Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

22.07.2010.

Kako hodati Ferhadijom?

Vrhunac je ljetnje špice, uoči Sarajevo fim festivala. Sarajevsko korzo je puno-puncijato. Došla raja odsvakuda,iz iseljeništva, a ima i pravih turista, čak iz Malezije i Indonezije.

Krenuo sam sa suprugom od polusrušene Vijećnice ulicom Bravadžiluk, koja bi se danas trebala zvati  Havljanjiluk (jer se tu jede – havlja),  i koja se od ćevabdžinice Hodžća 1, do Hodžića 2 sastoji od niza ćevabdžinica, burekdžinica i aščinica. Ulica je sva u mirisu (ili smradu)  pečeog mesa, i obavijena dimom sa roštilja.

Kaldrma koja vodi od Sebilja, do slatkog ćošeta je sastavljena od nepravilnih, djelimično izvrnutih I oštećenih kamenih ploča, pa se noge stalno uvijaju, i dobro se treba paziti da se noga ne ugane. Nakon slatkog ćošeta stiže se na ravan asfaltirani teren. Do Katedrale se i nekako dođe po relativno  širokom prostoru, a od Katedrale do Vječne vatre je Ferhadija sužena sa obje strane raznolikim kafanskim stolovima. Tenda odmah iza BBI banke je niska, niža od moje glave, pa krivim vrat I moram paziti da ne udaram u nju. U parku kod Ekonomije je prodajni sajam knjiga. Nakrcani su štandovi među kojima nema nikakve cirkulacije zraka, pa je nepodnošljio vruće.

Korzom se ide desnom stranom, ali ima mnogo onih koji uopšte ne paze kako idu. Mnogi idu lijevom stranom, ili  čak natraške (nakon što se rastanu od prijatelja) ne gledajući na druge. Stalno se moras sudarati s nekim, iako uporno pokušavam to izbjeći.  Pojedini  u velikoj grupi stanu pričati nasred puta, pa potpuno zakrče prolaz. Posebna stvar su biciklisti koji nalaze zabavu u vožnji izmjeđu pješaka, savijajući okuke od kraja do kraja ulice.

Ispred tržnice pripadnici Hara Krišne zasjeli na beton, pjevaju i sviraju, ponavljajući bezbroj puta jednoličnu melodiju i riječi :
Hare Krišna, Hare Krišna
Krišna Krišna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama
Rama Rama, Hare Hare

Oko pjevača I igrača se skupilo dosta svijeta. Neprekidno ponavljane iste melodije I istih riječi postaje dosadno, ali valjda ima za cilj da izvođače, a možda I gledaoce, uvede u neku vrstu transa.

 Jedna nana prosi uvijek na istom mjestu, sjedeći ispred izloga..Prije nje prosi i jedna žena, sjedeći na asfaltu i držeći u krilu velikog sina. Kod Vječne vatre u kafiću “Vatra” je nemoguće naći mjesto, kako unutra, tako i uz visoke stoliće, a posebno za stolovima prekoputa. Kod same Vječne vatre neki čovjek u bijeloj potkošulji izvodi kao neku igru, balet. Izgleda da nije normalan. Uvija se i pravi bizarne pokrete rukama i tijelom kao da boluje od chorea-e (horeje, ili ples Svetog Vite, vidi komentar), odnosno kao da je priključen na struju.

Na povratku svraćamo u jednu sporednu ulicu na Baščaršiji. Skrećemo iz Sarača iza Begove džamije ka Miljacki. Mirna ulica sa malim radnjama i ugodnim malim kafićima. Jedan od takvih je tek otvoren.  Ustvari na vratima piše da je radnja još u pripremi. Vlasnik mi pokazuje kafić. Unutra na nekih pet kvadrata tri mala stolića sa još manjim stoličicama. Na zidovima nekoliko apstraktnih slika. Kaže da su neke njegove, neke od prijatelja.

