Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

28.11.2010.

Beskućnici iznenađeni ranom zimom


Hladni talas je zahvatio Zapadnu Evropu. Snijeg je pao u mnogim zemljama. U Engleskoj su nezabilježene hladnoće za ovo doba godine, pa je sinoć na zapadu Velike Britanije izmjereno čak minus 17.

U Holandiji su se zaledili kanali, pa se na sjeveru zemlje može i klizati na prirodnom ledu.

Beskućnici, kojih u holandskim gradovima ima na stotine, su se našli u teškoj situaciji. Vojska spasa, organizacija koja se brine o smještaju onih bez doma, je u svoja prihvatilišta ubacila desetine ekstra kreveta, od kojih je najveći broj sinoć bio zauzet, u Den Hagu, Groningenu, Amsterdamu i drugim velikim gradovima. Takođe se po ulicama dijele i ekstra topli obroci. U Belgiji je ogroman nedostatak mjesta za smještaj, a zbog velike navale azilanata. Povučena je prvobbitna odluka da se izbace azilanti i drugi beskućnici koji su smještaj potražili u halama stanice Brisel-Nord, pa je skoro stotinu ljudi ostalo da noćiva u prostorijama stanice.

U nekim zemljama su već zabilježeni prvi smrtni slučajevi usljed smrzavanja.

28.11.2010.

Večeras na holandskoj TV: Emisija o Sarajevu, a u ponoc emisija o Lukomiru

Večeras u 20, 50 na Trećem kanalu (Nederland 3) u okviru turističke emisije “3 op reis” biće prikazan i prilog o Sarajevu. Turistički vodič će skupa sa voditeljem pokazati kako je Sarajevo preživljavalo tokom dugogodišnje opsade grada.

Na TV Nederland 2 će u 20,10 u emisiji “Oostwaarts!”(serija emisija o Istocnoj Evropi) biti prikazana emisija o Srbiji, o tome kako je rat na Balkanu doživljen u Srbiji i kako je ostavio posljedice na život građana Srbije.

U ponoc ce na drzavnoj holandskoj TV biti prikazana i emisija o za zime izolovnom bjelasnickom selu Lukomir.  

28.11.2010.

Made in Holland

Za ovo nedjeljno mrazno jutro , mala fotoreportaza iz Holandije (Gouda)

27.11.2010.

Veliki događaj za sarajevsko zdravstvo: Porodilište ponovo na svom mjestu

Radosna vijest za sve Sarajlije, a i za one iz šireg okruženja: Nakon 18 godina ponovo je otvorena zgrada Ginekološko-akušerske  (GAK) klinike na Jezeru.

Rodio sam se u starom Porodilištu Bolnice Koševo, koje se nalazilo blizu glavnog ulaza u Bolnicu, iznad Treće Interne. Na mjestu bivšeg Porodilišta, koje je srušeno krajem sedamdesetih godina, je poslije napravljena nova zgrada Ortopedije. Staro Porodilište je izgledalo isto kao i većina zgrada bolničkog kompleksa koji je napravila austrougarska vlast. Bila je to duga zgrada na sprat, sa niskim prozorima, kroz koje su babice promaljale glavu, da dojave sretnu vijest muževima koji su čekali ispred prozora. Danas još dosta tih austrijskih zgrada u funkciji, iako ne zadovoljavaju nikakve kriterije. Tako je naprimjer Hirurgija još uvijek u zgradi staroj preko sto godina, tako i Treća Interna i još nekoliko njih.

Sredstvima samodoprinosa sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka napravljeno je nekoliko veoma važnih objekata za grad, među njima i zgrada Ginekološko-akušerske klinike , odnosno Porodilišta. Zgrada je smještena na brijegu između Jezera i Bara, pa sa nje puca pogled na Sarajevo, na sve četiri strane. Imala je najmoderniju opremu, bila je jedna od najbolje opremljenih bolnica u bivšoj Jugoslaviji.

