Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

21.12.2009.

Sve o operaciji katarakte, iz stručnog i ličnog iskustva

Zbog vaznosti teme, prenosim ovaj post sa svog bloga  oftalmologija.

 Stavljanje sintetskog sociva (lece) u oko. (preneseno sa wikipedije )

Operacija katarakte je najčešća vrsta operacije u svijetu. Zamućenje očnog sočiva (siva mrena, katarakta) se smatra prirodnim procesom starenja, kao naprimjer bore na licu. Kod nekih bolesti i stanja, te genetske predodređenosti, katarakta se javlja ranije, a obično se ispoljava kod osoba starijih od 50 godina. Kod vecine ljudi progrediranje ocne mrene je sporo, a ponekad se odvija i ubrzano. Smatra se da u određenom životnom dobu svako dobije kataraktu, ovisno od toga koliko dugo živi.

1.      Kako primjetim da imam kataraktu? 

Simptomi mrene ovise o lokalizaciji zamućenja u očnom sočivu. Prvi simptomi su obično pojave mutnih haloa (magličastih pojaseva, engl glare) oko upaljenih sijalica noću, odnosno pojave brkova oko fokalnih svjetlosnih izvora (oko svjetala farova, baterija, odsjaja sunca sa automobila). Prve smetnje su zato i obično vezane za noćnu vožnju, kada usljed nepravilnog rasipanja svjetla dolazi do zasljepljavanja od strane vozila koja dolaze u susret. Pacijentima takođe smeta gledanje iz neke prostorije u  ljude i predmete koje stoje ispred prozora osvjetljenih izvana (vidi ih kao kroz maglu).  Razvojem zamucenja  pacijent primjeti da slabije vidi čitati tekst na TV, odnosno tekst u knjizi. Kasnije teze prepoznaje osobe na ulici.

2.      Kako se liječi katarakta? 

Jednom zamućeno sočivo se ne može ničim izbistriti, isto kao što ispečeno bjelance ne može vratiti svoju providnost. Pošto u početku bolesti dolazi do promjene dioptrije, mogu privremeno pomoći naocale sa jačom dioptrijom, a za noćnu vože i naočale protiv zasljepljivanja. Međutim nakon nekog vremena to ne pomaže više i jedini način liječenja je operacija. Znači ne treba davati pare na kapi protiv katarakte, ili na neke narodne lijekove.  

3.      Kada se operiše katarakta? 

Ovisno o poslu koji radi i aktivnostima koje obavlja, svako sam odlučuje o vremenu operacije. Ukoliko ne čita puno, ne koristi kompjuter i ne vozi, ne mora žuriti sa operacijom. Znači, onog momenta kad katarakta predstavlja smetnju obavljanju nekih za kvalitet života važnih radnji, pacijent se odlučuje na operaciju. To je potpuno individualno. 

4.      Može li se katarakta operisati laserom?

Katarakta se ne može operisati laserom. Moderna hirurgija katarakte koristi energiju ultrazvuka, kojom se kroz mali otvor na oku (3 mm) izmrvi očna leća (fakoemulzifikacija) i izmrvljeni sadržaj usisa. 

6.      A ipak često čujemo da se operacija radi laserom? 

U nekim slučajevima nakon nekog vremena poslije operacije se pojavi zamućenje kapsule prirodnog sočiva (kapsula sociva se kod operacije ne vadi). Ta katarakta, u vidu tanke opne, se zove sekundarna katarakta, i ona se u roku par minuta ambulantno probije posebnim tipom lasera (YAG laser). Međutim u prvom aktu operacije mrene se uvijek radi ultrazvučna operacija. 

7.      A operacije katarakte kod djece? 

Kod male djece postoje urođeene katarakte, koje se rade posebnom tehnikom. Operaciju urođene katarakte treba raditi što je ranije moguće, da oko usljed toga što ne gleda, ne bi ostalo funkcionalno nerazvijeno (slabovidno). 

8.      Da li su rezultati operacije dobri? 

Kataraktu treba da radi dobro izvježban specijalizovani očni hirurg (koji je u dobroj kondiciji jer radi veliki broj operacija). Osim toga mora postojati savremena i potpuno ispravna oprema. Operaciona sala mora maksimalno zadovoljavati uslove sterilnosti. Ako je to sve zadovoljeno rezultati operacije katarakte su u preko 95 posto slučajeva izvanredni. To znači da, ako su drugi dijelovi oka (posebno oni iza očnog sočiva) zdravi, da se poslije operacije sive mrene postiže savršen vid, nekada bolji nego prije pojave sive mrene (katarakte). To je zato jer se izborom vještačkih sočiva može smanjiti ili potpuno eliminisati prethodno postojeća dioptrija. Implantacijom multifokalnih sočiva može se postići dobra oštrina vida na svim daljinama pogleda, znači da nisu potrebne naočale za čitanje. 

9.      Ima li komplikacija operacije? 

I pored ispunjavanja svih nabrojanih uslova, iako rijetko, mogu se pojaviti komplikacije koje ponekad znatno umanje vid. Najčešće se pojavljuju promjene na mrežnjači oka ( otok mrežnjače i (ili) odvajanje mrežnjače). Zbog ovih komplikacija je nekad potrebna dodatna operacija vraćanja mrežnjače na normalan položaj. Najteža komplikacija je infekcija unutrašnjosti oka (endoftalmitis). 

10.  Čuo sam da se u oko ugrađuju leće ? 