 Unutra nema nikoga.Napolju samo dva stolića. Oba zauzeta, ali nam se ipak ustupa prosotor. Otvara se razgovor sa gotima za oba stola. Vlasnik je živio u raznim zemljama Evrope, a sada se skrasio ovdje. Kaže da je živio i pet godina u Amsterdamu, I dvije godine u Alkmaar-u. Kafana je još u pripremi.  Nadio je ime kafani po nekom selu na jugu Francuske, u koje se zaljubio. Ime sela I kafane nisam zapamtio.

Do nas sjedi momak koji je jako pričljiv, voli muziku. Kaže da ima kuću u Blažuju, da svira gitaru, i da trenutno živi u Leverkuzenu u Njemačkoj.

Mogao sam ga slušati, jer je sarajevsko pivo bilo hladno, a niz uličicu je sa Trebevića pirkao osvježavajući vjetar.

19.07.2010.

Komarci, sada i bosanske i hercegovačke krvopije

Prije tri godine sam pisao o komarcima, kao holandskim krvopijama (vidi leteci,arhiva 2007) . U toku tri godine krvopije su se značajno proširile i razmnožile i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu ranije nije bilo komaraca i to je ljeti bila velika prednost glavnog grada BiH. Sada ih ima koliko hoćeš. Ako stanete autom na crveno svjetlo u samom centru grada, kod nove američke ambasade (na Marijin dvoru), pored dječaka koji napadaju da peru  prednje staklo, postoje i gomile komaraca koje pokušavaju da uđu u auto.

Ispostavilo se eto, da komarci više ne trebaju močvare i bare, nego da su im dovoljne i lokve, pa čak i brze tekućice,u kojima će odložiti svoja jaja. Pojavili su se I tigrasti komarci, uvoz iz Azije. Oni potiskuju domaćeg komarca, bodu žešće od domaćeg, a ne čekaju akšam i noć, nego djeluju i po danu. Za njih se priča da mogu prenositi i neke bolesti, što nije dokazano.

Protiv komaraca nema pouzdanog zaštitnog sredstva. Nedavno ispitivanje , provedeno u Holandiji, sa različitim sredstvima koja se kupuju u drogerijama, i koja bi trebala da odbijaju komarce sa tijela, pokazala su da skoro niti jedno sredstvo ima neku značajniju ulogu u odbijanju komaraca. Takođe i različite domaće metode, mazanje limunom, sirćetom, itd., ima malo učinka.

Insekticidi na bazi hemijskih insekticida (koji se koriste kao sprejevi, ili tablete i otopine koje se uključe u struju, pa se postepeno otpuštaju u zrak), su zabranjeni u Holandiji, jer djeluju otrovno i na dišne organe ljudi. Biljni preparati na bazi biljke citronele (koji su u trgovinama zamijenili preparate sa hemijskim sredstvima) su mnogo manje efikasni. Zaprašivanje protiv komaraca se takođe ne primjenjuje, jer pored komaraca staradaju i drugi insekti, te se remeti biološka ravnoteža, a efekat zaprašivanja je privremen. Jaja i larve odložene u vodu nisu osjetljive na aerosol, pa se ubrzo razvija nova generacija.

Veoma je važno da se ubodna mjesta ne češu, jer se tako još više izaziva iritacija, produžuje vrijeme povlačenja crvenila i svraba, a može se izazvati i sekundarna bakterijska infekcija. Ubodena mjesta se mažu antihistaminskom mašću, naprimjer  Synopen-om.

Od svega je najvažnija fizička zaštita od komaraca, postavljanje mreža na prozore, pokrivanje ruku i nogu u vrijeme najveće najezde komaraca (predveče). Komarci  osjete ljude većinom po mirisu (znoja napr.) i to ih privlači više nego svjetlo. Smatra se da svjetlo ne privlači komarce, međutim je poznato da se noćni leptiri skupljaju na svjetlo, pa se vjerovatno tako uspostavlja i asocijacija da i komarci dolaze na svjetlo. Zato se kod nas ne pali svjetlo ako su otvoreni prozori.

