Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

31.08.2008.

Komemorativni centar na groblju u Barama

Kada sam nedavno posjetio groblje Bare iznenadilo me da je pored ulaza napravljen, arhitektonski veoma uspio, komemorativni centar. Inače se vidi  da se groblje veoma dobro održava. Naravno, kod nas nisu ni mrtvi svi isti, pa neki imaju cijela turbeta, a nekima nema traga osim u grobljanskim knjigama. Tako je i u novinama, pojedini imaju stranice i stranice, kao da nije dovoljna sasvim standardna obavijest o nečijoj smrti, kao i sasvim mala kamena ploča ili nišan na grobu ili mezaru. Tako je u Holandiji svi imaju jednak prostor u novini i svi jednaku veličinu posmrtne ploče.

30.08.2008.

Sarajevo sa Borija

Za Borije nisam ranije čuo, sve dok nas devedeset druge neprijateljski agresorski topovi nisu počeli gađati sa ovog lokaliteta. Danas sam eto bio na Borijama i grad odavde zaista izgleda kao na dlanu.Dobro je da je iko ostao živ, odavde se sve živo može pogoditi. Ne ponovilo se nikome.

30.08.2008.

Ne lipši magare, dok ti priznamo diplomu

Prije dvije godine na Kongresu B-H naučenjaka jedno od glavnih pitanja koje su postavljali naši studenti, diplomci na stranim univerzitetima, je bilo kada će njihove diplome biti priznate u BiH. Jučer na Forumu mladih Drugog kongresa B-H umnih glava, je ponovno to pitanje bilo jedno od glavnih.

Iako je u međuvremenu usvojen Zakon o visokom obrazovanju, u kome stoji da će diplome priznavati Agencija za priznavanje diploma, u praksi je ostalo sve isto. Ta Agencija nije ni formirana. Džaba diplome sa Harvarda, Oksforda, Kembridža, ništa to ovdje ne vrijedi. Diplome treba lijepo predati na fakultet ili višu školu, lijepo platiti nekoliko stotina maraka,  pa će onda svjetski poznati kadrovi koji su prije nekoliko godina šljegli i preko noći odradili doktorate, e te će hadžije reći kako nigdje nema takvih fakulteta kao u Sarajevu. Sve je to tamo negdje da te bog sačuva,nemaju oni tamo anatomija ni matematika na kojima se ostaje po nekoliko godina, oni tamo to završe u roku, pa kako mogu ti fakulteti biti dobri. Programi se jednostavno ne slažu i ono od tamo se ovdje ne pika.

Kao da fakultet nije samo prvi korak u struci i nauci, mjesto gdje se ne bubaju napamet Markovi konaci i Španska sela, nego mjesta gdje se budući intelektualac nauči da misli i da zna gdje će naći znanje, kako će proizvesti nova saznanja i kako će to objavljivati i komunicirati sa ostalima. Posebno će se oni naučiti da budu skromni i oprezni sa svojim znanjem i da ga u svojoj bahatosti ne iskoriste pogrešno i naprave veću štetu nego korist ljudskom i životinjskom zdravlju, ekonomiji i ekologiji, moralu i nacionalnoj kulturi. A upravo to fali našem okamenjenom visokom obrazovanju.

Naši Harvardovci će i dalje nailaziti na zatvorena vrata, curik natrag okle ste i došli, nisu ovi prostori za vas, slabe su te vaše škole,  svakako vas nije bilo kad je ovdje grmilo i gorilo.

30.08.2008.

Rakovica, centar bivše Jugoslavije

Selo Rakovica, dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, bijaše kako je neko izračunao, centar bivše Jugoslavije. Otuda i restoran kraj puta za Kiseljak, koji je nosio takvo ime, a danas se zove “Centar Bosne i Hercegovine”. Nekada je kompletan saobraćaj iz Sarajeva za sjever Bosne i za Zapadnu Evropu išao kroz ovo selo, pa su bile učestale saobraćajne nesreće na dionici do Kiseljka. Put se od Rakovice vijugavo penje ka Kobiljači, na kojoj je u ratu bila granica između srpske i hrvatske vojske. Danas je tu granica između Kantona Sarajevo I Srednjebosanskog kantona. Kiseljak je bio povezan stalnom linijom gradskog saobraćaja, autobusi su išli svaki sat. Sada se Kiseljak okrenuo od Sarajeva i usmjerio ka Vitezu i Travniku, pa bolesnici umjesto u mnogo bližu i veću sarajevsku bolnicu, idu u bolnicu u Novu Bilu, ili u Travnik.