Na nesreću Porodilište se, kao i Pedijatrijska klinika (koja se sastojala od nekoliko starijih zgrada) su se našli na meti napadača na grad. Divna bijela bolnica, ponos grada, se našla  između dvije vatre, pa je velikim dijelom uništena, a kompleks Pedijatrije je nepovratno izgorio i propao.

Nakon potpuno neuslovnog boravka u prizemlju novoizgrađenog dijagnostičkog centra, Porodilište, odnosno GAK, je odlukom ratnog rukovodstva Kliničkog centra, premješteno u zgradu Očne Klinike na Mejtašu, a Očna Klinika je smještena u nekoliko soba Traumatologije. Zgrada Očne Klinike je bivša zgrada milosrdnih sestara koje su dobrovoljno radile kao časne sestre u bolnici Koševo. To je veoma staro zdanje, sa ogromnim sobama, debelim zidovima, veoma starim instalacijama, skoro potpuno propalom stolarijom, bez lifta. Bilo je veoma teško održavati potrebni nivo higijene u ovako starom zdanju, pa su se dešavale i infekcije novorođenčadi.

S druge strane preseljenjem u neuslovne prostorije Traumatologije Očna klinika je sabijena na veoma uzak prostor, pa je i to bio jedan od razloga da je nekada slavna klinika, bar sto se prostora tice, postala ustanova na nivou očnog odjeljenja.

Kada sam došao u Holandiju 1995 ja sam Holanđanima uvijek govorio kako je naša medicina na istom nivou kao i ona u Holandiju, a da što se oftalmologije tiče, da smo radili na isti način i imali iste aparate kao i oni. To je u suštini bila i istina. Kada su me međutim prijatelji Holanđani poveli da gledamo zajedno film “Savršeni krug” ja sam ušutio kad sam vidio kako izgleda interijer Očne klinike (neke scene filma su snimane unutar nje), i nisam rekao da je to snimano u mojoj bolnici.

Broj porođaja u Sarajevu je još uvijek dvostruko manji nego sto je bio prije rata, ali to nije razlog da se ne radujemo ponovnom otvaranju GAK-a, odnosno Porodilišta. Veliku pomoć u obnovi zgrade dala je vlada Turske, isto kao i pomoć za opremu,( više od 5 miliona maraka). Kanton Sarajevo je uložio 20 miliona maraka za obnovu Porodilišta. Ne treba zaboraviti da je jedna od bivših gradskih vlada predlagala da se ovaj objekat nikada ne obnovi, odnosno da mu se da neka druga namjena.

Kakva će biti sudbina nekoliko zgrada bivše Očne klinike, da li će se glavna zgrada vratiti časnim sestrama, i da li će Očna klinika dobiti odgovarajuće prostorije za rad, ostaje da se vidi.

26.11.2010.

Sa sestrinskog bloga: Višegradske česme

Višegrad je nekad imao desetak željeznih česmi, koje su bile postavljene na najvažnijim lokacijama, i iz kojih se narod snabdijevao vodom. Začudio sam se kada sam ljetos vidio da je jedna česma još u upotrebi. O višegradskim česmama vidi na sestrinskom blogu nostalgičnih priča http://bosnanostalgicar.blogger.ba/   

cesma kod dzamije je stara vise od pola vijeka
cesma kod dzamije je stara vise od pola vijeka


25.11.2010.

Sretan ti praznik, BiH

Sretan ti praznik, domovino!

 

Coat of Arms of the King Tvrtko I of BosniaZAVNOBiH

ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Njegov predsjednik je bio Vojislav Kecmanović. Formiran je u novembru 1943. godine.

Održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBiH-a:

25.11.2010.

