red iza mene, vidim začuđene i zadivljene poglede.

  Zahvaljuje gospođa od sveg srca, nikad mi to neće zaboraviti. Nakon što sam platio svoje sireve, ni kasirica nije zaboravila zahvaliti na mom gestu. Ja ozbiljan, a sve mi šega, da prasnem u smijeh.

  Ma nema nas Bosanaca, hadžija, nigdje.

   

  p.s. Poznato je svima koji žive u Holandiji da će vam radi jednog centa, ako vam fali, razmijeniti i sto eura ako treba. Takvi su u krvi.

  Već u marokanskom dućanu ili kod Turčina na pijaci zaokružuju vam u vašu korist.

   

   

  18.09.2007.

  Prinsjesdag u Den Hagu

  Od 1903.je tradicija u Holandiji da  kraljica (kralj) svakog trećeg utorka u septembru održi govor (troonrede) koji pretstavlja ocjenu situacije u zemlji i mjere koje će vlada preduzeti u narednoj godini . Pri tome je najvažnije stanje finansija u zemlji, odnosno kovčeg ministra finansija koji sadrži plan prikupljanja i raspodjele novca.

  Iako je stanje u zemlji sa privrednog aspekta ocjenjeno povoljnim, kraljica je u svom govoru istakla da sljedeće godine treba štediti kako bi se mirnije dočekali teži periodi vezani posebno za starenje stanovništva i odlaska velikog broja ljudi u penziju. Stoga će se povećati porezi na visoke plate i skupe kuće, povećaće se cijene dizela (do sada je bio mnogo jeftiniji nego benzin). Posebna pažnja će se pokloniti kadrovima u obrazovanju i ustanovama za njegu starih i bolesnih, jer zbog malih plata u ovom sektoru postoji manjak učitelja i medicinskih sestara.

  Svaki treći utorak mjeseca septembra u Den Hagu je posebno svečan, ulice su ispunjene znatiželjnicima koji žele da vide zlatnu kočiju kojom se kraljica sa članovima porodice prevozi od njene palate do Ridderzaal (Sale vitezova) u dvorcu u centru Haga, u kome je smješten i Parlament.

  Za tu priliku naročito ženske zvanice u Ridderzaal imaju posebnu skupu toaletu, a od odjeće su najkarakterističniji šeširi, koji su skupo plaćeni kod najboljih svjetskih kreatora. I pored toga na nekim glavama ova čuda od šešira izgledaju zaista smiješna (slike dama sa sesirima vidi ovdje ).

  Na slici gore kraljica Holandskog kraljevstva nj.e.Beatrix drzi troonrede (slika prenesena iz De Telegraaf).

  18.09.2007.

  Šta će ti pečenje kad je od kupusa vakat !

  Kod nas postoji tokom godine sezona pojedinih jela, kad svi, kao po nekom pravilu, prave isto. Moje prve posjete svom rodnom Sarajevu počinju u aprilu. Tada je vrijeme žare, mladog luka, zelja, pa će vas počastiti čorbom od žare, zeljanicom od žare ili zelja, a za salatu ćete imati satricu ili siriluk, (mladi sir i pavlaka pomiješani sa mladim lukom).

  Ako preskočimo maj, koji se po jelovniku ne razlikuje puno od aprila, i kad dođete u kasno proljeće ili rano ljeto, juni dakle, imaće oni za vas već mlade tikvice da pohuju, musaku od patlidžana ili pohovane patlidžane, sarmu od raštike ili lozovog lista. Mjesec kasnije već vas svugdje nude sa buranijom i punjenim paprikama. Sarajlije su tu glavne, oni su stari vegetarijanci (da ne kažem šta drugo), pa prave jalan dolmu, pune je rižom, ili čak krompirom! Krajem avgusta ne možete pobjeći kupusnoj kalji, a dobićete već i polovice krompira ispečene u rerni, servirane sa travničkim sirom.

  U septembru će vas ponuditi štrudlom od tek ispečenog pekmeza. Krajem novembra već ima uskislog kupusa te vam ne gine jesti sarmu od kiselog kupusa, koja je omiljena i u decembru. Teški zimski mjeseci januar u februar su u znaku graha, onoga što su u ekspres restoranu studenti zvali “solo pasulj” (grah bez mesa) ili onoga pravog sa suhim goveđim rebrima ili masnom suhom govedinom. Uz grah idu kisele paprika. Suho meso i sudžuka, sjenički sir, kisele paprike punjene sjeničkim sirom i kajmakom, to je prva hrana kod dobrog domaćina. Naravno zaljivena pravom šljivom, ako je uopšte više ima.

  Eto opet proljeća, eto žare i zelja, zeljanica je kud god udarite, a o satrici da i ne pričam.

   Naravno da postoje jela koja nemaju sezonu, to su pite: burek, sirnica i krompiruša, to je pečenje i roštilj, sogandolma i krompirna kalja iliti bosanski lonac, musaka i pilav, ali su ta jela po mišljenju mnogih, manje zdrava. Važna je sezona i trend, kad je kupus ima da se jede, a kad je žara, ma ima li išta zdravije od žare? Ma zdrava je naša hrana skroz, ima samo jednu manu, da ostaneš iza nje gladan!

  17.09.2007.

  Michael Palin na Balkanu

  Michael Palin

  Sinoć sam na BBC-u gledao prvu emisiju iz nove putopisne serije Michael Palina. Serija se zove “Michael Palin`s new Europe”  ( vidi http://news.bbc. i ima za pretenziju da pokaže promjene u zemljama bivšeg komunizma nakon pada Berlinskog zida. Sinošnja epizoda je snimljena u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Albaniji, Slovenija je valjda kao priznata zemlja zapadnog svijeta  preskočena, zapravo samo spomenuta. Palin se trudio da po svom izboru u svakoj od ovih zemalja prikaže nešto karakteristično, kao i da svugdje nađe lokalnog sagovornika koji će upoređivati stanje kakvo je sada sa onim prije 15 godina, te koji će dati perspektive daljeg života.

  U Hrvatskoj je preskočio Zagreb i zadržao se uglavnom na jadranskoj obali. Glavni mu je bio sagovornik jedan ugostitelj sa Hvara koji u svom objektu još uvijek drži kazaljke na satovima na 03,04 - vrijemenu kad je umro Tito. Hvar je prikazan kao “raj na zemlji”, a zatim je ukratko dat prilog iz Splita gdje su prikazani ostaci Dioklecijanove palače.

