Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

25.12.2010.

Od Sarajeva do Neuma (4): Kroz Ilidžu i Blažuj

 ilidza stup door pine ba

Od Stupske petlje vozi se, možemo slobodno reći, “Alejom benzinskih pumpi”. Sa obje strane puta, na nekih par kilometara ima ih, mislim,  jedno šest. Posebno se ističe motel i pumpa “Braće Mujić”. Nekada je ovaj dio grada bio sasvim pust, jedino se isticala katolička crkva na Stupu, te velika zgrada bez prozora, u kojoj je bila UPI-jeva “Hladnjača i klaonica”. Sada je to veoma živ i naveče lijepo osvjetljen ulaz u velegrad.

S lijeve strane, u pravcu grada (foto ), pored benzinskih pumpi ima dosta novih privatnih kuća sa poslovnim prostorima, a i nekoliko velikih zgrada sa stanovima za prodaju. Takođe je neko napravio i pokriveno tenisko igralište (šatra, čiji se krov može otvarati i zatvarati), gdje se iznajmljuje teren za tenis.

Posljednja transverzala na putu do Ilidže je kod Energoinvestovih fabrika na Stupu. Desno se skreće za Aziće, mjesto teških borbi za odbranu grada. Lijevo je Kasindolska ulica, poznata po tome što su mnogi njeni stanovnici, nesrbi,  odvedeni u nepoznato i ubijeni.

Ovdje se treba opredijeliti, ili ići pravo na Ilidžu, ili nastaviti novim autoputem ka Blažuju. Ako nastavimo pravo lijevom saobraćajnom trakom, idemo paralelno sa tramvajskom prugom, i dolazimo do okretnice tramvaja.

Na Ilidži je kod tramvajske okretnice izgrađen kružni tok, gdje se odvajaju četiri kraka. Desni odvajak vodi u na staru cestu preko Plandišta za Vrelo Bosne i Blažuj, drugi odvajak vodi do pijace i samog centra, treći na novu cestu ka Butmiru i Hrasnici, a četvrti ka gradu i Kasindolskoj ulici, odnosno aerodromu.

Aerodromska pista  počinje neposredno kod tramvajske pruge i završava na oko dva kilometra dalekom Butmiru (foto ). Zbog blizine aerodroma avioni iznad Ilidže lete veoma nisko.

Nova široka cesta sa dvostrukim kolovozom vodi ka Hrasnici (foto). Ona prolazi pored pored Doma zdravlja (foto ) i hotela Hollywood (foto ), te pored novog Merkatorovog tržnog centra i nove velike zgrade Opštine Ilidža. Zatim je s desne strane kompleks bazena “Termalna Rivijera” (foto ). Kad se ostavi Butmir s lijeve strane cesta zavija udesno, prelazi preko novog mosta na Željeznici, dolazi na Sokolović Koloniju, i tu se spaja sa starom Hrasničkom cestom kojom voze autobusi od Ilidže. Ovdje su sagrađena dva nova kampusa od dva internacionalna univerziteta (foto ).

Ako se sa glavnog puta ne skrene odmah na kružni tok, još se uvijek može doći na Ilidžu ako se malo poslije skrene lijevo ka centru,  kroz podvožnjak . Put onda vodi trasom nekadašnje uzane pruge, pored skoro potpuno srušene željezničke stanice Ilidža (foto ). Lijevo se ulazi u sami centar, u kome je jedino novoizgrađena Robna kuća, na mjestu srušene stare. Desno se odvaja put za naselje “Pejton”, i dalje ispod nove pruge na “Otes”. Naselje Otes je poznato po strašnom razaranju tokom posljednjeg rata.

Preko Željeznice (foto)  pored nekadašnje fabrike ćilima, dolazi se na raskrsnicu u Lužanima (foto ) gdje se lijevo skreće ka Hrasnici, Velikoj Aleji (foto ) i kompleksu starih banjskih hotela (foto ), te autokampu Ilidža. S desne strane je pak put prema novom tržnom centru “OBI” (foto ).

Starim putem prema Blažuju nailazi se na stari rimski most na Bosni (vidi foto ), s lijeve strane, a sa desne na objekte i servis Auto-moto Saveza BiH, te nešto dalje na stari bunker, u kojem, i oko kojega, je jedno vrijeme bio poznati ugostiteljski objekat.

Nakon prilično praznog prostora s lijeve strane (foto ) (koji je vodozaštitna zona izvorišta Bačevo) dolazi se u Plandište. Prije toga se desno ispod pruge odvaja put za nekadašnje selo, a sada prigradsko naselje Osjek. U Plandištu pored puta dominira obnovljena pravoslavna crkva Svetog Save (foto ), sa pravoslavnim grobljem oko nje. Pored objekata “Elektroprenosa” lijevo se skreće za Vrelo Bosne. Put ide uz samo podnožje Igmana, i nakon dva kilometra stiže na samo vrelo (foto ).

