Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

21.12.2010.

Putujući od Sarajeva do Neuma. Dio drugi: Novo Sarajevo

Nailazeći na raskrsnicu u Pofalićima, ulazi se u srce Novog Sarajeva, dijela grada izgrađenog najvećim dijelom poslije II svjetskog rata. Ranije su ovdje bili uglavnom manje stambene kuće za potrebe radnika i željezničara. Centar cijelog područja je nekada bila Stara zeljeznicka stanica uskog kolosjeka, odakle su išli vozovi za Mostar, Dubrovnik, Višegrad, Beograd... Uz stanicu je bilo i nekoliko restorana, hotel, prodavnice…

Pruge su međutim ukinute, a s njima i Stara  stanica. Na njenom mjestu je sagrađeno nekoliko novih zgrada  i nebodera. Ulica napravljena nakon ukidanja uskotračnih pruga, a na mjestu bivše stanice se zvala ulica Darovalaca krvi. Nekome su smetali darovaoci, pa je ulica sada nazvana Kolodvorska, iako tu više nema nikakvog kolodvora. Postojala je tu uz ulicu i velika fabrika vagona “Vaso Miskin Crni”, koja je takođe propala, a njen prostorije se sada  koriste za skladišta i za jeftine trgovine (“Bagatela”, naprimjer).

S lijeve pak strane, iza pofalićke  raskrsnice su  Ekonomska škola, Treća Gimnazija, pravoslavna crkva Svetog Preobrazenja, te  staro prenoćište “Bristol”. Cijeli je kraj dobro stradao u borbama preko Miljacke, ali su objekti nakon obnove sada isti kao prije, izuzev hotela Bristol.  Novi, a u ratu potpuno izgorjeli ”Hotel “Bristol” je konačno sada u poodmakloj fazi obnove. Preko puta njega na mjestu gdje je nekada bio restoran “Dubrovnik”” je sada, u leđima jedine preostale austrijske stambene kuće, zapuštena ledina ( tu je nekad bila i Centrotrans-ova garaža). Ta tratina se pruža sve  do velelijepne zgrade Elektroprivrede. Uz Miljacku je tu iza Elektroprivrede  produženo Vilsonovo šetalište, i naveče se ono  zatvori za saobraćaj, pa se može slobodno šetati i voziti bicikl. Zgrada Elektroprivrede BiH i prekoputa nje zgrada Socijalnog su vratile prijeratni sjaj i izgledaju sada jos i ljepše.

 Sa raskrsnice kod Socijalnog, desno se ide Ložioničkom ulicom (ranije ulica Zivka Josila). Nema više onog divnog kina “Arena” za koje me vežu tolike uspomene. Pored zgrade Hitne, i ŽIŠ-a (Željezničke industrijske škole), stiže se sve do ulice “Put života” (kojom se jedino moglo relativno sigurno prolaziti iz starog u novi dio grada)  i do novog ”Merkatora”  (na kojem je mjestu ranije bio UPI-jev Tržni centar), koji se nalazi neposredno uz željezničku prugu.

Lijevo, ako se skrene pored Elektroprivrede,  je ulica koja preko mosta  ide do Željinog stadiona,dijeli Grbavicu II i Hrasno. Sada  se ta ulica, pored izgorjelog “Strojorada”, zove Topal Osman pašina (ranije je nosila ime Ivana Krndelja).

Iza raskrsnice kod Elektroprivrede (Treća transverzala) na uglu sa lijeve strane je ranije bila apoteka “Prvi maj”, i jednospratna zgrada  u kojoj je bilo novosarajevsko odjeljenje robne kuće “” NAMA”. Apoteka, drugog imena, postoji i sada, a od robne kuće nema ni traga. Nova zgrada “Robotkomerca” iza raskrsnice kod Socijalnog (uz Opštinu Novo Sarajevo) je sva u staklu, pa se iz auta vide ljudi kako sjede za stolovima,  u kafanama koje  postoje skoro na svakom spratu. Iza “Robota” je zgrada Opšine Novo Sarajevo, uz nju su dvije stare jednospratne stambene zgrade i nekoliko grilova i kafana u prizemnim kućama.