  Najveći prostor je dat Bosni i Hercegovini, i to Međugorju, Mostaru i Sarajevu. U Međugorju je razgovarao sa jednom od očevidaca pojavljivanja Gospe (prije više od dvadeset godina). Sada je to zrela žena koja ima dvoje djece, a u vrijeme pojave Gospe bila je dijete. Ona je sa velikim entuzijazmom pričala o onome šta se je tada dogodilo. Imponiralo je njeno znanje engleskog.

  Slike iz Mostara su bile najljepše u cijeloj emisiji, a prikazan je Stari most i skokovi sa njega, te razgovor sa jednim od mladih Mostaraca. I ovaj mladić je odlično govorio engleski. Prikazano je (poznati video snimak iz rata) rušenje starog mosta od strane HVO-a (što je jasno rekao).Od Mostara do Sarajeva će se dovesti vozom, kojeg je nazvao “Mostar Expres”.

  U Sarajevu je Palinu domaćin bio Ademir Kenović. S njim će Michael ispred slatkog ćošeta popiti bozu. Usput će posjetiti jedno minsko polje i razgovarati sa jednim deminerom, koji takođe govori perfektno engleski. Ushićen ljepotom prirode posijane minama, Palin je izjavio da bi ovaj predio u Engleskoj zbog svoje ljepote bio nacionalni park. Palin se vozio sarajevskim tramvajima i sa ushćenjem govorio o ovom gradu. Prilog je bio popraćen arhivskim snimkama granatiranja grada. Sa Sarajevom se oprostio na večeri, uz pjesmu sevdalinke koja ga je pogađala u srce.

  Srbija je prikazana vrlo kratko. Prilog iz Beograda je sadržavao jedrenje po Dunavu uz razgovor sa jednim Beograđaninom koji je kao bio protiv Miloševićeve politike. Drugi prilog je bio iz jednog beogradskog diska, gdje je razgovarao sa dvije prominentne mlade žene, koje su rekle da i nove generacije žive zatrovane ideologijom prošlosti.

  Zatim se je ponovo vratio na Jadran, ovaj put u Dubrovnik koji je meta posjetilaca koji velikim brodovima kruže po Mediteranu. Tu je pronašao Bosanca Edina koji svira na ulicama grada, i s njim će razgovarati u jednom stanu u Dubrovniku. Onda pronalazi jednog zagrebačkog operskog pjevača koji će ga svojom jahtom nerado povesti do Drača, do Albanije, usput ga zabavljajući pjevajući mu operske arije.

  Za  Albaniju je Palin rekao da je sasvim drugačija od ostalih balkanskih zemalja i da ima utisak da nije u Evropi, nego da je na Istoku. Prikazao je čuvene bunkere, Tiranu, koju mladi gradonačelnik, inače slikar, pokušava uljepšati bojeći je u razne boje. Tu je na nekom brdu posjetio kuću u kojoj žive članovi jednog posebna muslimanskog reda, beširskog, ako sam dobro razumio. Religiozni vođa je pred njegovim očima u znak žrtve zaklao ovcu, a zatim su razgovarali uz rakiju!

  Sve u svemu za nas jedna zanimljiva emisija koja po kvalitetu ipak zaostaje za emisijama sa njegovih putovanja duž ekvatora i duž meridijana. Mogu reći da su prilozi iz Bosne najljepši i najzanimljiviji i da je Palin dao veliki prilog našem turizmu, odnosno našim najznačajnim turističkim destinacijama, Međugorju, Mostaru i Sarajevu.

  Vise o reakcijama na seriju kao i mogucnosti kupovine DVD, vidi ovdje

  16.09.2007.

  Srbija protiv NATO

  Vojislav Koštunica (Arhiv)
  Vojislav Koštunica (Arhiv)

  I holandski su mediji javili kako je srbijanski premijer i  predsjednik DSS (Demokratske stranke Srbije) Vojislav Koštunica u novom programu stranke odbio pridruživanje Srbije NATO-u. 

  U novom programu stranke se ističe da Srbija mora zadržati svoju vojnu neutralnost, drugim riječima da ima slobodne ruke u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova na osnovu odbačenog Ahtisarijevog plana. Ovo je svojevrsno upozorenje Americi koja je najavila jednostrano priznanje Kosova nakon završetka posljednjeg kruga pregovora 10-og decembra.

  O ovome više vidi na stranici B 92 (ovdje ) U Volkskrantu (holandskoj novini) se posebno potenciraju bliske veze Koštunice sa Rusijom, što je u posljednjih nekoliko mjeseci srbijanski premijer nekoliko puta ponovio (vidi ovdje )

  16.09.2007.

  Psi izujedali demonstrante

  Zeist, mjesto u kome je smjesten centar za posljednji boravak azilanata u Holandiji

  U Zeistu, u blizini Utrechta se nalazi centar u kome su smješteni azilaniti čija je procedura završena i koji nisu dobili odobrenje za boravak u Holandiji. Oni tu čekaju da budu deportovani iz zemlje. Kruže glasine da su uslovi u kojima oni borave nehumani.

  Juče je grupa od stotinjak aktivista demonstrirala ispred centra tražeći humanije uslove boravka u ovom zatvoru. Demonstracije su izmakle kontroli kada je grupa demonstranata, među kojima je bilo dosta žena, pokušala da uđe u centar  da bi se sami uvjerili u kakvim uslovima žive azilanti.

  Policija je uredovala sa policajcima na konjima, a kada ni to nije pomoglo došli su policajci sa psima. Na TV snimcima se vidjelo kako pas na zemlji ujeda za butinu jednu mladu ženu koja vrišti od bola. Nekoliko povrijeđenih od ujeda pasa je prebačeno u bolnicu. Policija je uhapsila dvadesetak demonstranata. Izvor: De Trouw (vidi ovdje ).

  15.09.2007.

  “Al Kaida” na spomeniku Theo Van Goghu

  Bakker, Ronald
  Foto: Bakker, Ronald
  U Amsterdamu je na spomenik ubijenom Theo van Goghu neko napisao “Al Kaida”. Ko je oskrnavio  spomenik, jos se ne zna.

  Theo van Gogh je bio filmski režiser, a zbog snimanja jednog filma koji sramoti islam, ubio ga je jedan muslimanski fundamentalista. Spomenik u blizini mjesta gdje je režiser ubijen je nedavno otkriven, napravljen je od čelika i visok četiri metra, a simbolizira potrebu za slobodom mišljenja.

  Izvor:”De Telegraaf” (vidi ovdje )

  15.09.2007.

