Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

05.02.2009.

Konačno opet na biciklu

Skoro mjesec, a možda i od lani, nisam vozio bicikl. Jaka zima, neobično hladan januar, a i neke druge stvari, su me tjerale da se uglavnom vozim autom, te da pravim samo kratke šetnje. Evo danas popodne je malo otoplilo, temperatura negdje oko šest stepeni, nema vjetra. Malo se dopumpale gume bicikla i evo me na mome najdražem prevoznom sredstvu.

Zaustavim se na drvenom mostu, gledam čudnu zgradu Psihijatrijske bolnice, sva u vodi, nema ti brajko bježati. Ispod mene se odmah okupile patke, misle sad će bacanje hljeba. Pored jedne kuće se skupile neke čudne šarene, crno - bijele patke. Sigurno ih  tu neko hrani pa došle na sama vrata. Po kanalima ima još leda. Dječija farma ne ispušta životinje napolje, pa je penjalište za koze još prazno. Žbunje je napupalo, čak i ozelenilo, pa se čeka samo malo sunca da sve oživi.   

Psihijatrijska bolnica sva okruzena vodom kanal pored Psihijatrije Patke se odmah skupile ispod mosta, cekaju hranu Cudna sorta pataka, cekaju pred vratima Ova patka ostala sama, ne bjezi joj se zelenilo spremno za proljece I zalosna vrba se budi Pusto penjaliste za kozice Jos se nije otopio led. U kanalu se kupaju labudovi i stari ekran kompjutera
05.02.2009.

Da li je batina pobjegla iz raja?

Holandija je na prvom mjestu u svijetu po organizaciji brige za djecu. Svaki region ima kancelarije Biroa za Brigu o mladima.  Briga o mladima (Jeugdzorg) se sastoji od nekoliko segmenata. Prije svega je to pomoc roditeljima kod odgoja djece, ali i pomoc djeci koja se osjecaju ugrozenima.  Poseban dio se odnosi na zaštitu djece od štetnih društvenih uticaja, nasilja, droge, alkohola, prostitucije.  Cesto glavni problem predstavljaju problematične familije, odnosno roditelji koji su često velika opasnost po djecu. Nakon nekoliko smrtnih slučajeva gdje su roditelji, često uz pomoć novog partnera, znali i ubiti svoje dijete, Briga za djecu brže nego prije u ovakvim opasnim slučajevima  oduzima djecu od roditelja, smiješta ih u specijalne internate ili dodijeljuje drugim roditeljima na izdržavanje i vaspitavanje. Takodje i seksualno nasilje nad djecom spada u forme maltretiranja djece (kindermishandeling). Smatra se da ako je osoba vise od pet godina starija od maloljetnog djeteta, da nad tim djetetom radi kaznjive seksualne radnje.

Hiperaktivna, autistična i djeca sa drugim psihičkim poremećajima često traže posebnu pažnju, psihoterapiju, ponekad posebne dijetu, itd. Samo po sebi se podrazumjeva da je neprihvatljiva bilo kakava forma fizičkog ili psihičkog nasilja nad djecom, znači da šibanje djece u Belgiji i Holandiji ne dolazi u obzir.

Mi, starije generacije, smo odrasli u potpuno drugačijim uslovima, kad je u većini familija šipka bila dio inventara u odgajanju djece. Istu je alatku imao i učitelj (učiteljica ) u školi. Znao sam učitelja u Osnovnoj školi u Višegradu koji bi naredio učeniku da mu ide u obližnje rakiće (vrbino žbunje), i da odsiječe  dobru šipku. Često bi onaj što ju je ubrao i sam stradao od nje. Učitelji su šibali po rukama, po dlanovima. Morali su se ispružiti dlanove, pa bi nesretnik naizmjenično fasovo prvo po jednom, a onda po drugom, desetak komada, ovisno od težine kazne. Jedna od kazni je bila stajanje uza zid, leđima okrenut pred cijelim razredom, ili ostajanje “u rešetu”. Kad svi odu kući kazneni učenik je morao ostati sam u razredu jedan čas. Povlačenje za “zulufe”, maltene odizanje od tla, je bila jedna od metoda kažnjavanja. Očevi su kod kuće mlatili kaišom, opaljivali šamare.