Doktor Aladinova operacija na srcu, direktno sinoć na holandskoj TV

Bilo je pomalo i stravično, čak i za ljude iz medicinske struke, gledati sinoć direktan prenos operacije srca. Iz bolnice St. Antonius u Nieuwegein-u, u holandska državna televizija je na prvom kanalu prenosila operaciju koju je radio mladi hirurg turskog porijekla Alaaddin Yilmaz   (na slici), koji je specijalizaciju završio u Gent-u (Belgija) 2005. Bio je to projekat koji je organizovao Max Omroep , koji inače ima humanističke projekte. Ovaj put je prezentator bio Charles Groenhuijsen, koji je donedavno bio dopisnik holandske TV iz Amerike.

U sinošnjoj emisiji gosti su bili doktori kardiolozi i drugi zdravstveni radnici koji rade u kardiohirurgiji, kao i pacijenti, kojima je urađena operacija na srcu. U Holandiji se godisnje uradi 18000 zahvata na srcu. Dosta govora je bilo o prevenciji srčanih bolesti, o potrebi izbjegavanja hrane bogate holesterolom, neophodnom kretanju i o opasnostima pušenja.Tokom operacije su gledaoci direktno mogli postavljati pitanja gostima u studiju.

Bilo je zaista impresivno gledati kako srce pacijenta pod dejstvom ledene vode radi sa sve manjim intenzitetom, i kako njegovu funkciju preuzima aparat srce-pluća, odnosno kako se krvotok prebacuje izvan tijela (ekstrakorporalno). Doktor Yilmaz je veoma vješto zamjenio potpuno oboljeli aortalni zalistak sedamdesetogodisnjeg holandskog pacijenta, i uradio dva by-pass-a za nešto više od sat vremena. Onda je nastupio najuzbudljiviji momenat, kada je otklonjena klema sa aorte i kada je srce ponovno trebalo samo da proradi. Sve je proteklo u najboljem redu, srce je ispocetka pocelo slabo da radi, ali je postepeno uhvatilo ritam i potpuno preuzelo funkciju vodje krvotoka, tako da se masina mogla iskljuciti.

Operaciju možete vidjeti ako kliknete na http://www.omroepmax.nl/?waxtrapp=vwhksEsHnHUVGFeHtGT   

21.11.2010.

Iz arhive:Vakcinauti napadaju (2)

 

Prije godinu dana je svijet tresla groznica i strah od pandemije meksičke gripe. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) je proglasila pandemiju, pa se u velikom broju zemalja prišlo masovnoj vakcinaciji protiv meksičke gripe. U Holandiji je čak rađena dupla vakcinacija. Međutim od predviđene pandemije nije bilo ništa. Mnoge zalihe vakcina su plaćene, a nisu nikad upotrijebljene.

U sinošnjoj emisiji holandske Zembla ( u kojoj se inace diskutuje o efikasnosti vakcine protiv gripe)  mnogi stručnjaci su istakli da je pandemija meksicke gripe neopravdano proglašena, da je osnovni uzrok sprega između mnogih virologa, koji često adviziraju i vlastite vlade, i farmaceutskih kuća, koje direktno plaćaju razne projekte i programe. Proglašenjem pandemije je aktivirana vakcinacija u mnogim zemljama, što je dovelo do milijardi profita onima koji proizvode vakcine. Mjesec dana prije proglasenja pandemije je vec doslo do znacajnog smanjenja broja oboljelih i umrlih, pa nije bilo razloga da se pandemija proglasi.

Takodje je postavljen upit efikasnosti vakcine protiv obicne gripe, pogotovu kod starijih. Smatra se da je neopravdano smanjena granica sa 65, na 60 godina, za one kojima se dodjeljuje bespatna vakcina protiv gripe.

Kada sam prije godinu dana na ovaj blog prenio sliku Vakcinauti napadaju i izrazio sumnju u potrebu vakcinacije, bio sam izložen i neugodnim, blago receno, komentarima, kao što su komentari vjerovatno nekog kolege koji se anonimno predstavljao. Komentare mozete naci na  http://letholandez.blogger.ba/arhiva/2009/11/10 

10.11.2009.

Vakcinauti napadaju

 

http://www.davidicke.com/oi/extras/09/swineflu/14.jpg

 

21.11.2010.