  Sahranjen vojnik nakon devedest godina od smrti

  Jutros, još u krevetu, slušam vijesti holandskog radija 1 (u BiH slušam BH radio1), i čujem kako još uvijek, nakon devedeset godina u Flandriji (Belgiji) pronalaze posmrtne ostatke vojnika iz Prvog svjetskog rata. Tako su nedavno, nakon skoro devedeset godina, nađeni posmrtni ostaci jednog engleskog vojnika. Vojnik je sahranjen uz sve vojne počasti, iako se ne zna o kome se radi. 

  Prvi svjetski rat, poznat i kao “Veliki rat” (1914-1918) je poznat po strašnim borbama u Zapadnoj Evropi između Nijemaca s jedne i Engleza, Francuza i Amerikanaca s druge strane. Rovovski rat se vodio na teritoriji današnje Belgije, a njegova surovost se naročito ogledala u masovnoj upotrebi bojnih otrova od kojih su stradale desetine hiljada vojnika, od kojih najviše Engleza. 

  U Belgiji postoje velika groblja poginulih vojnika, kojima se svake godine izražava počast na komemoracijama, međutim je broj stvarnih veterana,  koji su danas stari preko sto godina sveden na nekoliko osoba. 11 novembar, zvanicni datum kraja rata, jos se u mnogim zemljama slavi kao drzavni praznik.

   

   

  14.09.2007.

  Svea vrati se!

  Surova BH stvarnost, nedostatak posla za mlade ljude, evo se odslikava i na ovim našim blogovima. Jedna od naših blogerki, moja vjerna čitateljka sa visokim medicinskim obrazovanjem(odsjek fizijatrija) koja je redovno pratila i vrlo stručno komentarisala moje medicinske blogove, i koja ima veoma lijep blog zvani “Sanjalica” (vidi http://svea.blogger.ba/ prestala je,( obecala je da je to privremeno), sa pisanjem.

  Odjedanput je prije destak dana izašao njen posljednji post napisan u Bosni, u kome ona na emocionalan način izražava svoju odluku da ipak mora napustiti Bosnu i svoj rodni grad, svoje prijatelje i neprijatelje, mora živjeti i otići u je…nu tuđinu, u crnu dijasporu (odvratne li riječi). Od tada je njen blog zanijemio.

  Posljednji post ima 45 komentara u kojima joj prijatelji uglavnom izražavaju tople i iskrene želje za uspjeh, ali ostaje tuga što naša mladost mora ostavljati svoju zemlju. Nije se mnogo promjenilo od one Šantićeve pjesme :”Ostajte ovdje…”.

  14.09.2007.

  Hoće li se Evropa otvoriti za najškolovanije?

  Evropski komesar za pravdu Franco Fattorini izjavio je da Evropa treba otvoriti vrata za visokoškolovani kadar. Tako bi se po ugledu na Ameriku dala neka vrsta zelenog kartona, visoki kadar  bi ako nađe posao dobivao dozvolu boravka na dvije godine sa mogućnošću produženja.

  Evropa je ugrožena starenjem stanovništva, a od imigranata samo pet odsto ima visoko obrazovanje. Najveći dio tih migranata odlazi u SAD i Kanadu.

  Problem će biti u tome što najjača evropska ekonomska sila Njemačka nije odusevljena ovom inicijativom.

  14.09.2007.

  U bolnici u Goudi spremni za Ramazan

  Gouda-Groene Hart Ziekenhuis= Bolnica Zeleno srce, dobila ime prema centralnom zelenom pojasu Holandije koji se pokusava spasiti od intenzivne izgradnje kakva je svuda u okolini i kojom je u stvari nestao inokosni pejzaz Nizozemske

  Ministrica za integracije Vogelaar se založila da ove godine Ramazanski festival bude zaista u znaku upoznavanja islama, jer je osnovni problem u Holandiji kriva slika o islamu koja kod mnogih autohtonih stvara strah i odbojnost. Tako se između ostalih predviđaju zajedničke večere (iftari) muslimana i autohtonih Holanđana, koncerti, filmovi, revija musllmanske mode, konferencije, susreti djece, itd. (vidi ovdje ) . Inače je ministrica clanica ljevicarske PVDa, meta napada desničara, posebno zbog njene izjave da će Holandija uskoro, pored hrišćansko-jevrejske, biti i zemlja muslimanske tradicije.

  Na zvaničnoj stranici festivala nađoh i tekst o pripremljenosti bolnice u Goudi (Groene Hart Ziekenhuis), gdje ja živim. U Goudi živi mnogo Marokanaca, ima nekoliko džamija i većina Marokanaca je duboko religiozna. Bolnice sa pripremila tako da je izdala brošuru u kojoj se pokušava muslimanskim pacijentima bolnice objasniti da  se neke bolesti i stanja mogu pogoršati tokom posta, te da treba pronaći ravnotežu između religioznih obaveza i zdravstvenih potreba (vidi ovdje).

  Za pacijente je za večeru pripremljena posebna vegetarijanska supa kojom bi se oni koji poste omrsili, a određen je i poseban prostor za klanjanje. Svakog muslimana koji dolazi u bolnicu dočekuje posebna karta dobrodošlice, na kojoj je na jednoj strani čestitka za Ramazan, a na drugoj čestitka za Bajram. 

  13.09.2007.

  Isključilo Ritu Verdonk

  Verdonk uit VVD gezet TeleVideo UPDATE 15.41 UUR Rita Verdonk is uit de VVD-fractie gezet.

  Povod iskljucenju je njena opaska koja je objavljena u Telegrafu, data na zatvorenoj veceri, da je politika VVD prema strancima postala nevidljiva i da je prepustena Wildersu.

   

   

  Nije ona mogla otrpjeti da ne progovara iako joj je rukovodstvo stranke zabranilo da priča stvari koje nisu u njenom resoru. Neobično joj da nije u centru pažnje. Neobično joj da nikoga ne istjeruje iz zemlje i da se o tome priča.  Čelična Rita (bivsa ministrica za imigraciju), zamišljala je sebe holandskom Margaretom Tačer, žarila je i palila jednim nimalo sretnim periodom holandske unutrašnje politike, slavodobitno se slikala, uređivala i afektirala, dok su protjerivane cijele porodice sa djecom koja nisu znala za drugu zemlju, nego Holandiju, u kojoj su rođena i, išla u školu. Otjerala je ona i Taidu Pašić, kojom bi se svaka zemlja ponosila, i Hirši Ali, koju je uzdigla kao i sebe samu  na najviši nivo, a onda je spustila ko praznu vreću.

   Eto danas je prevršila mjeru, opet je pričala o strancima i politici prema njima i stranka joj je dala crveni karton.  