Juli je i vrijeme kada se po noći pojavljuju svjetleće bube, svitci. Postoji vic sa Suljom I Mujom, gdje Mujo upozorava Sulju da zatvori prozor jer nadiru komarci sa baterijama (svitci - vidi o njima ovdje )

O najezdi tigrastih komaraca ove godine u Hercegovini vidi

ovdje

18.07.2010.

Operacija katarakte nije uvijek bez komplikacija

sa svog bloga Oftalmologija prenosim post o potcjenjivanju mogucih komplikacija operacija ocne mrene.

Potcjenjuje se opasnost od komplikacija operacije katarakte

Operacija katarakte (očne mrene) je najčešća operacija u savremenom svijetu. Godišnje se u Holandiji uradi 160000 operacija.  Uklanjanje zamućenog očnog sočiva i njegovo zamjenjivanje umjetnim je postao jednostavan i uglavnom siguran zahvat, koji se pored velikih bolnica, radi i u malim privatnim klinikama. Na operaciju se ne čeka kao ranije, da dođe do značajnog zamućenja vida, nego se operacija radi i u veoma ranoj fazi razvoja očne mrene, odnosno kod sasvim malih smetnji sa vidom.

Peter Ringens, predsjednik komisije za kvalitet rada holandskog Oftalmološkog društva (Nederland Ooggeelkundig Gezelschap), je u subotnjem intervjuu jednim novinama, rekao da se međutim i kod pacijenata, i kod doktora, potcjenjuju komplikacije koje nakon zahvata mogu doći. Jedna od najčešćih jeste odvajanje mrežnjače, ablatio retinae, koja se kod operisanih pojavljuje tri puta češće nego kod neoperisanih očiju. Ablacija mrežnjače je stanje koje može, ako se ne tretira, izazvati sljepoću oka.

Ringers upozorava da  operacija katarakte predstavlja značajanu hiruršku traumu oka i da trajno mijenja anatomsko stanje oka. Ovo se često zanemaruje u praksi.

U Holandiju sam imao priliku da pratim stanje očiju nakon operacije kod nekih naših zemljaka. Kod dva pacijenta je došlo do ablacije, koja je naknadno operisana. I pored operacije ablacije oko kod jednog pacijenta je bilo funkcionalno izgubljeno, a kod drugog je vid ostao značajno smanjen.

Iako je u hirurgiji katarakte posljednjih godina učinjen revolucionarni napredak, pogotovu u odnosu na godine kada sam ja počinjao kao oftalmolog, i iako su komplikacije kod dobrog hirurga svega kod nekoliko procenata operisanih, ipak prilikom odluke o operaciji treba uzeti u obzir i mogućnost ozbiljnih komplikacija.

Inace sve o operaciji katarakte vidi na mom blogu: http://ocnidoktor.blogger.ba/ (direktni link u boksu sa strane)

14.07.2010.

Šta je sve jeftinije, a šta skuplje u BiH?

Prije desetak godina boraviti u Bosni je bilo mnogo jeftinije nego što je sada. Razlike u cijeni u odnosu na zapadne zemlje, prije svega prehrane, su bile prilične u korist BiH. Tako je meso bilo skoro duplo jeftinije, porcija ćevapa takođe, kolači, itd. Da ne govorim o benzinu, troškovima stanovanja, grijanju, itd.

