Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

15.03.2010.

Izdata knjiga gospodina Mirsada Đulbića

 

Naš poznati bloger, inženjer Mirsad Đulbić izdao je knjigu pod naslovom “Fizioterapeutske vježbe za samopomoć paraplegičarima“.

Promocija knjige uz prisustvo zvanica i zainteresiranih paraplegičara, biti će 26.03.2010. u 14,00 sati, crvena konferencijska sala hotela „Zenica“ u Zenici.

Promociju će obaviti prim. Jasminka Hadžić, dr. med., specijalista fizikalne medicine i Nermina Delahmet, fizoterapeutkinja. One imaju izuzetna iskustva sa paraplegičarima.

Da napomene ovdje, a većina vas zna, da je Mirsad Đulbić čovjek izuzetno velikog opšteg obrazovanja, i da je postao nezaobilazna figura  blogger.ba, ostavljajući komentare na mnogim blogovima. Mirsad je u mladosti veoma aktivan čovjek, kao planinar i fotograf obišao je cijelu bivšu i sadašnju domovinu. Iako je zbog bolesti u posljednje vrijeme privezan za invalidska kolica, nije prestao biti aktivan na mnogim poljima. Prije svega u Udruženju osoba sa invaliditetom, trudeći se da svojim znanjem i energijom olakša materijalni položaj invalida. Na svom blogu Osobe sa invaliditetom (http://osobesainvaliditetom.blogger.ba/ ) iznosi pored ostalog i niz tekstova za poboljšanje zdravlja paraplegičara, osoba koje su često izložene rizicima oboljevanja, mnogo više nego slobodno pokretne osobe. Kao kruna takvog djelovanja pojavila se i ova  knjiga. Nije lako ni najzdravijem napisati i posebno, u današnje vrijeme, izdati knjigu, i to ovako korisnu knjigu. Zato svaka čast gospodinu Mirsadu Đulbiću. Bilo bi lijepo kad bi svako, ko je blizu, i ko je u mogućnosti, otišao na promociju ove knjige.

15.03.2010.

Kako se odnositi prema komentarima na blogu?

Ko god piše na blogu i daje u javnost neki stav ili mišljenje, izlaže se mogućnosti kritike svog stava i mišljenja. Ta kritika je ustvari i neophodna da bi se sagledao efekat onoga o čemu se piše. Internet je medij koji omogućuje veoma brzu povratnu reakciju, feedback, što je u običnoj štampi, sažetoj u rubrici “Pisma čitalaca”, ili kao u zloglasnoj predratnoj “Politikinoj” rubrici “Odjeci i reagovanja”, bilo veoma usporeno i razvučeno na dane pa čak i mjesece, a uz to bilo i veoma cenzurisano. Dobronamjerni i argumentovani komentari su uvijek dobro došli, i oni često poprave kvalitet teksta i prošire onu temu o kojoj se piše. Međutim internet je i meka za mnogobrojne razočarane, iskompleksirane, zavidne, zlobne, i često jadne ljude, da pod okriljem anonimnosti napadnu, uvrijede, ocrne, kako onoga koji je nešto napisao, tako i one koji se spominju u tekstu, ponekad često i neke poznate javne osobe (tako se oni koji nisu ništa učinili u životu svete poznatima). Pri tome se ne poteže za argumentima, napisane misli i stavovi na blogu se  izobličuju i krivo interpretiraju, zanemaruju se veliki dijelovi teksta, a pažnja se koncentriše na neku malu, često nevažnu stvar, a nije rijetko da se koriste podmetanja i laži.  

Različiti blogeri imaju različitu politiku rukovođenja komentarima na blogu. Ona se kreće od potpune zabrane komentara, do potpunog odsustva bilo kakve kontrole nad rukovođenjem  i usmjeravanjem komentara. 

Opcija 1. : Bloger ne dozvoljava komentare. Ovu opciju koristi mnogo blogera za postove kod kojih ne očekuje komentar, ili on nije važan, naprimjer ako napiše neku obavijest, promociju, itd. Neki blogeri međutim na duže vrijeme ukinu mogućnost komentarisanja. Ova je opcija lišena feedback-a, odnosno ne zna se kako će post biti primljen od publike, a s druge strane obezbjeđuje u potpunosti blogera od neugodnih i zlonamjernih komentara.

