Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

18.05.2010.

Kako stići autom do Vrazove?

Jučerašnji dan je bio siv i kišovit, kiša je neprestano padala. Imao sam jednostavan zadatak, ustvari ponudio sam se mojoj sestri da joj se nađem pri ruci i odvezem je do Doma zdravlja u Vrazovoj. Imala je dogovor kod doktora u tri sata.

Moja sestra stanuje blizu Vrazove, na kraju Kranjčevićeve, ali ipak zbog zdravstvenog stanja nije u stanju da ode pješke. Prići autom do njenog ulaza je nemoguća misija, auta su parkirana tik uz ulaz. Stajem na proširenju  za autobusku stanicu. Nekako se uključujemo u promet. Kod posluge Konzum u Kranjčevićevoj je nemoguć gužva. Auta nadiru sa četiri strane, nema semafora. Tu je jedini izlaz za veliko područje između UNITIC-a i ulice kojom ide tramvaj za Novu stanicu. Nekako prođemo i semafor pored Vojne bolnice i uključim se na Marijin Dvoru lijevo prema gradu. Sad treba obići oko Skenderije, pored Higijenskog i ući u usku Vrazovu. Prilaz Domu zdravlja je okovan, pa se može stati samo u ulici. Sestri traba vremena da izađe, dovoljno da oni iza nestrpljivo trube.

Nekako dođem do parkinga kod Vojne bolnice. To drže borci, zapravo njihovo udruzenje za zaposljavanje. Pustiše me unutra, rampa je dignuta, bez da moram uzeti bon. Nađem mjesto pa se vratim da mi daju bon. Radnik se čudi kako sam prošao bez njega. Na bonu piše da ko ga izgubi plaća 10 maraka. Znači mogli su mi tražiti bon, a kako mi ga nisu dali, onda i 10 maraka.

Kiša pada i ja čekam da me sestra nazove da dođem po nju. To se oteglo više od sata. Kiša malo prestane i ja izađem. Rampa je skoro stalno dignuta i auta uglavnom izlaze. Niko ne plaća, samo mahnu. Gledam, da oni nemaju neke specijalne naljepnice, da li su možda stalni abonenti? Nema niko nalijepnicu. Tu i tamo neka stara austrijska za prolaz autoputevima.

Poslije skontam da se završava radno vrijeme u bolnici i da to vjerovatno izlaze zaposleni u bolnici. Većina ih sjeda u stara auta, zapale odmah cigaretu i razgule kroz otvorenu rampu. Do mene stiže neki veliki Toyota ogroman džip. Ugurava se uz moje auto, ostavlja tridesetak cm. prostora,  iako malo dalje ima dosta praznih mjesta. Kažem mu da imaju tri prazna mjesta, jedno do drugog. Kaže nema veze, glavno je da vozač može ući. Jedan od onih radnika na parking ga oslovi sa doktore, a doktor ode polako prema Magribiji.

Konačno mi sestra javlja da je pregled gotov i da mogu doći po nju. Kaže da ona dođe pješke na parking, a ja znajući  da teško hoda, kažem nek čeka pred Vrazovom. Jest da je to vazdušne linije kojih dvjesta-trista metara, ali valja joj preći jako frekventnu Titovu (kod Doma zdravlja nema prelaza), pa zaobići do Magribije.

Međutim nisam znao koliko sam ja ustvari daleko od nje.  Trebaće mi pola sata da pređem tih dvjesta metara. Sad je rampa predamnom spuštena i radnik je vrlo efikasan da naplati po tarifi. Pitam ga kako onoliki svijet  izađe da ne plati, kaže to su zaposleni u bolnici, plaćaju mjesečno.