  Nije mi simpatičan sadašnji vođa VVD Mark Rutte, čovjek koji niti smrdi nit miriše. Proba biti žestok, proba malo protiv stranaca, malo protiv islama, ma nekako mlako, to mu ne stoji. Previše je mekan. Ima pravo Rita kad kaže da je on jedan pristojan predsjednik, ali nije dovoljno desničar. Tu je Rita broj jedan. Zato će ona najvjerovatnije stvoriti svoju stranku. Neće ona ni kod Wildersa, previše je on zao, nije Rita baš takva. Eto će se VVD rastočiti na tri stranke. Jammer, jammer, šteta za najbogatiju holandsku klasu kojoj nikad dosta para i smanjenja poreza, i koja uvijek kuka kako su velika socijalna davanja, i kako stranci i islam upropatiše zemlju i holandsku kulturu.  

  13.09.2007.

  Čestitke povodom Ramazana

  Poštanska marka - Alifakovac 

   Svim iskrenim vjernicima, muslimanima, čestitam prvi dan Ramazana. U Holandiji je danas vedar dan, pa će prema vjerovanju i cijeli mjesec biti takav.

  12.09.2007.

  Termalna Riviera Ilidža - nešto izvanredno u Sarajevu

  N1
  Z3

   

  Rijetko je koji projekat u BiH tako uspješan kao bazenski kompleks zvani Termalna Riviera na Ilidži. Izvanredna lokacija, arhitektonsko riješenje, odlična organizacija, čistoća, jednom riječju nešto što se uzdiže iznad uobičajenih bosanskih prilika i standarda.

  Uzimajući ležaljku i suncobran, morao sam otići prvo na kasu da to platim. “Ma što ti to ne bi uzeo sebi, te pare, da ja ne idem tamo, mrzi me”- obratih se momku koji izdaje ležaljke. “Što ne ogulite malo gazdu?”,dodadoh izazovno. “Neka, neka, pripazi on nas sa platom”, odgovori momak. Slovenci (Čarteške toplice), vlasnici objekta ( vidi o preduzecu) , znali su znači zadobiti povjerenje uposlenih, znali su kako se organizuje posao.

  Iako je prilično skup ulaz, pa i hrana i piće, osim stranaca i naših privremenih vani (kod mene ne postoji riječ dijaspora), ima ipak najviše domaćih gostiju, kao i onih iz široke okoline Sarajeva, iz Kiseljaka, Mostara, Konjica.... Dolazak na ovo mjesto je dodir sa zapadnim svijetom, mogu slobodno reći da ovako uređenih mjesta i u Holandiji ima veoma malo.

  Lijepe slike sa ovog mjesta pogledaj ovdje. Cijene i radno vrijeme vidi ovdje . Sa zvanicne web stranice donosimo osnovne podatke o preduzecu (na slovenskom):

  Termalna rivijera Ilidža je eden največjih tovrstnih turističnih objektov v Bosni in Hercegovini, ki bo zagotovo prispeval k ponovnemu turističnemu oživljanju Ilidže in pritegnil številne domače in tuje goste na Ilidžo in v Sarajevo.

  Nahaja se na 15 hektarjih in svojim obiskovalcem ponuja atraktivne vodne programe s spremljevalnimi vsebinami na in ob skupno 5.631 m2 termalnih vodnih površin ter vso potrebno tehnično opremo in infrastrukturo.

  Terme Ilidža d.o.o. , BiH, so v 90%-ni lasti Term Čatež d.d. in 10%-ni lasti Kantona Sarajevo, BiH.

  Termalna rivijera Ilidža d.o.o. je rezultat lastnega znanja, ki so ga Terme Čatež prenesle v novo sredino, na Ilidžo.

  Z otvoritvijo bazenskega kompleksa Termalna rivijera Ilidža sta partnerja realizirala prvo fazo pred šestimi leti zastavljenega projekta. V nadaljevanju bo ob vodnem parku zgrajen hotelski kompleks ter kongresni in wellness center.

  12.09.2007.

  Jučerašnji dan iskorišten za manifestacije protiv islama


  Jucerasnji dan, godisnjica 11-og septembra, iskoristen je u  Belgiji i uHolandiji za različite političke manifestacije.

  Tako su u Briselu pristalice Flamanskog bloka (koji želi nezavisnu Flandriju) organizovali demonstracije pod naslovom “Stop islamiziranju Evrope”. Iako je policija prethodno zabranila skup, u centru Brisela se okupilo nekoliko stotina demonstranata. Pošto se na upozorenje policije demonstranti nisu htjeli razići policija je intervenisala i uhapsila čak dvojicu najviših rukovodilaca Flamaskog bloka.Oni su popodne pušteni. 

  U Holandiji je u Hagu organizovan skup na kome je formiran komitet “Bivših muslimana”. Tako je pored Njemačke i Velike Britanije, te Skandinavije i u Holandiji formirana organizacija onih koji su napustili islam. Pripadnici komiteta se diče svojom odlukom i pod geslom “Tolerancija i sloboda” traže od zapadnih vlada da oni što žele napustiti islam imaju više slobode i da se ne moraju bojati zbog svoje odluke. “Želimo pokazati da intolerantne nećemo tolerisati” poruka je Ehsana Jami, koji je predsjednik ovog holandskog komiteta. On se je priklonio desničarskim partijama (Wildersa) iako je član radničke PVDA. Biće interesantno šta će preduzeti rukovodstvo PVDA.

  Dotični Jami, koji djeluje nekako ženstveno i izvještačeno, je bio gost udarne političke emisije, gdje je rekao kako Evropa ne može prihvatiti ideologiju krvne osvete i obrezivanja žena. U jednoj drugoj emisiji, jedna druga konvertitkinja iz Irana, koja se sada zove Nataša, je istakla da nikad nije osjetila toliku ljubav za Allaha koliku je u crkvi osjetila za Isusa.    

  11.09.2007.

  Oslobođena majka, doktorica, koja je ubila sina

   Sint Niklaas- grad u Belgiji gdje se dogodilo ubistvo iz milosrdja  

  Na teletekstu belgijske TV pojavila se vijest gdje stoji kako je oslobođena majka koja je početkom godine iz milosrđa ubila svoga odraslog sina. To se desilo u flandrijskom (dio Belgije u kome žive stanovnici koji govore holandski) mjestu Sint Niklaas (Sveti Nikola). Majka je inače ljekar (huisarts), a sin je bio bolestan.Ona mu je dala smrtonosnu injekciju. Sin je bolovao od duboke depresije i zahtijevao od majke da ga liši života.

  Poslije učinjenog dijela majka je pokušala samoubistvo. Bila je neko vrijeme u komi, a nakon toga u istražnom zatvoru. Tužilac je odustao od pokretanja krivične odgovornosti pa je žena danas oslobođena.

  11.09.2007.