 S desne pak strane ulice Zmaja od Bosne iza raskrsnice  dominira veliki neugledni pljosnati neboder, poznat kao “Šibica”, koji je djelimično izgorio tokom agresije, je obnovljen, ali fasada nije završena, a stolarija  na prozorima je skoro u svakom stanu različite boje.Sa desne strane od nekadašnje posluge Dragstora (koja je jedina u gradu radila 24 sata) i već spomenute banke je velika  prodavnica namještaja (gdje je i ranije bila Šipadova prodavnica). Do nje je novosarajevska katolička crkva i zgrada novosarajevske pošte sa telefonskom centralom. I Veterinarski fakultet na uglu je isti kao i prije, s tim što je ispred njega iza rata postavljena bronzana skulptura posvećena bosanskom brdskom konju.

Raskrsnica kod Dolac Malte (Četvrta transverzala) se nije puno promijenila.  Ulica koja ide desno ka Paromlinu (tvornici “Klas”) zove se Malta, a ona koja ide lijevo i preko mosta u Hrasno, zove se Azize Šaćirbegović. Zgrada bivšeg ”Jugoeksporta”, koja je sva u staklu, je ista kao prije. S lijeve strane su stare jednospratnice sa dućanima u prizemlju, a isti je ostao i Dom zdravlja ” Omer Maslić”, koji je obnovljen sredstvima jednog njemačkog grada. Do njega je napravljena nova zgrada u kojoj je napravljen trgovački centar, ali koja se nije pokazala kao uspješna investicija. Sa desne strane počinje Čengić Vila, jedno od najružnijih sarajevskih naselja. Dugačka zgrada paralelna sa ulicom je primjer ružne gradnje.

Sljedeća je  raskrsnica  (Peta Transverzala), koja povezuje Čengić Vilu sa Hrasnom. Novi odvojak prema lijevo ide preko novog mosta nazvanog most Malezijsko-Bosanskog prijateljstva koji se produžuje do Hrasnog brda i do ogromnih Bosmalovih nebodera (koji se godinama prave) u Hrasnu (vidi sliku ispod).

Kada se skrene udesno, odmah na početku je izgrađena nova džamija, neobičnog izgleda, poznata kao Kuvajtska džamija. Malo dalje desno se skreće na Staru Ilidžansku cestu, koja ide paralelno sa novom (ulicom Zmaja od Bosne), i koja se zove ulica Džemala Bijedića. Ona prolazi pored sada skoro napuštenih fabrika “Tvornice žice” i Energoinvestovih “Dalekovoda”, i spaja se na Stupu sa novom glavnom cestom. Do raskrsnice na Otoci  sa lijeve strane je još samo ‘’Energoinvestova”” pumpa, a sa desne je sve do bivšeg kina “ Kumrovec” ostalo sve isto, a to su  ružne socijalističke zgrade na “Čengić Vili” koje su identične u svim gradovima bivšeg socijalističkog bloka.

Na raskrsnici kod Otoke je lijevo potpuno novoizgrađeni  Merkur-ov  trgovački centar na mjestu pijace na Otoci. Desno je na mjestu bivšeg kina Kumrovec ukusno uređen novi poslovni neboder u staklu, sa fontanom ispred njega.  Preko puta je prodavnica namještaja "Dalas” (kod bivše tvornice sapuna ” Astra”). Malo dalje prema Buća Potoku, prije podvožnjaka ispod pruge je sa lijeve strane provizorna pijaca gdje se prodaje sve, od odjeće i obuće do alata. Ulica koja presjeca longitudinale je Šesta  transverzala, a zove se ulica Alije Kučukalića. Ona spaja Buća Potok desno (na sjeveru) i Otoku i Aneks (Švrakino selo) lijevo (južno).

 

 Kako je prije izgledalo Novo Sarajevo, vidi u nadahnutom komentaru http://www.dnevniavaz.ba/forum/showthread.php?2191-Novo-Sarajevo , ili u komentaru ovoga bloga

( Nastaviće se)

 

 

 

Leteci Holandjanin
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3338516

Powered by Blogger.ba