Vremenom je hrana u Bosni skupljala dosta brže nego naprimjer u Holandiji, pa su cijene prehrambenih proizvoda uglavnom izjednačene, neki su proizvodi u BiH postali i skuplji. Cijene mesa su skoro iste, osim kvalitetne teleće šnicle i bifteka koji se u Holandiji smatraju luksuzom, i izrazito su skupi, a u Bosni nisu jako mnogo skuplji od drugih vrsta mesa. Cijene mliječnih proizvoda su slične, mada se mlijeko i tvrdi sirevi mogu u Holandiji kupiti po nižoj cijeni nego u BiH. Iznenađuje veoma visoka cijena industrijskog sladoleda u Bosni, u poređenju sa Holandijom, Izgleda da tu uticaj ima monopol proizvođača iz Hrvatske. Prije rata je sarajevska mljekara proizvodila jako puno kvalitetnog sladoleda, sada se sladoled uglavnom uvozi  iz Hrvatske. I voćni sokovi su skuplji u BiH i lošijeg su kvaliteta. Ima i jeftinih sokova  koji se uvoze iz susjedstva, ali je kvalitet veoma nizak. Ni vino nije jeftinije, osim nekih izrazito loših uvoznih vina. Cijwnw zestokih pica i piva su samo neznatno skuplje u Holandiji.

Ono, medjutim, gdje je najveca razlika su cijene cigareta ( i pored dva poskupljenja u posljednje vrijeme). Dok u Holandiji kutija od 19 cigareta Marlbora kosta 4,40 eura, u  BiH kosta manje od 2 eura,a  jeftinije cigarete kostaju i ispod jednog eura (U Holandiji se rijetko moze naci pakovanje bilo kakvih cigareta ispod 4 eura).

Benzin (E95)je u Bosni 1,05 eura, što je za desetak eurocenti  jeftinije nego u Sloveniji, ili Hrvatskoj. U Austriji se na sporednim putevima može kupiti za 1,22; u Češkoj je 1,30: u Njemačkoj 1,44, u Holandiji 1,55. Razlike cijene u BiH i zapadnim zemljama su ranije bile mnogo veće.

Iznenađuje visoka cijena nekih proizvoda, naprimjer NIVEA krema je za 50 posto skuplja u BiH nego u Holandiji, a luksuzna čokolada Mersi je skuplja za 100 posto (250 grama je u BiH preko 4 eura,  a u Holandiji 2,20). Čokolade su i inače preskupe, uvezene iz susjedstva su lošijeg kvaliteta. Milka košta 1,15 eura, a u Holandiji je 80 eurocenti. Vjerovatno je tu uticaj i visoke stope PDV, koja je za prehranu u Holandiji pet posto, a u BiH 17 posto.

Naravno da su jeftiniji poljoprivredni proizvodi na pijaci, ali je posebno voće u BiH slabijeg kvaliteta. Sve više na pijacama ima prodavača povrća koji prodaju vlastite proizvode, koji su često biološki odgajani i cijene su veoma pristupačne. Domaće krastavice, buranija, brokula, blitva, paradajz, krompir, itd, proizvode se u plastenicima, pa relativno rano dolaze na tržište. Posebno je otvaranjem autoputa ka Visokom i Kaknju pojačana ponuda ovih proizvoda iz visočke regije.

Na kraju treba reći da su cijene usluga najmanje dva puta jeftinije u Bosni. Pri tome mislim na cijene kod taksi prevoza, u ugostiteljstvu, kod frizera, obućara, krojača, itd. Gradski prevoz u Sarajevu je skup, karte nisu povezane, pa je često kod presjedanja potrebno ponovo platiti kartu.Neke vožnje su u odnosu na dužinu relativno jeftine, kao naprimjer tramvaj do Ilidže, ili autobus odnosno trolejbus do Dobrinje. Ali ako se uzme u obzir neudobnost, starost  I prenatrpanost vozila, nedostatak klimatizacije , spora vožnja, onda su i za ove relacije karte skupe.

14.07.2010.

Holandija: Ko je studir'o, studir'o!

U raspravi o formiranju nove vladine koalicije u Holandiji jedna od važnih tema je i reforma zakona o Studiefinanciering-u, odnosno o stipendiranju studenata tokom studija. Do sada je svaki student u Holandiji imao pravo na nepovratnu osnovnu stipendiju (ukoliko završi studij bez gubljenja godine). Ko je želio višak novca mogao se kod iste ustanove za stipendiranje zadužiti,i vraćati dug pod povoljnim uslovima tokom petnaest godina nakon završetka studija.