Ako se nastavi pravo, pored niza manjih industrijskih objekata, od kojih je najveći onaj za proizvodnju vode “Ilidžanski dijamant”, put se penje na nadvožnjak, kojim se preko pruge ulazi u Blažuj, i tu se stara cesta se spaja sa novim autoputem.

Onaj ko ne skreće na Ilidžu nastavlja srednjom ili desnom trakom glavne ceste (koja tu dobija znak autoputa), pored ogromnog kompleksa Energoinvestovih fabrika, od kojih je najvažnija bila fabrika TAT. Proizvodnja je tu uglavnom zamrla, a neki objekti su ustupljeni nekim  manjim firmama, sasvim drugačije djelatnosti.

Novi autoput, koji to ustvari nije, jer nema zaustavnu traku, sastoji se od dvije trake u svakom smjeru. Njime se prolazi ispod pruge za Ploče, a zatim skreće lijevo i prelazi preko rijeke Željeznice. S desne strane ostaje naselje “Otoka”, lijevo, preko pruge je već pomenuti “OBI”.

Nakon benzinske pumpe s desne strane, nailazi se na odvojak za nekoliko stambenih zgrada. Te zgrade bi trebali da budu dio pompezno nazvanog naselja “Vrtovi Riverine” (http://www.panoramio.com/photo/26540743). Cijeli taj je prije rata bio potpuno neizgrađen ,a sada je sve do naselja Osjek je popunjen velikim brojem privatnih kuća, od kojih mnoge imaju i velike poslovne prostore. Posebno je lijep jedan prodajni salon automobila, neposredno uz autoput. Malo dalje je poznati hotel sa bazenom “Aqua”. Da bi se došlo do hotela, mora se prvo ući u Blažuj.

Cijelom dužinom puta do Blažuja s lijeve strane je željeznička pruga. Put i pruga ulaze u Blažuj ispod nadvožnjaka (kojim se dolazi već opisanim putem iz Plandišta). Pred nadvožnjakom prestaje oznaka autoputa. Put kroz Blažuj ima oznaku puta za motorna vozila. On se sastoji takođe od dvije odvojene kolovozne trake , svaka sa po dvije saobraćajne trake. Ovo je poznati zapadni izlaz iz grada, koji se veoma dugo gradio, a koji je na kraju veoma dobro riješen. Prije izgradnje ovoga puta kroz Blažuj stvarale su se neopisive gužve na ulazu u grad.

Uz put s desne strane , tržnog centra od “Šumaprodukta” ide paralelni stari put kojim se može prići do mnogih  prodavnica koje su izgrađene duž starog puta. Ovdje se posebno svraća u jednu mesnicu, ispred koje je veliki parking. Tu se kupuju razni zerzevati za roštilj . Veoma mnogo Sarajlija ima vikendice u Rakovici, Miševićima i Pazariću, pa se odavde nosi meso za nedjeljne provode.

 Za pješake su kroz Blažuj napravljeni prolazi ispod puta, ali treba paziti jer mnogi i pored toga neoprezno pretrčavaju preko puta. Ovdje je brzina ograničena na 60 km, i česta je policijska kontrola, ali se malo ko drži tog ograničenja.

Put prelazi i stari industrijski kolosijek, koji je nekada vodio na drugu stranu rijeke Zujevine, do velike tvornice drvenih ploča “Bosanka” u Blažuju. Kolosijek je ostao i nakon izgradnje nove trase, a fabrika je dugo bila ruglo, da bi je na kraju potpuno srušili i sada joj nema ni traga.

Ovdje put prelazi preko mosta iznad rijeke Zujevine koja teče sa zapada, iz Pazarića. Nakon što se odboji put desno za Vlakovo ( gdje je gradsko groblje) valja se sada prestrojiti. Stigli smo do Mostarskog raskršća.

Lijevom trakom se penje na nadvožnjak i nastavlja ka Hadžićima i Mostaru. Desnom trakom se dolazi na kružni tok. Desnim krakom kružnog toka se ide ka Rakovici i Kiseljaku, odnosno Travniku. Pravo se ide za Hadžiće (spaja se sa glavnim putem). Lijevo se skreće u malim mostom preko rijeke Zujevine, u dio Blažuja koji se nalazi preko glavnog pruga i željezničke pruge. Takođe se tu prilazi i nekolicini industrijskih objekata na Raskršću i u Binjiževu.

Sasvim lijevo se sa kružnog toka vraća na autoput ka gradu i Ilidži.

Prema Rakovici je izgrađeno veoma mnogo velikih trgovina i tržnih centara, od kojih je najpoznatija trgovina “Škafa”.

Mi ćemo međutim bez zaustavljanja nastaviti lijevom trakom, pravo ka Hadžićima.   

(nastaviće se)

 

 

 

 

   

Leteci Holandjanin
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3338517

Powered by Blogger.ba