Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

02.01.2011.

Od Sarajeva do Neuma (9) : Budući nacionalni park Prenj-Čvrsnica-Čabulja

 Glogošnica - Grabovičko jezero i vrhovi Prenja

foto dževad hadžihasanovi…

Jablanica na Neretvi, tako se zvanično zvala pošta mjesta Jablanice,dok je Jablanica još bila u Jugoslaviji. Bilo je još nekih Jablanica, pa da ne bude zabune.Kao što je bilo više Požega, ili Mitrovica.

Malo mjesto, stiješnjeno u uskom proširenju kanjona Neretve, između planina Čvrsnice i Prenja, postalo je značajno tek kada se na par kilometara iznad mjesta, neposredno poslije ušća rijeke Rame u Neretvu, 1954-te godine napravila brana na Neretvi. Mjesto je poznato i po Bitci na Neretvi, i čuvenoj Titovoj ratnoj varci.

Stara uskotracna pruga je isla dolinom Neretve, presjecala Ramu kod njenog ušća i ulazila u Jablanicu. Stanica je bila u današnjem centru mjesta. Neposredno odatle voz je preko željezničkog mosta prelazio na lijevu stranu Neretve i tom stranom išao sve do Mostara. Tito je u ratu (januara 1943), napadnut od Nijemaca iza leđa i četnika, koji su ga čekali na drugoj strani Neretve, naredio da se sruši most na Neretvi (foto mosta ). Partizanski mineri su srušili most, a četnici su se povukli, smatrajući da partizani neće preći preko rijeke. Tokom noći partizanski inžinjerci su koristeći srušenu željezničku konstrukciju mosta, napravili provizorni most, kojim su se prebacili borci i ranjenici.

Neposredno kod bivšeg mosta napravljen je Muzej Bitke na Neretvi (vidi http://www.muzej-jablanica.com/ ). Uz ostatke srušenog mosta postoji i dio pruge sa starom lokomotivom i vagonima.

U Jablanicu se putem ka moru, kojim mi putujemo, ulazi preko putnog mosta kod hidroelektrane Jablanica. Odmah iza toga dolazi se pored hotela, na raskrsnicu uređenu semaforom. Pravo se nastavlja pored autobuske stanice kroz grad. Desno se skreće u samu čaršiju, i opet desno na put koji vodi ka Prozoru, Jajcu, Banja Luci, odnosno Zagrebu. Ako se napravi kratak izlet tim putem, na samom kraju grada nailazi se na most preko planinske rijeke Doljanka. Odatle uz rijeku vodi put ka planini Čvrsnici (foto ), odnosno selima Sovići i Doljani. Nakon tih sela put dolazi na visoravan Risovac (vidi stecci na Risovcu ), na kome se nalazi veoma lijepo planinsko Blidinje jezero (foto ). U posljednje vrijeme uz jezero je napravljeno dosta vikendica.

Ako se nastavi putem ka Prozoru, prolazi se pored brane na Neretvi, te na krak Jablaničkog jezera uz rijeku Ramu.  Preko malog mjesta Prozor ide se ka sjeveru preko prevoja Makljen u dolinu Vrbasa (Gornji Vakuf). Zapadno se iz Prozora, iznad Šćita i Ramskog jezera, između planina Vran i Raduša, silazi se u Šujicu, odnosno u Kupres. U blizini Kupresa je i skijaški centar na planini Čajuša (hotel) . Dosta turista iz Srednje Dalmacije dolazi, iz Splita, preko Livna, zimi ovdje na skijanje.

U Jablanici je veliki rudnik plemenitog kamena, koji je prije rata eksploatisan u velikoj mjeri. Preduzeće “Granit” je sada pred propašću, i nedavno smo bili svjedoci ogorčenih radničkih protesta.