Subota u Klevama

Uvijek volim otići u njemački grad Kleve. Nije daleko od granice, nije preveliki grad i lako se parkira, ima se kuda ići uzbrdo, ima lijepih prodavnica, nema Sinterklasa ni njegovih pjesmica u svakom dućanu. Juče je bilo živo, atmosfera je već predbožićna i imalo se šta vidjeti.

19.11.2010.

Poznati Srbi na novčanicama: Zmaj Jova Jovanović u Ginisovoj knjizi rekorda

A 500 billion Yugoslav dinar banknote circa 1993, the largest nominal value ever officially printed in Yugoslavia, the final result of hyperinflation

Srpski pjesnik Zmaj Jova Jovanović, koga i moja generacija poznaje po pjesmicama iz čitanki u osnovnim školama (koje smo morali učiti napamet, naprimjer onu “Điha, điha, četir noge, sve četiri krute...”, nastavak vidi u komentaru) ušao je ni kriv ni dužan u Ginisovu knjigu rekorda. Naime poznati pisac se našao na novčanici od 500 milijardi dinara, novčanici sa najviše nula u istoriji numizmatike.

Štampana uoči dočeka nove 1994. godine novčanica sa 11 nula i likom ovog  pjesnika vrijedila je koliko dvije litre mlijeka ili 200 grama senfa. Ali samo prvih par sati. Već sutradan postala je totalno bezvrjedna, nestavši u vrtlogu inflacije koja je januara 1994. pretukle sve dotadašnje svetske rekorde – 313.563.558 na mjesečnom i 116.564 milijardi procenata na godišnjem nivou.

Gotovo svi srpski velikani koji su poslednjih decenija svojim likom krasili domaće novčanice doživeli su manje-više istu sudbinu: dok su važeće sredstvo plaćanja, vrijednost im se brzo topi, a kad ih povuku iz opticaja, kolekcionari starog novca ih gotovo i ne primjećuju. Na tržištu antikviteta novčanice iz doba hiperinflacije 1992. i 1993, na kojima su likovi Ive Andrića, Mihajla Pupina, Karađorđa, kneza Miloša, Njegoša i Nikole Tesle, vrijede od nekoliko centi do najviše jednog eura.

Izuzetak je novčanica od nevjerovatnih 500 milijardi dinara sa likom Jovana Jovanovića Zmaja koja na domaćem tržištu vrijedi oko pet, a na stranom i cijelih deset dolara.

Od „petstodinarke“ iz 1970. Nikola Tesla se do danas našao na čak šest novčanica čija realna vrijednost, čak i u momentu puštanja u opticaj, kao da se pomalo ruga genijalnosti vjerovatno najvećeg naučnika u istoriji čovečanstva. Aktuelni Tesla na novčanici od 100 dinara iz 2006. sa potpisom Radovana Jelašića vrijedi manje od jednog evra, onaj na prvoj deda Avramovoj papirnoj petodinarki iz 1994. vrijedio je cijelih pet maraka.

Izvor: http://www.b92.net/biz/vesti/aktuelno.php?id=567

19.11.2010.

Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho

 

 

afb. via cartoon-a-day (klik)

Novinari su ih već nazvali super bakterijama. Radi se o bakterijama rezistentnima na skoro sve antibiotike, proglasili su ih narodnim neprijateljima broj 1. Nadili su im i ime NDM-1 (New Delhi Metallo-beta-lactamase (NDM-1)). Međutim NDM-1 nije bakterija nego enzim. Neke bakterije imaju gen ( blaNDM-1) koji dovodi da te bakterije produciraju navedeni enzim koji čini bakterije neosjetljivim na većinu oralnih antibiotika, uključujući i Carbapenems, koji se najčešće koriste kao super-killeri za bakterije koje proizvode beta-laktamazu.