11. Umjesto prirodne leće (nakon njenog vađenja) se ugrađuju leće od specijalne plastike, koja ima prečnik od 6 mm. Kod operacija sa malim rezom, do 3 mm, se koristi leća koja je uvijena, pa se nakon uvlačenja u oko ona sama odmota. 

11.  Kad se mrena treba operisati? 

Danas se ne čeka, kao prije, da mrena “sazri”. Prije se operacija radila kada pacijent potpuno izgubi vid, kad ne vidi brojati prste pred okom. Danas se operacija preporučuje čim pacijent ima smanjenje vida toliko da mu smeta kod čitanja i vožnje automobila. To znači da već kod oštrine vida  0, 5 (50 posto smanjenje) dolazi u obzir operacija. Savremena operacija mrene ima bolje rezultate što je leća manje zamućena. Takva leća je mekana, pa se može raditi operacija ultrazvukom. Kad se katarakta razvije, otvrdne i leća, pa se ne može usitniti ultrazvukom. Onda se primjenjuje klasična hirurška intervencija koja podrazumjeva mnogo veći rez, učestalije komplikacije i slabiji vid. (Vise, o vremenu kada da se operise, vidi u komentarima). 

12.  Šta treba uraditi prije operacije? 

Prvo treba postaviti indikaciju za operaciju. Kada se pacijent na prijedlog očnog doktora odluči za operaciju, onda treba uraditi pregled oka ultrazvukom (biometrija), na osnovu koga se izračuna koliko treba da bude jaka dioptrija sočiva koje se ugrađuje. Takođe pacijent, u dogovoru sa oftalmologom, se odlučuje na vrstu leće koja će se ugraditi. Pacijenta treba da pogleda anesteziolog (u Holandiji), jer on daje anesteziju. U BiH se traži pregled interniste, a lokalnu anesteziju daje oftalmolog. Pacijentu se prepišu antibioptske kapi, koje se ukapavaju u oko sedam dana prije operacije. 

13.  Hoće li me boliti tokom operacije? 

Većina operacija se radi u lokalnoj anesteziji. Neki hirurg daje injekciju pored oka, kojom se blokiraju živci, te se oko ne može pokretati, a neki hirurzi daju samo kapi za anesteziju. U Holandiji uglavnom daju injekciju kraj oka (čime se blokira mobilitet oka i oko učini potpuno neosjetljivim), a da ta injekcija ne bi bolila da se kratkotrajna anestezija u venu. 

14.  Koliko traje operacija? 

Ponekad priprema traje duže nego sama operacija. Operacija mrene kod izvježbanog hirurga traje petnaestak minuta, a nekad i manje. Kod operacija sa rezom do 3 mm,se na malu ranicu ne stavljaju konci. Obično se radi samo jedno oko, znači i u slučajevima gdje postoji  mrena na oba oka. Operacija drugog oka se radi mjesec-dva kasnije. 

15.  Kako bude iza operacije? 

Nakon pola sata iza operacije pacijent ide kući. Na oko mu se stavlja tupfer od gaze i preko njega plastična školjka. Oko se drži zatvoreno 24 sata. Sutradan pacijent ide na kontrolu, gdje mu se skida tupfer, i provjerava vid. Oko iza operacije često ima krvni podliv, što uopšte nije opasno Ako je sve u redu onda pacijent mora mjesec dana ukapavati antibiotske kapi u oko. Nakon mjesec dana odlazi na kontrolu, gdje se provjerava vid i daju dodatne naočale, ako je to potrebno.           

16.  Kolika je cijena operacije katarakte? 

Operacija katarakte se sve više radi i u manjim očnim poliklinikama. Ipak se treba raspitati jesu li uslovi ovih operacionih sala potpuno u skladu sa zahtijevima prostora i sterilnosti. Ja bih ipak preferirao velike klinike, gdje je kontrola prostora i sterilnosti strožija. U uslovima BiH i susjednih zemalja operacija košta od 1500 do 3000 maraka, ovisno o vrsti leće koja se ugrađuje ( da li je monofokalna ili multifokalna). U Sloveniji operacija košta oko 1000 eura, a toliko košta i u Holandiji. U nekim klinikama regiona se još uvijek rade operacije sa većim rezom od 3 mm, i bez upotrebe ultrazvuka. Takve operacije donose mnogo više komplikacija i rezultati po vid su mnogo slabiji. 

17.  Odakle ti to sve znaš? 

Zato jer sam očni ljekar, i zato je mi je prije skoro godinu dana u Holandiji urađena operacija mrene. Iako sam još relativno dobro vidio odlučio sam se na operaciju mrene na jednom oku (na drugo još nemam mrenu). Nakon operacije imam bolji vid nego što sam imao prije pojave mrene (kuc-kuc u drvo, da se ne urekne), i imam upravo onu dioptriju koju sam ja poželio (doktor me je pitao koju hoću).

Ponekad je dobro da jedno oko ima malu minus dioptriju, jer u tom slučaju i na to oko ne trebaju naočale za blizinu. Od prvog dana iza operacije sam vidio savršeno, i čitaoci mojih blogova uopšte nisu primjetili da sam i dana napravio pauzu u pisanju. Osim toga na operaciju sam otišao svojim autom, i takođe se i vratio sam vozeći. Blizu mi je bolnica, a pacijentima bi ipak savjetovao da to ne rade. Uostalom tako im se savjetuje i u bolnici.  Ili neka ih neko doveze i odveze, ili neka dođu javnim prevozom. Eto takvi su doktori, sami rade ono što drugima govore da ne valja raditi.

U komentarima vidi kada da se covjek odluci za operaciju sive mrene

 

Leteci Holandjanin

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3338094

Powered by Blogger.ba