To je omogućilo da mogu studirati i djeca čiji roditelji finansijski slabo stoje.Rezultat toga je i da su mnoga djeca naših useljenika iskoristila ovu mogućnost, pozavršavala fakultete, i danas imaju odlična radna mjesta.

Iako će nova koalicija biti sastavljena od većinom lijevo orijentisanih partija, ipak je (pod uticajem velikog državnog deficita) izgleda uspostavljena saglasnost da se uradi reforma stipendiranja studenata. To će značiti ukidanje nepovratnih osnovnih stipendija (basis studiebeurs), a zadržavanje  mogućnosti  kreditiranja uz obavezu vraćanja. Ovo će napraviti još veću raziku između bogatih i siromašnih, odnosno u krajnjem će doći da će moći studirati samo djeca bogatih roditelja.

14.07.2010.

Molba za darovanje krvi

sa bloga  http://gospodjicamjesec.blogger.ba   zamoljen sam da objavim ovaj post

 

HITNO!!!

MOLIM SVE HUMANE ljude u ZENICI, ZEPCU, TRAVNIKU, TUZLI, MAGLAJU, DOBOJU i one u okolini da hitno pogledaju grupu  darujte krv-spasite zivot na facebooku.

Moj sugradjanin,Zepcak, Eldin Begić lezi u bolnici u Tuzli, ima teski oblik leukemije i hitno mu je potrebna AB+ krvna grupa.

Ako ima neko da je voljan da da krv, ili da se raspita za one koji mozda imaju molim neka mi se javi na 062 529 013 sms-om, pa cu Vas zvati, ili na mail suejlla@live.com.

Unaprijed hvala!

P.S. Molim sve koji posjete blog, a u ovom su podrucju da stave ovaj post na svoj blog na kratko.
Nece Vam stetiti, a u pitanju je neciji zivot!Lida Malicbegovic
13.07.2010.

Johan Krojf: Slabo finale Mundijala 2010

Finale SP u fudbalu je donijelo malo toga lijepog. Bila je to rovovska borba, u kojojoj su se Holanđani skoro obrukali grubom i pogibeljnom igrom, a i Španci su igrali slabo.Nešto više uzbuđenja bilo je u produžecima. Ukupan negativan utisak upotpunio je sudija, slabim sudjenjem. 

Ovo su riječi legende holandskog i svjetskog fudbala Johan-a Cruijff-a.

Inače jedan psiholog je izjavio da traume, ustvari vise odvratan osjecaj nakon izgubljenog finala kod navijača Holandije, traju kratko, i za dva do tri dana stvar se preboli.

Za danas i večeras je planiran svečana proslava povodom dolaska fudbalera u Amsterdamu (koji su inače doputovali juče), te specijalni program proslave njihovog drugog mjesta u svijetu. Drugo mjesto u svijetu znači veliku promociju Holandije, kao relativno male zemlje, koja je već godinama pri samom vrhu FIFA-ine rang liste reprezentacija.  Zahvaljujući uspjehu na SP za Holandiju su čuli i u mnogim zemljama, gdje dosad  nisu imali pojma o toj zemlji. To može imati pozitivan efekat na ekonomiju (promocija marke "made in Holland").

Zahvaljujući SP I lijepom vremenu uvećan je promet u superxafsima i kafićima, a posebno je dobro išla prodaja bezbrojnih varijacija narandžastih navijačkih rekvizita i odjeće.

10.07.2010.

Hobotnici Paul stižu prijetnje


Octopus Paul, koja živi u akvarijumu “Sea Life” u Oberhausenu je postala svjetski poznata po svom pogađanju pobjednika u susretima njemačke reprezentacije na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Južnoj Africi. Njena prognoza za finale je pobjeda Španije (protiv Holandije).

