Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

23.12.2010.

Od Sarajeva do Neuma. Dio treći : Bulevarom Meše Selimovića

 panorama view

door zlatan

Kada se pređe raskrsnica na Otoci ulazi se u opštinu Novi Grad .  Ulica Zmaja od Bosne ovdje mijenja ime u Bulevar Meše Selimovića. Sa desne strane je Dispanzer na Otoci (zove se zvanično Dom Zdravlja Novi Grad), nekada moderno zdanje izgradjeno sredstvima samodoprinosa, a koja sada izvana djeluje jako zapušteno. Iza dispanzera je skoro napušteni i sada neiskorišteni prostor nekadašnje Unioninvestove “Unimontaže”.  Iza njih, sa ulazom iz ulice Džemala Bijedića je nekadašnja fabrika sapuna “Astra”, koja takođe više ne radi.

Sa lijeve strane preko Miljacke pogled pada na naselje Otoka. U njemu dominiraju neboderi, koji su stradali od ratnih događanja, a već ih je i vrijeme poprilično dohvatilo.  Pored Miljacke je šetalište, sa lijepom fontanom.

Miljacka se ovdje odmiče od puta, pravi veliku okuku.  Na tom neizgrađenom terenu donedavno su bile male kolibe, gdje su ljudi ljeti koristili državno zemljište da siju bašte. Tu je preostala jedna stara kuća sa nešto zelenila, a uz kuću je automehaničarska radnja.

Na preostalom području sagrađeno je nekoliko novih objekata.

Najupečatljivija je nova je velika takozvana “Istiklal” džamija  (vidi foto ovdje ) , koju je izgradila vlada Indonezije. Džamija je pješačkim mostom povezana sa Otokom. Nizvodno od džamije je napravljena kružna zgrada u kojoj je  veliki zatvoreni olimpijski bazen “Otoka” (vidi http://www.olimpijskibazensarajevo.ba/ ). Niže od njega je jedna velika montažna hala, koja se koristi kao prodavnica, odnosno magazin odjeće. U zaleđini  ovih objekata, uz šetačku stazu koja se prostire uz desnu obalu Miljacke, je stadion “Otoka”, koji koristi novogradski fudbalski klub “Olimpik”.

Kod Gradskog saobraćajnog se nailazi  na sedmu transverzalu. Ova kratka ulica se zove Velika Drveta. Prema sjeveru ona slijepo završava kod pruge, presjekavši ulicu Džemala Bijedića kod nekadašnje željezničke stanice .

Garaža, odnosno remiza gradskog saobraćajnog, odijeljena jednim redom visokih topola, prostire se duz bulevara sve do  Alipašinog mosta. Kada se predje Miljacka nailazi se na ogromno zdanje Televizije Bosne i Hercegovine (foto ) .

Zgrada Televizije i preko puta nje zgrada Opštine Novi Grad su iste kao i prije, mada je Televizija bombardovana od strane agresora, i na nju je palo stotinama projektila. Ispred ogromne zgrade Televizije je raskrsnica od koje se odvaja ulica koja ide prema jugu, i prije uspona na brdo Mojmilo, dijeli se na dva dijela. Desni krak (ul. Sulejmana ef. Musića) voidi ka A fazi naselja Alipašino polje (Trg Solidarnosti), i nešto više uzbrdo ka B fazi (Trg Nezavisnosti) i novoj prodavnici Merkatora. Lijevi krak (ulica Majdanska) vodi uzbrdo, ka remizi trolejbusa, i dalje izlazi na Švrakino selo (nekada su se novoizgrađene neugledne zgrade zvale “Naselje Pavla Goranina”).

Nakon zgrade Televizije s desne strane je širok neizgrađen prostor. Bilo je govora da će se tu graditi ambasada Rusije. Preko Miljacke, u ulici Džemala Bijedića (preko puta Tvornice žice) vidljiv je novoizgrađeni hotel “Sarajevo”.

 S lijeve strane ispred zgrada na Alipašinom Trgu Solidarnosti, na bivšem travnjaku, je napravljeno nekoliko modernih poslovnih zgrada, zgrada hotela, banke, itd. Pri tome je znatno sužen prostor, i oduzet pogleda stanovnicimazgrada uz bivši travnjak. Nekadašnji trg ustvari i više nije trg nego uzak prolaz između betonskih zgrada.