Selo, koje je svoje ime dobilo po rakovima koji su živjeli u potoku koji teče iz Zenika, je danas centar široke doline sa nekoliko zaseoka, u stvari prigradsko naselje poznato prije svega po velikom broju vikendica. U posljednjem ratu srušena džamija sa desne strane puta zamijenjena je novom sa lijeve strane puta, u samom centru mjesta. Tu se sada pravi I trgovački centar. Iznad Rakovice su kantonalne vlasti napravile moderan centar za odvikavanje od narkomanije. U Gladnom polju je bio veliki voćnjak jabuka, a danas je to područje zatrpano različitim skladištima i trgovinama.

Tlo u Rakovici je glineno i slabo rodno,a mjesto pati od nedostatka vode. U toku je izgradnja vodovoda. Očekuje se da će sredinom iduće godine Rakovica dobiti vodu iz gradskog vodovoda sa Ilidže.   

29.08.2008.

Pelješac, kakav je bio od birvaktila

Proputovao sam Pelješcem. Poluotok mungosa, divljih pasa čagalja, morskih kapetana, grožđa postupa i dingača, trajekata, strmih i uskih puteva, pustih sivih brda i oskudnih polja prekrivenih vinogradima, solane i školjki - malo se, ili nikako promijenio od kako znam za njega. Ljetovao sam tu prvi put daleke 1968., još kao srednjoškolac, sa ferijalom u Vignju. Došli smo do Vignja truckajući se po makadamu u nekom starom autobusu. Bijaše to skromno ljetovanje, budio nas je u jutru Tom Jones (Dilajla), Adamo i ostali tada popularni pjevači. Ustajali smo bunovni iz šatora, prali se na zajedničkoj česmi, poslije pomagali u kuhinji u guljenju krompira. Bila je to jedna od prvih pravih sarajevskih ferijala. Naveče nam je svirao orkestar, a bio je tu i Nikola Borota Radovan, koji će kasnije postati popularan sa svojom crvenom crnogorskom kapom i sa Nedom Ukraden.

Danas se Pelješac spominje uglavnom u vezi izgradnje mosta kojim bi se skratio put do zabitih i zaostalih mijesta, a koji bi Hrvatsku objedinio kao zemlju koja nije više prepolovljena teritorijom susjedne zemlje. Ništa na ovom poluostrvu nije izgrađeno u posljednjih dvadesetak godina. Hoteli u Orebiću su postojali i ranije, a kompleks bivšeg vojnog hotela Perna je djelimično obnovljen, mada okolina još uvijek djeluje depresivno.

Mi smo boravili u Orebiću, mjestu starih kapetana i njihovih oronulih vila, mjestu raskošne suptropske vegetacije, velikih palmi, čempresa i dalmatinskih borova. U nekoliko hotela, poznatih od ranije po povoljnim prvomajskim aranžmanima, ima Francuza, Nijemaca, Italijana. Neugledni kamp u Perni su okupirali Poljaci. Na plaži ispod hotela najviše Bosanaca koji dolaze kod prijatelja i rođaka koji su nekad davno u Orebiću napravili kuće. Rijetki su muškarci Bosanci koji ne nose veliki trbuh ispred sebe.Jedan Italijan svaki dan ulovi hobotnicu, onda je mlati od beton na molu da je usmrti, pa je trlja i mlati papučom, pa poslije pola sata je oguli i sa svojim Italijanima je pojede onako sirovu. U kabini za presvlačenje koja ima dva dijela, za dvoje, i odjeljena je pregradom, neko na pregradi izbušio veliku rupu baš u visini onih dijelova tijela, zbog kojih se ljudi i presvlače u kabini.

Grad je čist, snabdijevanje dobro, cijene za oko 30 posto više nego u Sarajevu. Nedostatak je smrad ispred hotela Bellevue, tu je i ranijih godina smrdila kanalizacija. Korčulanskim kanalom prolaze brodovi i trajekti, a baš sam uspio snimiti jedan veliki kruzer, ogromni brod dužine oko 200  metara. Evo vam nekoliko slika snimljenih sa plaze ispod Grand Hotela u Orebiću.     

29.08.2008.

Kongres intelektualnog iseljeništva

Drugi kongres B-H naučnika “iz zemlje i svijeta” otvoren je juče u Avazovom Radon plaza hotelu. Kongres okuplja istaknute bosansko-hercegovačke naučnike iz zemlje i iseljeništva, a cilj mu je razmjena iskustava i povezivanje naučne misli između “domaćih” i “iseljenih” bosanskih i hercegovačkih mozgova. Tako je objavljeno da na konresu prisustvuje oko 400 učesnika, a oni će podnijeti referate iz raznih (skoro svih) oblasti nauke.