Nije bilo Brige o djeci da pokupi bijenu djecu. Nije bilo psihijatara da liječe hiperaktivnu djecu (ne znam ni da ih je bilo, uglavnom smo ih zvali “napuštena djeca” ), nije bilo specijalnih dijeta za psihičke probleme. Mislimo da su većina te djece su odrasli kao psihički i fizički zdrave osobe. Ili se to samo tako čini? Koja je to psiha mogla praviti ovakve masakre kao na Markalama? Silovati i ubijati po tom istom Višegradu? Mislite li ima li batina ulogu u odgoju djece?

 

 

05.02.2009.

Da se nikad ne zaboravi masakr nevinih

Snimak neposredno poslije eksplozije granate 1995. godine (drugi masakr).

Na _Markalama  na današnji dan 1994. poginuli su Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić.

Ubijeni su i Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić,Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, Ibro Krajčin, Sejda Kunić.

Poginuli su i Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić. 

Među poginulima je i moj rahmetli sestrić Begović Emir. Tek se bio oženio, a nije imao ni trideset godina. Da su zauvijek prokleti zlikovci sa brda. 

05.02.2009.

Preseljenjem na selo nestalo astme


Holandsko Udruženje astma pacijenata iznijelo je pozitivne rezultate kod astmatične djece koja  su preselila na selo. Kod mnogih od njih su nestale astmatične tegobe, kao i potreba za uzimanjem lijekova. Djeca su ostala u Holandiji, samo su udaljena iz gradova sa velikom zagađenošću zraka. Od ranije je poznato da su mnogi bolesnici od opstruktivnih plućnih bolesti bili prinuđeni, zbog ugroženosti života, da se preseljavaju i u druge zemlje, pogotovu u Norvešku.

Ovi slučajevi ukazuju da nije klima glavni uzrok astme i opstruktivnog bronhitisa, nego da je velika zagađenost vazduha ta koja izaziva alergijske reakcije na sluzokoži bronha, odnosno na alveolama pluca.

Fine čestice čađi  nastaju kao posljedica izgaranja  goriva u industriji i kod motora različitih vozila. Posebno su kamioni veliki zagađivači. Ove čestice su lakše od kucne prašine, pa ne padaju na tlo, nego se zadržavaju lebdeci u zraku. Udisanjem, zbog njihove lakoće, dolaze do najdubljih dijelova dišnih puteva. Često sadrže teške metale koji onda imaju direktno toksično dejstvo. Promjenjena sluzokoza postaje i osjetljivija na stetno dejstvo sumpordioksida i ugljen dioksida i ugljenmonoksida.

Smatra se da fine čestice aerozagađenja, kao tihi ubica, izazovu više smrtnih slučajeva na godinu dana, nego što je prosječan broj poginulih u saobraćajnim nesrećema u Holandiji u godini dana (oko 1300). Djeca koja žive u blizini autoputeva su česte žrtve astmatičnog bronhitisa.

Roterdam i područje oko njega imaju uglavnom prosječno povećanu koncentraciju finih čestica, odnosno preko tolerantne granice od 30 mili centigrama po kubnom metru. Vise o tome vidi zagadjenost finim cesticama. Na slici preuzetoj sa tog linka je raspored gustine zagadjenosti finim cesticama u Holandiji.

Ranije sam pisao kako je od lani u Njemačkoj za ulazak autom  u neke gradove obavezno kupiti vinjetu, čija cijena varira ovisno od veličine zagađenja koju motor automobila izaziva .  

Leteci Holandjanin

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3324818

Powered by Blogger.ba