Opcija 2.: Zabrana komentara neregistrovanim korisnicima. Ova opcija obezbjeđuje komunikaciju sa onima koji čitaju blog, ali samo sa onima kojima se lako može ući u trag, odnosno samo sa poznatim registrovanim korisnicima, odnosno drugim blogerima i često sa prijateljima bloga. Nedostatak je da nije omogućena komunikacija sa svima, a dobra strana da se prilično mogu kontrolisati zlonamjerni i uvrijedljivi komentari. Ovdje spada i blokiranje pojedinih registrovanih korisnika.

Opcija 3: Dozvoljeno komentarisanje svima, ali uz čestu kontrolu komentara i brisanje zlonamjernih i uvrijedljivih komentara. Ova opcija daje široku slobodu komentarisanja svim korisnicima, ali samim tim i mogućnost zloupotrebe. Međutim ako se komentari često kontrolišu, onda se ovi uvrijedljivi komentari mogu na vrijeme prepoznati i izbrisati, a isključiti mogućnost ponavljanja, tako da se registrovani korisnik blokira, a isključi za neko vrijeme mogućnost gostima da komentarišu

Opcija 4. Dozvoljeno svakome da komentariše, uz slabu ili nikakvu kontrolu komentara. I ova opcija je česta, pogotovu na nekim veoma popularnim blogovima. Kako ovi blogovi često tretiraju i osjetljiva pitanja svakodnevne politike, itd, veoma su česti komentari u kojima se korisnici međusobno vrijeđaju, vrijeđaju moderatora bloga, a i mnoge javne i druge ličnosti. Mnogi koriste anonimnost da ispolje svoje frustracije i najcrnje nagone. Moderatori blogova često potpuno zapuste modeliranje i usmjeravanje komentara, odnosno brisanje uvrijedljivih komentara, ili to rade sa zakašnjenjem. To baca sjenku na inače često dobre postove, a istovremeno povećava posjećenost bloga, jer mnogi dolaze ne radi posta, nego da se svađaju sa drugima.

Interesantno je još napomenuti da neki blogovi imaju svoju publiku, odnosno stalne goste, koji se često i časte ponekad uvrijedljivim komentarima, ali preko toga prelaze, kao prijatelji. Problem je kada neko nepoznat komentariše, i pokuša nešto iznijeti (ne mora ni biti mnogo drugačije), odmah se na njega , kao na uljeza, okome svi oni što se međusobno mogu častiti.

Poseban tip su blogovi (takvih nema na blogger.ba), gdje se komentar napiše, ali se ne objavi odmah na blogu, nego ga gazda bloga mora prvo pročitati, pa naknadno objaviti. To nekad traje i nekoliko sati, a ponekad čak i nekoliko dana, ako je moderator bloga negdje odsutan. Iako se na ovaj način izbjegnu neugodni i zlonamjerni komentari, ipak se u potpunosti izgubi dinamika feedback-a. Takav je naprimjer veoma popularan blog dovla.net.

I na kraju, na ovaj post je bar u pocetku dozvoljen komentar svima. 

15.03.2010.

Holandija ne smije dozvoliti da ima djecu beskućnike

Nakon što je Evropski sud ošinuo holandsku vladu po prstima zbog stroge politike u vezi spajanja porodice, sada je stigla i odluka Evropskog Komiteta za socijalna prava, kojom se od Holandije traži da obustavi praksu puštanja familija sa djecom na ulicu. Do sada su te familije, nakon što im je odbijeno pravo na azil, i nakon što se nije uspjelo da se vrate u svoju zemlju, prepuštale ulici i niko im nije pružao krov nad glavom. Pojedine opštine su se oglušivale na pozive državne sekretarke Albayrak, pa su na svoju ruku ipak osiguravale smještaj.

Nedavno je na TV bila reportaža o tri somalijska dječaka, koji se smrzavaju spavajući  po stanicama, jedu iz kontejnera, pa im je jedna Holanđanka ponudila smještaj u svojoj kući.

U komentarima na tekst objavljen u Telegrafu vidi se da je Holanđanima puna neka stvar od azilanata, i da govore kako ih treba sa vrata vratiti, jer šta imaju tražiti Somalijci, ili Moldavljani ovdje.

Treba napomenuti da je nakon ukidanja viza za Srbiju i Makedoniju nastupio novi val azilanata, posebno u Belgiji. Sve to otežava ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine.

Izvor: De Telegraaf

Leteci Holandjanin

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3336379

Powered by Blogger.ba