Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

03.01.2008.

Čajevi u vrhu popularnosti

Biljni čajevi su sve popularniji. U poslugama su se pojavile nove egzotične kombinacije biljnih čajeva. Lipton i Pickwik su izbacili izvanredno lijepo upakovane kutije i kesice, a Lipton je uveo i nove kesice koje kao da su od gaze, u vidu kockice, onako kako smo mi u bolnici u ratu pravili kamilicu i nanu.

 U modi je rooibos iz Južne Afrike, metvica iz Maroka (koja se uzgaja na plantažama), zeleni čaj, slatka jabuka iz Turske, sve to samo ili kombinovano sa cimetom (kaneel), korom od limuna ili narandže, zatim sa mangom, vanilijom i sa čime sve još ne. Uglavnom ima oko trideset različitih biljnih kombinacija, samo rooibos-a četiri vrste, pa onda u kombinaciji sa drugim biljkama i voćkama. Naravno da ostaje i klasika, nana, kamilica, majčina dušica, crni čaj aromatiziran voćnim aromama itd.

Najjeftiniji je crni klasični čaj koji se može naći čak i po trideset centi za pakovanje od dvadeset kesica, a bolje vrste biljnog čaja idu u poslugama i do dva eura, za dvadeset kesica.

U ove zimske dane biljni čajevi su zaista odlična stvar. Za većinu nabrojanih se ističe antioksidantno dejstvo. Ja volim i koji keksić (onaj sa zrncima čokolade), da se onako fino otopi u ustima i zalije čajem. Neko će reći kako tako ode svo dobro dejstvo čaja, možda nije zdravo, ali je slatko.

I na kraju da napomenem da moja supruga ima zalihu trava donešenih iz Bosne i da ujutro imamo čaj od nane, kamilice, žalfije, kunice i majčine dušice. Bosna bi mogla zaraditi lovu na travama, ali mi i to većinom uvozimo, a ono što sam probao od kesica napravljenih u Bosni slabog je kvaliteta.Moramo se ugledati na Slovence.  

03.01.2008.

Šta je uzrok nedostatka radiologa u Sarajevu?

Čitam u Oslobođenju (vidi ovdje) kako je u Sarajevu manjak radiologa. Kao niko neće to da specijalizira, dugo traje, skupo i čovjek se izlaže zračenju. Aparati su zastarjeli, preko deset godina. Doktor Trninić, šef Doma zdravlja Sarajevo, kaže da se dnevno uradi 35 pregleda! Dok sam ja radio kao mladi doktor u Kiseljaku i mi smo tamo u Domu zdravlja  uradili negdje toliko snimaka na dan. Samo je ovdje grad sa pola miliona stanovnika, a tamo opština sa 20000.

Tačno je da su radiolozi i radiološki tehničari (još i više) izloženi zračenju. Ali se cesto zaboravlja da je isvako pa i najmanje snimanje opasno i po pacijenta. Sva zračenja tokom života se sumiraju i mogu zbrajanjem izazvati malignu bolest. Pokojna prof. Đorđević, šefica stare radiologije, je umrla od raka pankreasa. Radila je na jednom starom razdrdanom rtg aparatu, nije snimala, nego skopirala (posmatrala) pasažu kroz digestivni trakt (stomak i crijeva). Pregled je trajao dugo, a zračeni su i doktor i pacijent. Pokojni Slavko, rtg tehničar na Očnoj klinici je umro od leukemije.

Međutim radiolozi danas uglavnom čitaju snimke, rijetko da rade skopije. Novi aparati imaju jako dobru zaštitu od zračenja. Preglede uglavnom rade rtg tehničari i oni su izloženiji radioaktivnom zračenju.Ultrazvuk i magnetna rezonanca u velikoj mjeri zamjenjuju RTG zrake. Osim toga radiolozi imaju dva mjeseca godišnjeg odmora.