Ja bih izašao i skrenu lijevo, ali nema šanse. Auta koja dolaze s desna,sa Gorice su se poredala i ne mrdaju. Ulijećem u lijevu traku (iskoristivsi  momenat kada niko nije dolazio u susret) i onda odmah lijevo pored one stare burekdžinice, pa pored džamije, onda pravo između parkiranih auta uskim prolazom između dva reda parkiranih auta ( a ulica pored željezničkog nebodera) je dvosmjerna , i u Kralja Tvrtka zavijem lijevo i izađem na Marijin Dvor. Ali sad kad uđem na glavnu ulicu kud ide tramvaj nema mi nigdje nego desno, znači u Novo Sarajevo. Moram se uvaljivati mimo svih propisa, pretičem kolonu koja poredana  lijevo čeka za Vrbanju, pa zavijam za 180 stepeni i ulazim u bivšu Brankovu ulicu koja vodi ka Skenderiji. Sad idem mic po mic jedno deset minuta, pa kod Skenderije lijevo opet mic po mic. Konačno mi se otvori semafor kod Higijenskog, ali ne možeš ući, raskrsnica je zatrpana. Nekako proguram na lijevu traku i u Vrazovu. Sestra, koja čeka,  mora preskočiti rampu kojoma je odvojen mali parking uz  Dom, nekako uspije proći pored zabijenih metalnih kolaca, te što je najbrže mogla sjesti, ali nedovoljno brzo da oni iza ne počnu trubiti.

Sad skrećem iz Vrazove ka Marijin Dvoru. Kod hotela “Zagreb” je semafor, upali se nakratko, prođe jedno auto, a nekad nijedno, jer je Titova zatrpana. Nekako poslije desetak minuta program u Titovu, ubacim se u desnu traku, i nakon gužve na Marijin Dvoru, skrenem prije Holiday-a. Uska ulica, s obje strane parkirana auta. Ispred mene ide pješke žena, nema kud skrenuti, a ja ne mogu proći pored nje. Konačno na jednom mjestu malo šire, te nekako tik pored nje. Dolazim do parka ispred sestrine kuće, ali se nema kud skrenuti da ona izađe. Sad opet moram stati nasred ulice i opet čujem nestrpljivu trubu, dok se sestra ne izmigolji sa svojim štapom, kišobranom i medicinskim dosijeom.

Sad će ona pješke kroz park do apoteke, a ja nekako izbijem na onu raskrsnicu kod "Konzuma". Da skrenem lijevo prema Novom Sarajevu, nema šanse. Prinuđen sam skrenuti ponovo ka Marijin Dvoru, probiti se pored UNITIC-a.Hajde mislim, izaći ću na Vrbanju, pa preko Grbavice. Prestrojim se na srednju traku. Ne mrda. Autobus iz Velešića ne može naprijed, zaglavio preko cijele glavne ulice. Vidim da moram desno. Sad iz srednje trake ne možeš desno. Ipak me jedan čovjek propusti. Sad sam konačno na glavnom pravcu, ali gužva je i dalje, i ide se mic po mic. Sve do iza Pofalića. Svo to vrijeme kiša ne prestaje.

Za put od nekih nekih kilometar, tamo i vamo, od kraja Kranjčevićeve do Vrazove, trebalo mi je više od sata.I jako puno adrenalina i benzina. Naravno, neko će reći da i nisam trebao ići autom, moglo se pješke ili taksijem. Pješke može ko može, a u ovom slučaju neko nije mogao. Osim toga i najzdraviji nema kuda da hoda. Trotoar u Kranjčevićevoj je potpuno zauzet autima, a ulica  pored Holiday-a nema trotoara. Taksijem je isto ko i autom. Bolesnima ne može prići auto do ulaza, a Dom zdravlja nema parking. On je izgleda samo za one zdrave, koji svojim nogama mogu doći do njega.

Usput sam napravio nekoliko teških saobraćajnih prekršaja, ali policije nije bilo nigdje. Oni su me elegantno zaustavili iza Blažuja, jer sam zaboravio upaliti svjetla.   

Leteci Holandjanin
<< 05/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3338094

Powered by Blogger.ba