Ne radi se , znači, o nekoj specifično novoj bakteriji, nego o poznatim bakterijama (većinom gram negativnim) koje su se preodjele u novo ruho. Bakterija je otkrivena u trinaest evropskih zemalja, i Evropski centar za prevenciju bolesti, upozorio je u srijedu (na Dan antibiotika) na njenu opasnost.

Prve vijesti o “novoj bakteriji”  pojavile su se u avgustu. Bakterije su se pojavile u bolnicama u Nju Delhiju, odatle im naziv, najviše ih ima u Indiji i Pakistanu, a odatle su se počele širiti po cijelom svijetu, najvise preko pacijenata koji su silom prilika boravili u bolnicama u ove dvije zemlje.

Sinoć je na TV prezentirsan rezultat ispitivanja rezistentnih bakterija u fecesu određene grupe stanovnika Amsterdama. Utvrđeno je da čak deset posto ispitanika ima u stolici bakterije koje su neosjetljive na antibiotike.

Smatra se da kod ljudi u normalnoj kondiciji, ove bakterije ne izazivaju neku štetu. Međutim kod starih i slabih bolesnika mogu izazvati infekcije koje se onda ne mogu tretirati antibioticima. Neki se slučajevi mogu tretirati sa Colistin i Tigecycline. Od 77 potvrđenih slučajeva infekcije, sedam pacijenata je podleglo.

Ispitivanja štićenika u staračkim domovima u Belgiji su pokazala da je svaki peti stanovnik domova nosilac bakterije rezistentne na antibiotike.

Pored Indije i Pakistana i neke zemlje Južne Evrope (Grčka) imaju veliki broj zaraženih pacijenata. Smatra se da pojava ovih bakterija u Holandiji dolazi usljed njihovog uvoza od strane Holanđana koji mnogo putuju, i zaražavaju se kontaktom, a da cesto ni sami nisu svjesni.

Dio sinosnje emisije Uitgesproken , o ovim bakterijama, mozete pogledati na http://www.uitgesprokeneo.nl/reportage/de-super-bacterie-komt-er-aan/  

16.11.2010.

Bajram Šerif Mubarek Olsun

Uz fotografiju džamije u našem lijepom starom Višegradu, i pjesmu o lijepom starom gradu koju pjeva rahmetli Himzo Polovina, svima muslimanima vjernicima koji slave Kurban Bajram, i svima Bošnjacima i Bosancima rodoljubima, koji u njemu vide dio bosanske tradicije i zajedničkog življenja, želim ugodne nastupajuće mubareć dane.15.11.2010.

Pitomi kesten: izvanredna hrana u ove jesenje dane

 

Sweet Chestnut a thousand years old in Levie (Corsica).

 

Roasted nuts and potato pancakes sold by a typical street vendor (Maronibrater) in Vienna, Austria.

Pitomi kesten ((Castanea sativa) botanički ima veoma malo veze sa divljim kestenom (Aesculus hippocastanum). Pitomi kesten (Sweet Chestnut ili Marron) spada u familiju bukvi i više je srodnik sa hrastom i bukvom. Ima veoma plemenito i tvrdo drvo, koje se po kvalitetu upoređuje sa onim hrastovim. Stablo može narasti i pedeset metara u visinu.

Stablo pitomog kestena  može doživjeti veoma veliku starost, čak od 500-1500 godina. Na obroncima Etne raste stablo, za koje se pretpostavlja da je staro od 2000-4000 godina. Smatra se da je drvo porijeklom iz Grčke. U Evropi raste samoniklo u Spaniji, Portugalu, Italiji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Grckoj i Turskoj. U Holandiji ga ima na jugu zemlje, i u parkovima, kao ukrasno drvo.

Za razliku od plodova divljeg kestena, koji su otrovni, plodovi pitomog kestena su jestivi i veoma hranljivi. Sadrže veliku količinu skroba, po čemu se mogu porediti sa krompirom. Od plodova se pravi brašno, koje sadrži dosta šećera, a koristi se za izradu hljeba i peciva.