Prije dvije godine je organizovan Prvi kongres. Organizator je bilo, kao i sada, Ministarstvo za nauku Kantona Sarajevo. Karakteristična je mnogo manja medijska zastupljenost ovoga kongresa, nego onoga nego prije dvije godine. Tada je grad bio izlijepljen ogromnim posterima sa fantastičnim slikama projekcije nauke izvana u Bosnu i Hercegovinu. Tada su potrošene i velike pare jer je većini učesnika bio plaćen put, avionska karta iz Amerike ili Australije, a bio je I besplatan smještaj u gore pomenutom tek otvorenom hotelu. Ove godine su samo izabrani imali privilegiju da dođu o trošku Kantona, odnosno Sarajlija.

Kantonalna televizija i ove godine daje veliki publicitet skupu. Da li to ima veze sa izborima, (kao i prije dvije godine), te popravljanjem imidža kantonalnih vlasti, o tome bi se moglo govoriti. Činjenica je da ovakav multipliciran kongres može povezati naše ljude od struke I nauke, ali prevelika rasplinjenost na sve oblasti nauke teško da može rezultirati konkretnim projektima i rezultatima.  

  

28.08.2008.

Malo je takvih medju nama!

U danasnjem "Oslobodjenju" Ljekarska-lijecnicka komora Kantona Sarajevo u rubrici smrtovnica daje posljednji pozdrav preminulom primarijusu dr. Dragi Kovacevicu.U smrtovnici pise (citiram): Bio je omiljen kod pacijenata i medju kolegama, a malo je takvih medju nama

Komora  sama priznaje kako medju njenim clanovima ima malo onih koji su omiljeni medju kolegama i pacijentima, vecina su znaci neomiljeni. Komora je tako jedna od rijetkih udruga koja priznaje sa kakvim clanovima ima posla.

28.08.2008.

Bosanska kombinacija

Na putu ka moru, stanemo u Čelebićima, odmah iza tunela. Tamo u pravoj staroj pekari na drva peku odličan hljeb. Imaju dobre i seljačke pite. Usput obavezno kupimo i lepinje sa kajmakom.

 Na stubu pred radnjom stoje plakati sa reklamama  za kombinacije jela i pića. Eto ispade kako je prava bosanska kombinacija: lepinja sa kajmakom uz koka kolu kao prikladno piće. Meni baš to nikako ne ide, bolje bi bilo kombinacija lepinje sa kefirom ili mlaćenicom.

07.08.2008.

Apsolutno i definitivno i super

Prije dva dana jedan profesor jezika se u "Oslobođenju" osvrnuo na neopravdanu, pretjeranu i često sasvim nepotrebnu upotrebu stranih riječi u našem jeziku.  Ranije sam pisao kako je u Sarajevu riječ definitivno  jedna od najčešćih koja se može čuti na TV. Nekidan gledam intervju, novinrka intervjuiše neku damu koja se smatra uspješnom u nekoj oblasti kulture. Dama je u svojim odgovorima jedno desetak puta upotrijebila riječ apsolutno. A daleko najčešće korištena riječ je super. Ona je zamjena za sve pridjeve koji opisuju ljepotu i uspjeh. Mirza iz "Mirzinog jata" je njih sviju davno pretekao pjevajući: Specijalan mi smo spoj, apsolutno ja sam tvoj,....(vidi).

02.08.2008.

U akšam uz Kovače

Kovači su dio moga djetinjstva. U blizini je stanovala moja tetka, a ja sam volio da se spustim niz Kovače i prođem iza Telala pa preko Šeherćehajine ćuprije na drugu stranu Miljacke. Prekjučer sam imao popodnevnu pauzu pa sam prošetao Kovačima. Izniklo je podosta novih hotela, onih malih, kao u Parizu ili Istambulu, svi su lijepo uređeni i nose neka egzotična imena.

Stara pekara kod Mahira neprekidno radi, uz nju vozilo za kućnu dostavu poznatih pica sa suhim mesom. U njenoj blizini tapetarska radnja. Ulazim i pitam za popravku roletni, još su mi od rata izbušene od metaka iz Nedžarića. Nekadašanje Čengino skladište građevinskog materijala je napušteno, oslobođen ekskluzivan prostor za novu gradnju, priča se kako će tu biti rezidencija visokog vjerskog službenika.

Kroz šehidsko mezarje protiče bistri potočić, dvije djevojke se slikaju ispred mezara Alije izetbegovića. Sunce na utoku negdje tamo iza Huma, osvjetljava prozore obnovljenih i uljepšanih starih bosanskih kuća.Pored jedne takve kuće koja graniči sa mezarjem prolazi zgodna djevojka u mini suknji. Onima koji leže u zemlji nasilno je prekinuta mladost, tuga je da ne mogu vidjeti ni doživjeti ovu ljepotu ljetnjeg akšama na Kovačima.

Leteci Holandjanin
<< 08/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3338150

Powered by Blogger.ba