  Preneseno sa blob bloga

  JOŠ JEDAN POZIV NA OKRETANJE TJ. TIPKANJE BROJEVA

  tagovi: blog

   

  Akciono selo: OKRENI 094 292 009 ILI SA MOBILNOG +387 94 292009 I POMOZI

  Trenutno u Ilijašu nema struje. Pomoć ljudima u Centru je više nego neophodna.

  Okrenite brojeve 094 292 009 ili sa mobilnog +387 94 292009 i donirajte 3 KM za Centar za borbu protiv ovisnosti od droga.

  Ovi ljudi su svojim radom i rezultatima to sigurno zaslužili!!!

  Unatoč činjenici da u Sarajevu postoji preko 5000 registriranih narkomana broj institucija koje se bave ovim problemom ni izdaleka ne odgovaraju stvarnim potrebama. Jedan od rijetkih izuzetaka je Centar za borbu protiv ovisnosti od droga organiziran od strane Centra suvremenih inicijativa /CSI/.

  Rad Centra se u potpunosti oslanjaju na psihološke, pedagoške i sociološke metode, a koje se realiziraju kroz edukativnu, radnu i tzv. art terapiju.  Poseban akcenat se stavlja na duhovnu terapiju koja se u dosadašnjoj praksi pokazala kao najefektnija po svojim  rezultatima. U pitanju je praksa koja uspješno anulira psihičku ovisnost pacijenta djelujući tako na sam korjen problema.

  Centar radi uz pomoć znatnog broja volontera, entuzijasta i ljudi dobre volje. Kompletna realizacija projekta bazira se na dobrovoljnom humanitarnom radu, a finansira se na osnovu donacija. Unatoč velikoj uspiješnosti sve usluge su za korisnike Centra besplatne, tako da ne treba ni govoriti koliko važnu ulogu u opsatnku ove institucije ima finansijska podrška. Upravo zbog toga Vas pozivamo da i sami uzmete učešće u omogućavanju uspješnog i kontinuirani rada ovog Centra tako što će te okrenuti broj 094 292 009 ili sa mobilnog +387 94 292009 te tako donirati 3 KM.

  Ovim pozivom ne samo da pomažete ljudima u Centru, već igrate važnu ulogu u općem obračunu sa ovim zlom koje prijeti svima nama, a pogotovo mlađim generacijama.


  PS - MOLIM VAS DA I VI POSTAVITE OVAJ POZIV NA SVOJIM BLOGOVIMA. HVALA!!!
  11.09.2007.

  Ambasador SAD Meklhejni (iz intervjua u Avazu)

  - Volio bih da sam imao vremena da naučim dobro jezik ove zemlje. To bi mi pomoglo da bolje razumijem ovdašnje ljude i dinamiku. Kada to znate, bolje predviđate neke stvari i možete na vrijeme reagirati.
  Iznenađuje me da neki bh. političari ne shvataju da ono što govore može dovesti do novog konflikta! Može li ovako ili onako BiH biti podijeljena? Ne mislim da je to moguće bez konflikta! Dakle, konflikt se sa političke scene vraća u nešto što niko ne žele.
  Ovdje ljudi govore o novim entitetetima, brisanju entiteteta, referendumima... Sve su to vrlo "kurentne" priče, ali od njih nema ničeg dobrog i vode k stanju koje bi nam moglo izmaći kontroli!

  (kompletan intervju vidi na http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=4148&z=9&isasp=

  11.09.2007.

  Kako naplatii greške doktora?

  Većina holandskih doktora je osigurana, što znači da u slučaju pogrešne dijagnoze i liječenja pacijent, odnosno u slučaju smrti onda njegova familija, može naplatiti štetu nastalu neispravnim postupcima.

  Tako je sinoć na holandskoj TV iznešeno nekoliko slučajeva teških grešaka napravljenih od strane doktora. U jednom slučaju je pacijentu sa srčanim tegobama rečeno da mu je to od stresa i da ima hiperventilaciju, da bi pacijent odmah  poo izlasku iz ambulante pao mrtav pred doktorovim vratima. Utvrđeno je da je umro od infarkta. Supruga umrlog se žalila zdrvastvenoj inspekciji koja je potvrdila grešku doktora, a i sam doktor je priznao svoju krivicu.

  Međutim kad je žena htjela da naplati štetu od osiguranja, ovi su uključili “neovisnog”, a u stvari svoga stručnjaka, koji je pobio i mišljenje inspekcije, a negirao i priznanje doktora. Ispostavilo se da je to čest slučaj i da je bez sudskog spora veoma teško  naplatiti uzrokovanu štetu.

  Problem je što sudski procesi dugo traju i skupo staju, pa mnogi odustanu od traženja štete.

  10.09.2007.

  Čuvajte se "lisica" u Neumu

  Bijah ove godine u stanu mojih prijatelja, koji eto trknuše iz Sarajeva do Pariza, pa da im garsonjera u Neumu ne zvrlji prazna u jeku sezone, ponudiše nas da budemo tamo. Apartman im je u Tihoj Luci, gore povisoko bogami. Ulica se zove Zagrebačka i ide od hotela Neum do izlaza na magistralu. Ima u njoj veleljepnih zdanja kojima se malo koje mjesto može pohvaliti, sve ogromne, sa lukovima i terasama, napravljene od čistog bijelog kamena.

  Elem mi parkirali kola skoro na kraju te Zagrebačke, pred vratima haustora. Kad ujutro zaljepilo nam na prednjem staklu cedulju, da moramo platiti 5 KM za parking, inače u roku dvadeset minuta jal` nam odnesoše auto paukom, jal` nam staviše lisice.

  Hajde mislim, šala, pa ko će još ovdje naplaćivati, hajde da smo parkirali dole uz more ili u glavnoj ulici Dr Franje Tuđmana, pa u redu, ali ovdje pred stanom koji je vlasništvo mog prijatelja, i još na kraju grada… ima dusa da ti izadje dok se popnes.Ne platih ja ni sutra, opet novu cedulju nađoh. Treći dan opet opomena. Priupitah  ljubaznu vlasnicu granapa preko puta hotela Neum, sa kojom sam svako jutro veselo ćaskao kod kupovine, šta ovi rade kad im se ne plati parking, nose li auta, kaže ne nose, al stave lisice. Ispričam ja to ženi, kaže ona idi plati doći ćete mnogo više kad stave lisice. I ja izađem da tražim inače ljubaznog dečka, iz Čapljine je, zarađuje dijete nešto ljeti, veže konja gdje mu gazda kaže. Izađoh ja tako, al već lisice prikačene na točkovima.

