Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

07.09.2009.

Bura na Očnoj klinici

U  BHTV dnevniku od trećeg septembra data je reportaža o zbivanjima na sarajevskoj Očnoj klinici. Nedavno smijenjena direktorica ( inače član Stranke za BiH i Parlamenta Federacije) je optužila rukovodtvo Kliničkog centra da je smjenjena sa mjesta direktorice, nakon što je ukazala na činjenicu da su dva ljekara Klinike primala mito, te uslovljavali prijem pacijenata davanjem novca. Takođe je ukazala na korupciju u sarajevskoj Općoj bolnici.

Pomenuta doktorica Amila Husović- Alikadić je primljena na Kliniku tokom rata, kada se kadar primao bez uobičajenih konkursa. Prije toga je počela specijalizaciju na klinici Podhrastovi, i magistrirala na temu : ”Informatika u plućnim bolestima”. Iako nema veze sa oftalmologijom ovaj joj je magisterij priznat da može doktorirati iz oftalmologije. Istovremeno se doktorica počela baviti politikom, kao aktivni član SDA. Kao mlada i neiskusna očna doktotrica Amila je postavljena za direktora klinike. Ocna klinika u Sarajevu je do rata imala veoma veliki renome, a jedno vrijeme je bila poznata i u svijetu. U međuvremenu je doktorica Husović promijenila stranku, i postala član Stranke za BiH. U javnim nastupima i publikacijama predstavljala je sebe kao velikog oftalmologa, od koje je počeo niz savremenih intervencija.

Doktor Karčić, koji je pomenut da je trazio novac za operaciju, je poznat po tome da jedini u BiH veoma uspješno radi složenu operaciju vitrektomije, i da je prvi počeo da radi savremenu operaciju katarakte, upotrebom malog reza. U ratu se kao jedini oftalmolog iz opkoljenog Sarajeva uspio preko Prenja probiti u razruseni Mostar, koji na lijevoj strani Neretve dugo nije imao niti jednog oftalmologa. Lično sam učestvovao u njegovoj edukaciji, nakon što je u ratu primljen kao specijalizant koji je specijalizaciju počeo na VMA u Beogradu. Doktor Karčić se odlikuje neobičnom manuelnom spretnošću i sigurno je jedan od najboljih očni hirurga i u Sarajevu, a  i šire.

 On radi i privatno, ali samo operacije katarakte, a ne operacije ablacije ili vitrekotmije, kako se navodi u  optužbi pacijenta iznešenoj u članku u “Danima” (pod naslovom : ”Teror Farisa Gavrankapetanovića”, vidi ovdje) Vlasnik prakse, gdje se obavljaju operacije je jedan optičar koji je investirao novac u opremu za operacije katarakte. Cijena operacije katarakte u ovoj poliklinici je znatno niža nego u privatnim klinikama u Zagrebu ili Beogradu, a kvalitet je izvanredan, u što sam se uvjerio, prateći pacijente koji su tamo operisani.

Operacija vitrektomije (zbog koje je pacijent upućen u Sarajevo), se ne radi van bolničke operacione sale, jer zahtijeva dosta osoblja i opštu anesteziju, što je u privatnoj poliklinici veoma teško napraviti. Osim toga ova operacija dugo traje i oduzima dosta prostora u operacionoj sali. Zato su i čekanja na operaciju velika, a tako je otprilike i u državnim klinikama u susjednim zemljama. Izuzetak su neke privatne očne klinike, u Zagrebu i Beogradu, u koje je investiran veliki novac, i koje rade ove zahvate bez dužeg čekanja, ali uz dosta veliku naknadu.

Pacijent koji je upomenutom dnevniku BiH pokazan kao svjedok ( on je negdje iz Bosanske Krajine) uzimanja mita, je ustvari izjavio, da mu je nakon dugog čekanja na pregled rečeno da nema mjesta za operaciju u toku sljedećih nekoliko mjeseci, te da, ako ne moze cekati, proba u nekom drugom centru, ili privatno u Beogradu, ili Zagrebu. Usput je navedeno koliko ta operacija tamo košta, a ispalo je iz njegove priče kao da mu je tražen taj novac. Osim toga rečeno mu je i da silikonsko ulje, koje se koristi u operaciji, mora sam platiti.

Iako nije u redu da doktori rade istovremeno i u bolnici ( a zakonski je moguće) i privatno, to je u današnje vrijeme jedini legalni način da kvalitetni doktori ekstra radom zarade bar dio plate koja bi im po kvalitetu i obimu rada trebala da pripada .Ovako, kako je sada, uz platu bankovnog službenika, trebali bi da obavljaju veliki broj veoma komplikovanih i iscrpljujućih zahvata. Istina je da, koristeci nakaradni zakon, neki doktori samo statiraju u bolnici, sto nije slucaj kod Dr Karcica, koji itekako zaradi svoju platu na klinici, jer ima daleko najveci broj operacija od svih drugih.

Stvarna je činjenica da sve zemlje imaju barem  jednu veliku očnu kliniku, na kojoj se obavljaju najsloženiji zahvati. Savremena oftalmologija traži veoma skupu opremu koja se mora stalno obnavljati, zato se mora koncentristai na jednom mjestu. Potrebe za očnim operacijama su sve veće, jer populacija postaje sve starija.  Kod nas je iza rata zdravstvo rascjepkano, svi bi da imaju sve, a za teške slucajeve svi šalju u  Sarajevo, koje se finansira iz budžeta Kantona.

Bivša Očna klinika je imala tri operacione sale, a ova sada ima jednu, koju ponekad dijeli sa drugima. Imala je i nebrojeno puta veći prostor i kadar. Takva klinika je nekome smetala, pa je u velikoj mjeri, zahvaljujući bivšem (ratnom) direktoru Kliničkog centra, kadrovski i prostorno uništena. Donešena je odluka da se klinika premjesti sa lokacije na Višnjiku, gdje je postojala 40 godina, te da joj se da mali neuslovan prostor u zgradi Traumatologije. Neke aktivnosti, koje je klinika obavljala decenijama, nisu nikada obnovljene.Nije se ništa učinilo da se vrati dio iskusnog kadra, ( ili nabavi novi),  naprotiv pojedincima koji su pokazali želju da se vrate su postavljane mnoge prepreke. Kao u mom slučaju, kada mi je predlagano da neodređeno vrijeme radim kao opšti doktor na hitnom prijemu na hirurgiji. Da napomenem, da fluoresceinska angiografija, neophodna metoda za dijagnostiku određenih bolesti, koju sam ja radio prije dvadesetpet godina ( a prije mene još deset godina dr Hodžić), nikad nije ponovo zaživjela na klinici.

Nije mi bila namjera da branim dr Karcica, ili bilo koga, ali je steta ako se iz licnih razloga napadaju veoma rijetki i kvalitetni pojedinci u svome poslu, od kojih drustvo (odnosno sretni pojedinci) ima ogromnu korist. U stvari ovo pisem u interesu njegovih proslih i buducih pacijenta. Zavist i ljubomora je, te licna sujeta, su nazalost ceste pojave kod ljudi u bijelim mantilima, posebno u nasem haoticnom drustvu , i zdravstvu, kao njegovom dijelu, cesto izlozenom interesu politike i pojedinaca u njoj.

Leteci Holandjanin
<< 09/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3336364

Powered by Blogger.ba