U jesen se u gradovima juga Evrope kesten peče na žaru u posebnim pećima na ulicama, i prodaje onako vruć u fišecima. “Maroni, maroni, vrući maroni” uzvikuje prodavač na ulici. Kesten se može jesti i kuhan. Kesten-pire je dodatak mnogobrojnim poslasticama.

U Bosni i Hercegovini pitomi kesten raste u šumama, ponekad obrazuje posebne šume, ponekad je u zajednici sa hrastom i grabom. Posebno ga puno ima oko Konjica, te u Bosanskoj Krajini, oko Bužima. Tamo ima i veliki ekonomski značaj, jer se bere, otkupljuje i izvozi. Posebno je “Agrokomerc” bio razvio proizvodnju kesten-pirea.

Plod kestena je pored skroba i šećera još bogat kalcijem, kalijem, sadrži fofora i željeza, ima 4 posto bjelančevina, te vitamine B skupine. Kesten kasno cvjeta i tada je jedina ispaša za pčele. Kestenov med je vrlo ljekovit, pomaže kod oboljenja jetre i kod gastritisa (upale želučane sluzokože).

Dok još nije bilo krompira u Evropi kesten je predstavljao važnu namirnicu u ishrani, smatra se da je bio ustvari najstarija biljna hrana.

Interesantno je da se pored obilja evropskog kestena, dosta pitomog kestena se u Evropu uvozi iz Kine. Kvalitet kestena je veoma različit, a plodovi su često inficirani insektima (crvićima), pa je veliki dio plodova koje ispečemo potamni, i nije za jelo. Plodovi se prije pečenja u tavi trebaju narezati da ne bi pucali, i da bi se lakše gulili.

Slike sa pocetka teksta su prenijete sa engleskog izdanja Wikipedije (vidi http://en.wikipedia.org/wiki/Castanea_sativa )

 

15.11.2010.

Spektakularno poboljšanje u prevenciji tromboze kod pacijenata sa fibrilacijom srčanih predkomora

Fibrilacija atrija (predkomora srca), je veoma čest poremećaj srčanog ritma, od koga pati oko 100000 pacijenata u Holandiji. Većini njih je potrebna stalna kontrola u prevenciji tromboze, zato što mogu nastupiti komplikacije, od kojih je najčešća pojava tromboze u mozgu, odnosno moždani udar. Kontrolu stanja krvi vezano za trombozu, u Holandiji vrši posebna služba, Trombosedienst.

Ovdje je objavljeno da je pronađen novi lijek protiv tromboze, takozvani “factor XA remmer”. On će se moći koristiti u vidu tableta, i pružaće potpunu sigurnost od stvaranja krvnih ugrušaka u krvotoku, kod pacijenata sa poremećajem srčanog ritma.

Medicinski i farmaceutski eksperti govore o”spektakularnom napretku, na koji su ovi pacijenti jako dugo čekali”.

 

door René Steenhorst  in de  Telegraaf

12.11.2010.

Gledali bi naše Sarajevo......

......Vrelo Bosne, Koševo zeleno 

Ove jeseni je u Sarajevu bilo divnih dana, pa je vrijeme ličilo na ono početkom maja. Dok sam sa svojim sestrićem pio kafu u kafani na obali Željeznice, sunce je toliko sijalo, da je čak i smetalo. Na mjestu gdje se vode termalnog vrela uljevaju u Željeznicu, jedna je starija žena “parila” leđa, skinuvši se skoro sasvim do pasa.

Pored Druge Gimnazije posljednje žuto lišće odoljeva vjetru. Bio sam svjedokom masovne sječe drveća devedeset treće, ali i pogibijama ljudi u ovome parku, za koji su vezane mnoge uspomene bivših đaka gimnazije.

Lijepo je opet slobodno prošetati Ilidžom i ovim parkom, zaboraviti bar nakratko groznu prošlost, i zanemariti nimalo veselu drustvenu današnjicu.

zlatna jesen u parku pred Drugom gimnazijom u kafani na obali Zeljeznice zena se skinula do pasa da ispari ledja hotel \
01.11.2010.