  Stvori se i onaj momčić tu, e reko što mi staviste ovo, taman hoću da idem odavde. Kaže on, ne znam ja ništa, moram gazdu zvati. Zove gazdu na motorolu, eto gazde u kombiju, pita me što ne platim, da ih ne mučim džaba. Evo platiću ti, izijo vas vrag i vas i općinu kod koje ste pobijedili na licitaciji, pa sad gledate da što više izvučete. Jes` da za sedam dana daju popust, pa košta dvadeset maraka, a isto je toliko i dole kad ideš na plažu i gdje maknuti ni kročiti ne možeš od gužve, plus što te uguši dim od auta, I što ponegdje nema uopšte trotoara pa gledaj hoćeš li živ proći.

  Srećom bijaše dobar ovaj Hercegovac pa mi ne uze ništa za svoj trud oko skidanja lisica. Ma dobri su naši ljudi, ko kaže da nisu.

   

  10.09.2007.

  Komšije nam nalaze mahane, sad nam je i vlak pesinav

   A u njih je srećom i mašala, sve dobro

   Listajući novine sa brdovitog Balkana naiđoh na ovaj tekst u “Večernjem listu” (vidi http://www.vecernji.hr/newsroom/news/bih/2910745/index.do )o stanju željeznica u BiH. Iako ima dosta tačnog nalazim da je tekst zlonamjeran, a po običaju su posebno takvi i komentari (istina ne svi). Napominjem da sam se ove godine dva puta putovao vozom kroz BiH, jednom od Sarajeva do Maglaja i natrag vozom koji ide za Budimpeštu, i da u principu imam sam riječi pohvale. Vožnja do Mostara je izuzetan ugođaj veleljepne prirode (vidi moj tekst pod naslovom "Pruga Sarajevo- Ploce, neiskoristena sansa http://letholandez.blogger.ba/arhiva/2007/06/12 ), međutim je voz zaista star, a stanica u Mostaru, pogotovu WC je ispod svih kriterija. Interesantno je da u dotičnom članku niti riječi nije rečeno o sarajevskoj stanici koja je vratila svoj prijašnji sjaj najljepše stanice na Balkanu. Zagreb je sa svojim starim kolodvorom daleko iza nas, kao što je i aerodromska zgrada daleko lošija.

  Zeljeznicka_stanica.jpg  Sarajevo, obnovljena zgrada zelj. stanice. Uvecaj sliku kliknuvsi na nju ili idi na http://www.bih-x.com/servisi/foto/displayimage.php?album=7&pos=22

  10.09.2007.

  Strah me opet fata

  Bilo je perioda u ratu kad me je posebno hvatao strah. Nije to onaj kratki strah, kad pretrneš i sav se oduzmeš od bliskog udara granate, od rušenja pola stana i poimanja da te spasila sreća zvana metar greške onog što te proba ubiti. Drugi je to strah koji se javlja onda kad vidiš da se sprema nesreća a da joj se ne možeš suprostaviti.

  Bijaše to prvi put kad vidjeh silne kolone tenkova kako dolaze protjerane iz Slovenije i Hrvatske, pa ih dosta postaviše na brdu iznad moje zgrade na Mojmilu, pa onda kad grad dobi barikade, kad Karadžić na TV podijeli grad na srpske i muslimanske kvartove, i zakuka kako su muslimani napadaju srpske kvartove. Pa onda kad od komšije pravoslavca čuh kako u Kasindolu već petnaest dana banče doborovoljci došli odnekud sa istoka (došao komšija sa ženom i uštipcima, pa ona usut priupita imamo li mi oružja).

  Poslije me je bilo strah kad pade Derventa, pa Rogoj i Trnovo, pa Bjelašnica, a niko u gradu pojma nema. I onda kad dođoše do Azića i Stupa. I kad je Srebrenica trebala pasti 1993., pa je spasi Morion.

  E sad me je strah uhvatio nakon sastanka na Ivanićevom imanju kod Banja Luke. Sastanku je prethodila posjeta kardinala Puljića Miloradu Dodiku.  Na sastanku u Ivanićevoj vikendici , u zelenilu i ljepoti bijaše toliko osmjeha i opuštene atmosfere. A kuju se tamo tako strašni planovi. Istorija se ponavlja. Oni što imaju pola stanovnika BiH dobiće rezervate, vidjeli smo i ranije te zaštićene zone, sada ce to biti dvadeset posto teritorije, bez vlastitog izlaza na bilo koju granicu i na more.

  Nije moj strah usamljen. Pročitajte zato ovaj članak D. Kuljiša u “Nezavisnim”pod naslovom “Gospodo na Balkanu je opet počelo teško kuhanje” (http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=13797&meni=8 ). Daj bože da izađe na dobro.

  09.09.2007.

  Ima li proviđela dana?

   

  Hoće li narod biti željan hljeba nasušnog?

  Sad kad se već formirala jedna kratka distanca od mog Sarajeva, mogao bih rekapitulirati utiske sa mog boravka.

  Prije svega bih rekao da je život u Sarajevu postao jako skup. Osnovne životne namirnice su skuplje nego u Holandiji. Tako naprimjer brašno košta 60-70 eurocenti, a u Holandiji je najjeftinije brašno 35 centi. Ulje košta nešto više od eura, u Holandiji 70 centi. Šećer je tu negdje. Puter je 1,5 euro, u Holandiji je najjeftiniji 80 eurocenti, a kvalitetan 1,30 eura. Mlijeko je u Holandiji 45 eurocenti (pasterizovano), a 40 eurocenti sterilisano (dugotrajno). Kod određivanja cijene ovih proizvoda naravno da je važan PDV, koji je u BiH jedinstven za sve artikle, a u Holandiji je 19%, a za hranu svega 6%.  Po tome bi razlika u cijeni osnovnih životnih namirnica bila oko 15%, međutim vidimo da je ona za neke proizvode i mnogo veća.

  Narodu prijeti glad, ako već i nije. Poreska politika je takva da ne obezbjeđuje korištenje poreskih prihoda u zaštitu najugroženijih. Skupe kuće, ogromni automobili, prihodi od izdavanja prostora su veoma malo ili nikako oporezovani. Tako nastaje južnoamerički model ogromne razlike između bogatih i siromašnih. Ovi prvi žive u svom svijetu bez kontakta sa siromašnom stvarnošću, ne voze se užasnim javnim prevozom, ne stoje u redovima kod doktora i pred raznim šalterima, ne žive u ohrdanim zgradama, ne voze se liftovima opasnim po život. Služba za naplaćivanje je odlično organozovana, a služba za socijalna davanja nikako.