Holandski biolog Van der Veen, koji kao biolog radi u atrakcijskom parku “Het Arsenaal” u Vlissingen-u kaže da su hobotnice, kao i sipe, inteligentne životinje, koje se čak mogu u nekom pogedu i trenirati. Oktopusi (hobotnice) razlikuju boje i ako se njihovo hranjenje poveže sa stimulacijom određenim bojama, one mogu dati prednost  nekoj boji. Van der Veen pominje slučaj jednog oktopusa koji se noću tajno prebacivao u drugi akvarijum i tamo tamanio ribe, a danju se pravio kao da se ništa ne dešava. Trebalo je dugo vremena da zaposleni  u vodenom parku sa morskim životinjama odgonetnu kako nestaju ribe iz akvarijuma.

Paulu su svaki put prije utakmice ponude dvije kutije od providnog pleksiglasa, u kojima su školjke. Kutije imaju labav poklopac, a na providnoj plastici kutije je prillijepljena zastava neke od zemalja. Do polufinala je hobotnica uvijek prvo otvarala kutiju sa njemačkom zastavom, a u polufinalu je otvorila onu sa španskom, i Nijemci su izgubili! Kao rezultat toga hobotnice su stigle prijetnje smrću, pa je uprava parka u Oberhauzenu preuzela mjere posebne mjere zaštite sada već dragocjene životinje.

Nakon prognoze u korist Španije i u Holandiji su se na internetu pojavili oglasi u kojima se nudi hobotnica, zgodna za ispeći ili da se od nje napravi salata od morskih plodova.

Izvor: Okotpus Paul je siguran,

http://www.telegraaf.nl/achteroranje/7144899/__Octopus_Paul_is_veilig__.html?p=17,2 


07.07.2010.

Holandija slavi
Slavlje na Museumplein-u

Foto: EPA
 

Hrabre prati sreća. Iako mnogi još uvijek nalaze dosta zamjerki u igri holandske reprezentacije, reprezentacija je stigla do finala. Za razliku od nekih drugih velikih turnira, gdje su dobro igrali, a gubili, veoma često na penale, ovaj put sve ide ko podmazano.

U mnogim gradovima Holandije došlo je do spontanog okupljanja ljudi koji su slavili najveći uspjeh reprezentacije, od 1978 godine, kada je Holandija igrala u finalu Svjetskog prvenstva protiv Argentine. Nemira je bilo u jednom kvartu Den Haga, gdje je bilo razbijanja izloga i paljenja kontejnera, pa je policija uhapsila osamnaest osoba.


03.07.2010.

Čestitke srčanim Holanđanima


Na de gelukkige gelijkmaker gingen de remmen los bij Oranje. Sneijder scoorde de 2-1 uit nota bene een kopbal. Foto: REUTERS
Foto: EPA
De kopbal van Sneijder. Foto: REUTERS
Snijder blij met zijn doelpunt. Van Persie ook.

Nakon prvog poluvremena nisam vjerovao da će holandska reprezentacija smoći snage da izjednači protiv Brazila. A eto, desilo se. Hrabre sreća služi. Veća želja za pobjedom, srčanosti hrabrost su otvorili narandžastima put do polufinala, vjerovatno i do finala. Urugvaj, protivnik Holandije u polufinalu, će biti lišen pomoći Suareza, najboljeg Ajax-ovog napadača, koji je na neobičan način spasio Urugvaj od ispadanja. Odbranivši gol rukom, Suarez je dobio crveni karton. Spasio je reprezentaciju, a za njega samog je prvenstvo vjerovatno završeno.

Njemačka, ili Argentina će biti najvjerovatniji protivnik Holandiji u finalu. Ako bude Njemačka, biće to repriza finala iz 1974. Holandija se je osvetila Brazilu za poraz 1998, očekivati je I osvetu Nijemcima za poraz 1974.

Naprijed Oranje!

Leteci Holandjanin
<< 07/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3338070

Powered by Blogger.ba