Po meni je nešto drugo u pitanju. Radiolozi su kao patolozi i anesteziolozi anonimusi. Oni obično šalju nalaze drugima i nemaju direktnog kontakta sa pacijentom, osim ako rade privatno. Njihov je rad podložan naknadnoj kontroli, mora biti veoma stručan i odgovoran, jer su oni obično ti koji postavljaju dijagnozu . Drugi umjesto njih  skidaju kajmak sa njihovoga rada.

Ljudi bježe od teških specijalizacija kod kojih se ne može namaknuti ekstra para mimo mizerne plate. Dokaz za to je da prijeti i nedostatak  drugih sličnih specijalista.

Raditi privatno kao radiolog zahtijeva veoma velika ulaganja i pravovremenu  obnovu aparata. Sve dok se ne izjednači javni i privatni sektor u zdravstvu, kao što je u Sloveniji, ulaganja u ovaj vid privatne prakse ce i dalje biti veoma riskantna.

03.01.2008.

Ne baš bajan početak nove godine

Juče je bio prvi radni dan u novoj godini. Vijesti koje stižu ne predkazuju baš mnogo lijepog. Nafta je prešla granicu od 100 eura za bure. U Keniji slična situacija kao u Bosni pred rat, nije demokratija za svakoga. Holanđani bježe u Najrobi, tamo je još donekle sigurno. Holandski uzgajivači ruža (nisam ni znao koliko ih ima ) u Keniji, zabrinuti za svoje rasadnike. Holandija naime uvozi ruže iz vlastitih rasadnika u Keniji! Tamo je jeftina radna snaga i ne treba energija za proizvodnju. Ovdje proizvode samo luksuzne sorte, tamo one jeftinije, za običnu raju.

Juče u posluzi koja reklamira sniženja, Albert Hein, nema robe sa donjih ladica. Tamo naime uz patos drže najjeftinije proizvode. Mnoge mrzi da se saginju pa uzmu isto to samo sa gornje ladice, nekad i duplo skuplje. Ko ima, ima. Nema uopšte suncokretovog ulja, brašna sa dodatkom praška za pecivo (bilo čudno jeftino, 35 centi za kg), ono drugo poskupilo za deset centi, jogurt skoro jedan euro. Ima ulja od arašida, kukuruza i još nekih egzotičnih vrsta.

Ovdje se oprezno pripremaju za prikazivanje filma o Kur’an-u kao “fašističkoj knjizi”. Tako je naime najavio autor filma Geert Wilders. Šef holandske policije je izjavio da moraju sarađivati sa imamima i ostalim uticajnim vođama muslimana u Holandiji, kako bi preduprijedili nemire i proteste nakon prikazivanja filma na TV. Istovremeno je više od pedeset holandskih prominentnih intelektualaca potpisalo peticiju protiv mržnje, a za toleranciju različitih etničkih grupa, pri čemu se naravno misli na prekidanje sa netrpeljivošću prema muslimanima.

Dobra vijest stigla je jutros iz Engleske. Tamo je naime otkrivena vakcina protiv ptičije gripe. Kinezi su međutim preduhitrili Britance, prije dvije sedmice su oni proglasili pronalazak vakcine. Jedan holandski virusolog tvrdi jutros na radiju da je engleska vakcina mnogo bolja i da predstavlja dobru osnovu za sve tipove virusa. Nije međutim jasno da li vakcina ipak može spriječiti pojavu pandemije gripe, kao što se to desilo tri puta u istoriji čovječanstva.

Oštar vjetar sa kontinenta pobrinuće se danas da će oni koji ga moradnu trpiti imati osjećaj da je minus deset, umjesto minus jedan, koliko mjere termometri. Oni koji puše, a moraju letjeti, moraće se dobro smrznuti sa cigaretom pred vratima amsterdamskog aerodroma, jer je od 1-og januara zabranjeno zapaliti bilo gdje unutar zgrada aerodroma.  Brrrr, prisjede mi cigara.  

 

 

Leteci Holandjanin

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3337742

Powered by Blogger.ba