  Legalizovan je kriterij zapošljavanja po rodbinskoj i inoj vezi. Nema nikakve veze koliko je ko dugo nezaposlen i u kakvom je socijalnom statusu, a da ne govorim o važnosti individualnih kvaliteta. Tako ispade velika tekovina demokratije ukidanje bodovnih lista u biroima za zapošljavanje.

  Vlada sistem koji je ukinuo vrijednosti bivšeg socijalističkog društva, a nije uveo socijalne vrijednosti zapadne demokratije. Nastao je prazan prostor u kome su ljudi prepušteni sami sebi. Nema više ni komiteta ni sindikata da se ljudi žale i traže pomoć. Samo prepune javne kuhinje u kojima više nema mjesta. Veličinu problema teško je i sagledati jer mediji imaju pametnija posla nego da oslikavaju golu svakodnevnicu čovjeka. Nigdje toliko pjesme i veselja na TV, kao da je sve potaman. Iz kafana i susjedovog stana, iz automobila, svuda bije gromoglasna muzika. Ovdje u Holandiji bi rekao da je jad i bijeda, stalno prikazuju bolesne ljude i kako se pate. One stotine hiljada što ljetuju po Karibima i Tajlandu niko ne prikazuje. To se smatra normalnim. Takvima ne treba pomoć.

  08.09.2007.

  Ovdje i tamo

  Mojmilo brdo i naselje, pogled sa Butmira

  Gouda, centar staroga grada 

  Uvijek iznova navikavanje nakon dolaska iz Bosne. Ne ocjenjujući ništa, samo nabrajajući viđeno, pokušavam utvrditi osnovne razlike u pogledu življenja u mom stanu na Mojmilu i ovom privremenom ovdje u Goudi. 

  Ovdje:

  Teški mir, posebno ujutro, izgleda kao da je sve pomrlo. Oni koji imaju pse izvedu ih u šetnju, a oni rijetki sa djecom odvedu ih na biciklu ujutro u školicu, i zakratko ih preko podne vrate na ručak. U cijelom kvartu gdje živi desetak hiljada ljudi imaju samo dvije kafane i to u sklopu tržnog centra. Samo jedna prodavnica brze hrane, i ona u tržnom centru.Gužva u posluzi, mnogo starog svijeta, na kasi se uvjek mora čekati, kasirica nikad nije besposlena.

   Nikad se ne može vidjeti da se parovi ljube na otvorenom prostoru, a takođe je vrlo teško vidjeti pijanog čovjeka. U privatnom dućanu prodavač sve dodiruje rukama, ponekad prethodno obalivši vrhove prstiju da dohvati najlon kesu. Nigdje taksi stajalista, ni policajca.

  Na TV malo domaćih problema, tu i tamo strah od napada islamista, glavna vijest sumnje u krivicu roditelja djevojčice ubijene u Portugalu. Od sporta mnogo pažnje US Openu i pobjedama Đokovića, te svjetskom prvenstvu u gimnastici iz Njemačke. Prognoza vremena jasna i profesionalna. 

  Na Mojmilu:

                                Od ranog jutra buka automobile, kamiona i trolejbusa. Nekad i u toku noći glasna buka i pjesma zakašnjelog društva.U stanu iznad mene komšijina djeca igraju lopte, nesmetano se bacaju i trče. U stanu do mene tinejdžer pušta glasnu muziku u svako doba dana i noći. Na Trgu Barcelone ispred ulaza parkirana kola, kontejneri u koje pored ostalog , mesari iz susjedne mesare ubacuju i neprodane ostatke mesa i kostiju. U mojoj zgradi su pored opisane mesare još i dvije sportske kladionice i pekara sa pitama u kojoj su zeljanica i sirnica marka, burek marka i po.

   Na rastojanju od sportske dvorane do kancelarije mjesne zajednice (nekih dvjesta metara) ima sedam kafana. Taksisti čekaju u redu, peku se na suncu. Na drugoj strani naselja isto to ceka i kolege iz konkurentskog "Crvenog taksija". Čisto je prilično i pored velike frekvencije ljudi. Automobili nesmetano ulaze u zabranjen prostor trga, pa su betonske kocke na ulazu u naselje potpuno polomljene. U Hipermarektu na Mojmilu, lijepom i urednom dućanu, često ima više uposlenih nego mušterija. Posebno padaju u oči ljudi koji rade na obezbjeđenju, dozivaju se motorolama, kao da čuvaju skladište oružja, a ne objekat u kome se prodaje uglavnom hrana. Kasirice često sjede besposlene čekajući mušteriju. Prodavačice što prodaju sir i hljeb uvijek sve dohvaćaju rukavicama, vrlo higijenski.

  Jedan mladi par stojeći se otvoreno cmače i drpaju jedno drugo.  Može se vidjeti poneki pijan čovjek.U kafiću na otvorenom ljudi glasno pričaju.Besposleni prodavači iz prodavnice tekstila i još nekih prodavnica iznijeli stolić pred radnju, sjede, piju kafu i puše.

  Na TV najviše o poskupljenju hljeba, te hoće, te neće ga biti. Onda politika, Dodik i Lajčak u glavnim ulogama. A prognoza vremena kako na Federalnoj tako i na TVBH1  katastrofalna. Neke djevojke se čudno kreću, čudno smiju, a sadržaj koji govore je stupidan. Daju utisak kao da pojma nemaju ni gdje je Evropa, a kamoli pojedini njeni dijelovi. ”Tu i tamo u Evropi će biti kiše, a ponegdje i sunca, u BiH i kiše i sunca, a temperature će biti između deset i dvadeset sedam stepeni”! Aferim, ovo mogu napraviti  jednom i koritstiti cijelo godišnje doba, svaki dan isto. A tek biometereološka prognoza. Zar se moze tako bukvalno shvatiti uticaj vremena na zdravlje. Ali eto, mi smo to prepisali od susjedne Hrvatske koja je prešišala i Holandiju u kojoj nikad, ama baš nikad, nema biometereološke prognoze. Od sportskih vijesti glavna vijest su uspjesi nasih sjedecih odbokasa.

   

  07.09.2007.

  Evo me curik!

  Evo me, dragi moji, ljetna pauza je zavrsena. Jos me vrat boli od jucerasnje voznje kroz groznu kisu i snijeg po Austriji. Holandija me docekala mirna i ukrocena, a na vijestima uglavnom o muslimanima i islamistima. Wilders koji i dalje napada Kur`an, te muslimanku, clanicu Parlamenta. Znaci na "Zapadu nista novo", sto rekao dobri stari bradonja Ernest.
  Pavaroti umrije ko i nas rahmetli Sajo u sedamdesetprvoj od raka, potrefi se eto slicnost, a i glasovna je bogami bila, ne trebamo biti skromni.
  Izvinjavam se svima koji su dzaba uskakali na "Leteceg", ali sam ja uzivao u ljepotama  Bosne, tefericio u mom Tarcinu, i nasem Neumu, a bilo je ljeto nema sta, svaka cast, dobro nas je opalilo, a bogami i sve posusilo.
  Lijep pozdrav iz zelene Goude.