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?

Fenomen iscjeljitelja Torabija pokazao je svu slabost današnje medicine, koja je u velikoj mjeri postala nehumana.Umjesto da ljudi vjeruju doktorima i da se između doktora i pacijenta uspostavlja odnos povjerenja, često nastaje odnos onoga koji nešto nudi, i onoga koji za to plaċa, bilo regularno, bilo neregularno. Pacijent cesto ne vidi pred sobom doktora, nego vidi trgovca.

Pa čak kad pacijentu i nije stalo do toga da li ċe i koliko platiti, ipak je rijetko zadovoljan nakon posjete doktoru. Doktori  su prepotereċeni, napeti, nemaju dovoljno vremena da se opuste i da saslušaju pacijenta, da ga pokušaju razumjeti i ohrabriti. Najveċi broj pacijenata dolazi doktoru isprepadan da veċ ima, ili ċe dobiti rak, da ċe se šlagirati, oduzeti, dobiti infarkt, da ċe poludjeti. Ljudi su izloženu i pritisku na poslu, strahom od otkaza, brigom za djecu (koja ih izludiše), za sudbinu zemlje, itd. Svega u dvadesetak posto slučajeva je strah od bolesti  opravdan, odnosno zaista se radi o nekom pravom oboljenju, obično ne tako strašnom kao što je pacijent mislio.

Umjesto tople prijateljske riječi i prisnog pristupa, pacijent se predaje u ruke robotima, u vidu različitih aparata, skenera, ultrazvukova, rentgena. Kad ti  rezultati ništa ne pokažu, pacijent se vraċa doktoru, koji mu saopštava da je on apsolutno zdrav, i da mu možda trebaju jedino tablete za smirenje, ili protiv depresije. Pacijent se osjeċa praznim i iznevjerenim. Njega i dalje boli glava, muči ga nesanica, ima povišenu kiselinu u stomaku, preskače mu srce, zuji mu u ušima, ide svaki čas mokriti…… Simptomi kod takvog pacijenta “kojemu su nalazi svi uredu” mogu biti nepodnošljivi.

I onda se pojavi spasilac, koji dobija energiju sa drugih planeta, i nesebično je, ne tražeċi ništa za uzvrat, predaje psihosomatskom (namjerno ne kažem umišjenom) bolesniku.Masovna posjeta, blizak kontakt u masi koja satima čeka, međusobno iznošenje simptoma bolesti i dijeljenje svojih briga sa istim takvim paċenicima…. Onda ulazak u ogroman prostor, neki osjeċaj opuštanja i predavanja. Dodir ruke koja je tolike izliječila i podigla,ruke koja je primila nadprirodnu silu, i koja je eto dodirnula i moje tijelo, svojom silnom snagom otjerala one silne brige, onaj strah od siromaštva, od bolesti , od buduċnosti….

Usput dobiješ gotovo džaba “bir-iladž”, ljekovitu vodu da poneseš kuċi. I evo nestade one glavobolje, srce opet radi uredno kao sat, mogu i zaspati u komadu nekoliko sati, poslije toliko vremena.

Pojava Torabija je vrh veċ postojeċe alternativne medicine, koja liječi toplim čajevima, dodirima, masažom stopala, gledanjem u oči, bajanjem, i čime sve još ne. Razlika je ipak jer se kod Torabija radi o mas-fenomenu (stvorenom medijskim uticajem), što osobi daje (polu) božansku snagu, čime je uticaj na psihosomatske smetnje mnogo izraženiji nego kod običnih alternativaca.

Nezgoda je u tome što se one smetnje ubrzo opet pojave, te opet valja po uputnice i guranja po ambulantama, opet trpiti nervozne sestre i doktore, iċi na neugodna snimanja I vađenja krvi. Kad li ċe Torabi opet doċi?

Leteci Holandjanin
<< 11/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3336804