Deveta Transverzala spaja novu stanicu Alipašin Most s desne  strane, a s lijeve strane se penje uzbrdo do Mojmila  razdvajajući B i C fazu Alipašinog polja. Ova se ulica zove po imenu nobelovca Ive Andrića. Na uglu  s lijeve strane je impresivna staklena zgrada , u kojoj je prije bio “Avaz”, a  sada je tu Hipo banka. Idući dalje uzbrdo,  takođe s lijeve strane je na strmoj padini uvaljena staklena zgrada u kojoj je sjedište predstavništva OPEL, kao i nedavno otvorena samoposluga BINGO. Još više uzbrdo prije raskrsnice sa ulicom Safeta Hadžića (kojom ide trolejbus za Dobrinju) je novoizgrađeno veliko betonsko zdanje katoličke crkve Svetog Luke. Ova crkva bi po velicini trebala biti pandan ogromnoj džamiji Kralja Fahda (vidi foto  ovdje) , koja se nalazi nešto niže, u ulici Ante Babića.

Da se vratimo ulici Meše Selimovića, i našoj vožnji ka Ilidži. S desne strane nakon raskrsnice počinje takođe nekoliko novih poslovnih zgrada, od kojih je najvažnija poslovna zgrada ASA (gdje se prodaju automobili), te niže nje odranije postojeća zgrada PTT Inžinjeringa (sada Telekoma). Ona je poznata i po tome jer su u nju početkom 1992 uselila misija Ujedinjenih  Nacija (UNPROFOR) koja nije odradila zamišljenu misiju sprječavanja rata.

Sa lijeve strane, na nekadašnjem travnjaku, na Alipašinom,ispred ulice Nerkeza Smailagića takođe je napravljeno nekoliko novih poslovnih zgrada, a na samoj raskrsnici u Neđarićima je lijepo uređena zgrada Euroherc-a (vidi foto ) . U njoj se nalazi i poliklinika “Euroherc”. Stepenicama se može popeti do Trga Zavnobiha, koji je srce takozvane B faze Alipašinog polja.

Deseta transverzala kod Neđarića spaja Haliloviće s desne strane, a lijevo odvaja Vojničko polje od Alipašinog polja, te se dalje produžuje do Neđarića, olimpijskih naselja Mojmilo i Dobrinja, i do Lukavice, koja se sada zove Istočno Sarajevo.

Desno od raskrsnice kod studentskih domova  od fabrike ""Bitumenka" starom cestom za Ilidzu put vodi do propalih fabrika “Sarabon” (nekadašnja fabrika čokolade “Zora”), te preko Miljacke drvenim mostom  do takođe propale velike fabrike namještaja “Standard”.  Ovdje se jedino dolazi zbog velike pijace na veliko, poznatije kao Hecina pijaca. Tu je “Heco komerc” napravio i hotel.

Lijevo od raskrsnice, kad se skreće prema Dobrinji, su u ulici Ante Babića s desne strane dva velika studentska doma, od kojih je jedan izdat Ujedinjenim nacijama.  Nešto dalje se odvaja ulica Aleja Bosne Srebrene, koja je nedavno renovirana i koja vodi do Doma za slijepe i do staračkog doma u Neđarićima, do Franjevacke Teologije .

Jedanaesta transverzala je kratka transverzala koja spaja već pomenutu Hećinu pijacu i bivsu poslovnu zgradu Avaza.  Avazov toranj, sada hotel Radon plaza (vidi foto  ovdje ), dominira na lijevoj strani, gdje je i prizemna zgrada “” Oslobođenja””. Bivši neboder ” Oslobođenja” je u ratu (artiljerijom iz Neđarića) totalno uništen i nema mu sada ni traga. Starački dom , koji je bio pred sami rat završen kao veoma moderno zadanje, nije  nikad useljen, i sada je takođe napuštena ruševina (vidi sliku  ovdje ).

Iza Hećine pijace nailazimo na nikad dovršenu Stupsku petlju, koja je ustvari samo jedan nadvožnjak. To je najvažnija raskrsnica u gradu, možda i u cijeloj BiH, jer na sredini zemlje spaja sjever i  jug zemlje, te istoko I zapad. Desno se skreće ka Bačićima, Briješću, Rajlovcu, Jošanici gdje se kroz gradilište sarajevske zaobilaznice  izlazi na novi autoput ka Zenici, ili se skrece  ka Vogošći i Tuzli. Skreće se ustvari uvijek u veliku gužvu, posebno nedjeljom kada mase naroda idu na  autopijacu. Na putu prema Rajlovcu su uz samu cestu sagrađene nebrojene nove trgovine , među njima i novi veliki “Robotkomerc”, a daleko najviše ima kineskih prodavnica.

Lijevo se na stupskoj petlji skreće (preko nadvožnjaka, na kojemu je uvijek saobraćajni kolaps) prema aerodromu, Trnovu i dalje prema Foči, ili desno od Krupca ka Igmanu i Bjelašnici. Ispod samog nadvožnjaka se odvaja put i za industrijsku zonu na Stupu i dalje ka Dobroševićima.

Prolaskom ispod petlje dolazi se na područje opštine Ilidža.

 (nastaviće se)

 

 

 

Leteci Holandjanin
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3338523

Powered by Blogger.ba