  Leteci Holandjanin
  << 09/2007 >>
  nedponutosricetpetsub
  01
  02030405060708
  09101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30

  MOJI LINKOVI

  adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
  IP Checker
  Free IP Checker

  bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

  Nostalgija:

  Sarajevski ekspres restorani
  Kako smo branili bolnicu
  Kako smo branili bolnicu(2)


  Moje zemlje, moja mjesta
  VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

  Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

  Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

  STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


  Moje zemlje:

  Bosanska brda
  Belgija - banja Spa
  Belgija: Liez(Liege, Luik)
  Zemlja cvijeca
  Italija
  Luksemburg
  Bavarska
  U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
  Provansa, Monpelje

  Moja mjesta:


  Amsterdam
  Antwerpen-grad dijamanata
  Bascarsija
  Kako hodati Ferhadijom?
  Boracko jezero i Glavaticevo
  Sarajevo je lijepo kao i prije
  Sarajevo
  Sarajevo2
  Sarajevo3
  Ilidza pokraj Sarajeva
  Sarajevo, Kotromanica ulica
  Sarajevo - Kovaci
  U posjeti Novom Sarajevu
  Gouda
  Amsterdam
  Den Haag zimi
  Gorazde na Drini
  Reeuwijk
  Kiseljak, svaki momak veseljak
  Kleve
  Maastricht
  Mostar
  Tarcin
  Tarcin2
  Rakovica
  Peljesac
  Den Haag
  Den Haag 2
  Maribor
  Rotterdam
  Rotterdam2
  Rotterdam Kralingen
  Rotterdam metro
  Rotterdam West
  Siena
  Arezzo
  Visegrad


  Putopisi:

  Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
  Glamoc, Bogu za ledjima
  Park prirode Hrustemovac
  "Konjic ekspres"
  Autobusom u Bosnu
  Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
  Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
  Moje vidjenje piramide u Visokom
  Stećci na Bjelašnici
  Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
  Odlazak iz Bosne
  Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
  U posjeti Mojmilu
  Sjećanje na grbavičke jeseni
  O drzavama i klozetima u njima
  Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
  Kako stići autom do Vrazove?
  U posjeti Višegradu
  Višegradu u pohode (drugi dio)
  Visegradu u pohode(3)
  Živjeti u Tunguziji

  Licnosti spomenute u blogu

  HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
  DRUSTVO:

  Zivjeti u BiH

  Hljeba, hljeba, gospodaru.....
  Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
  Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
  Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
  Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
  Srebrenica never again?
  Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
  Tisina osvaja Bosnu
  Stanje zdravlja - ogledalo drustva
  Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
  Ruzna rijec Dijaspora
  Masakr na Markalama
  Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
  Zastita zivotinja
  Prvi svjetski rat
  Islam
  Zivjeti u starackom domu
  Bonovi za topli obrok, balkanska navika

  Holandsko drustvo

  Kad tuđa zemlja postane domovinom
  Adaptacija djece
  Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
  Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
  Holandska demokracija
  Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
  Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
  Brak izmedju Holandjana i stranaca
  Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
  Islam u Holandiji
  Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
  Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
  Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
  U knjizi i biciklu je sloboda
  Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
  Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
  Ekologija:


  Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
  Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
  Godina zabe i krompira
  Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

  SOCIJALNA MEDICINA

  Psihosomatske bolesti:

  Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
  Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
  Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
  Tinitus - zujanje u usima
  Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


  Doktori i pacijenti:

  Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
  Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
  Koliko je nečija bolest javna?
  Primarijus, sta mu ga to dodje?
  Kako (ne)biti svoj doktor?
  Astma prestaje preseljenjem na selo
  Doniranje organa
  Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
  Kako proglasiti doktora krivim?
  Doktorske greske
  Pregledaju li doktori ljude ili masine?
  Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
  Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
  Raditi kao doktor u Holandiji
  Ciji su doktori bolji?
  Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
  Polne bolesti
  Zrtve pogresnog lijecenja
  Dozivjeti stotu
  Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
  Umrijeti u hospisu
  Haptonomija: diraj me nezno!
  Opasnosti kod hiroprakticara
  Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
  Pomaci u lijecenju raka
  doktori,zrtve agresije
  tema
  Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
  Pravo na eutanaziju
  Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
  Eutanazija i za mlade osobe
  Odlazak na lijecenje van BiH
  Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
  Ako se bojite da imate karcinom?
  Stokholmski sindrom
  Minhauzenov sindrom
  Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
  Homeopatija
  Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?  LIJEKOVI

  Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
  Opasni antibiotici iz piletine
  Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
  Lijekovi opasni po zdravlje
  Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
  Metotreksat
  Da li “viagra” stvara ovisnike?
  Biljni koktel Huang Qin Tang
  Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


  Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

  Stvaranje glasa
  Tamo gdje smo najtanji
  Akupunktura
  Kako osjetimo mirise
  Kateterizacija srca
  Savremena operacija katarakte
  Polenska groznica
  sarenica oka i boja ociju
  Autizam
  Osteoporoza
  Sizofrenija kod useljenika
  Sandzija i sandzibolja
  Pneumokokne infekcije i antibiotici
  Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
  Debljina kao bolest
  Tuberkuloza kao dokaz evolucije
  Dijabetes
  Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
  Fibromialgija
  elektrosok
  Prisilne neuroze
  psihoza
  Reumatizam
  Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
  Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
  Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
  Rak pluca(bronha)
  Rak dojke
  Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
  AIDS
  Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
  Maligni melanom koze
  Kako sprijeciti pojavu melanoma

  Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

  Kafa
  Holandija zemlja sira
  Baklava
  Recept za Sefikinu baklavu
  Tahan halva  Botanika:

  Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

  Brusnica
  Jagorcevina
  Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

  Lavanda
  Narandza
  Repuh
  Susam, sezam, tahan
  Smokva: najstarije voce
  Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
  Glog
  Podbjel
  Musmula
  Kopriva, zara: i hrana i lijek
  Krompir
  Tikve
  Jabuka
  Cuvarkuca
  Pitomi kesten

  Nar
  Lipa

  Zoologija

  Bosanska podivljala macka
  Gubar
  Puz golac
  Komarac
  Krpelj
  Siva Caplja
  Patke


  MOJI FAVORITI

  BROJAČ POSJETA
  3336612

  Powered by Blogger.ba