Da se vratimo na naš put. Nakon što prođe pored stara džamije u Jablanici put se vijugavo penje uz strum liticu, te prolazi kroz veoma opasan dio. Na proširenjima uskog vijugavog puta su mala parkirališta pri restoranima gdje se peku janjci na ražnju. Konačno dolazimo na proširenje, Donja Jablanica. Pored nekoliko kuća tu je sada i nova željeznička stanica na novoj pruzi za Ploče.Kada se prođe ispod pruge nailazi se na raskrsnicu kojom se preko mosta prelazi na lijevu obalu, u Glogošnicu (Glogosnica ). Ovdje od mosta već počinje novo jezero na Nertevi. Grabovačko akumulaciono jezero je dobilo ime po brani u Grabovici. Na mjestu gdje je ono prošireno, na lijevoj strani, ulijeva se riječica Glogoštica. Iznad jezera se uzdižu izvanredno lijepi alpski divlji vrhovi planine Prenj.

Pošto ostavimo još par  “janjećih”” restorana, ulazimo u klisuru između Prenja i Čvrsnice. Punjenjem Grabovičkog jezera nivo Neretve je podignut za nekoliko desetina metara, pa se put morao znatno izdići u odnosu na raniji, a posebno u odnosu na staru prugu (vidi zaostali pruzni most ). Česte nesreće na ovoj dionici odvele su desetine nesretnih ljudi i automobila u ogromne dubine jezera. Put je sada dobro ograđen duplim branikom. S desne strane je bilo ranije popularno odmaralište poznato kao Aleksino vrelo. Vode sa Čvrsnice su izvirale iz stijene pored puta, pa je tu napravljen restoran. Izgradnjom jezera potopljeno je vrelo, a na njegovom mjestu (iznad bivšeg vrela) uz put u uskom proširenju je neko napravio klaonicu, gdje se kolju nesretna janjad sa potrebe brojnih restorana uz put. 

Put, između dubokog jezera, i veoma strmih stijena (vidi foto ), dolazi do mosta, koji danas nosi ime “Most Begića i Begovića” (vidi most ), u sjecanje na Senada Begovica i Mirsada Begica, koji su mucki ubijeni u posljednjem ratu (vidi o pokusajima rusenja mostova od strane HVO na http://www.most.ba/02122/055.htm ) .

Ovdje put, nakon oštre okuke prelazi na lijevu stranu Neretve, a pruga ostaje na desnoj. Most je i granica opštine Jablanica, i opštine Mostar Sjever. Poslije izlaska iz tunela put ulazi u mjesto Grabovica, koje se sastoji uglavnom od nekoliko baraka preostalih nakon gradnje brane. Od Grabovice Neretva kratko teče prirodnim tokom, a put vijuga između stijena, penjući se i spuštajući ispod Prenja, sve do mosta na Drežnici (most na Dreznici). Tu se s desne strane u Neretvu (koja je ovdje ponovo jezero) ulijeva planinska rječica Drežnica. Ona  i njen kanjon predstavljaju granicu između Čvrsnice i Čabulje.

Nekoliko ekoloških organizacija se bori da se šire područje planina Čvrsnica, Čabulja i Prenj proglase nacionalnim parkom. Sa zvanične web stranice organizacije Eko akcija (Eko akcija ) prenosim : Predloženi nacionalni park Prenj-Čvrsnica-Čabulja se nalazi u sjevernom dijelu Hercegovine, na geografskoj širini 43°21’25” – 43°43’12” i geografskoj dužini 17°25’00” – 17°58’12”. Maksimalna površina ovog potencijalnog nacionalnog parka je 99.500ha. Oblast planina Prenja-Čvrsnice-Čabulje i Vrana (Čabulja i Vran pripadaju masivu Čvrsnice) je smješten u centralnom dijelu Dinarida. Velika vrijednost biodiverzititeta ove oblasti je karakterisana prisustvom velikog broja endemskih i reliktnih biljnih zajednica koju je moguće naći u ovoj oblasti zahvaljujući glacijalnim procesima; zatim velikim površinama visokih platoa i važnim dijelovima bazena rijeke Neretve (u ovom trenutku jednog od globalno najugroženijih karstnih ekosistema).Trenutno, neodrživa eksploatacija prirodnih resursa, neregulisani razvoj turizma kao i odlaganje otpada ugrožavaju ovo područje (kraj citata).

Nakon rata u  akumulacionim jezerima nastalim izgradnjom brana na Neretvi, počela se u kavezima uzgajati konzumna pastrmka. Tako od Jablanice do Salakovca na nekoliko mjesta postoje ovi ribnjaci.  Table uz put pozivaju putnike da se zaustave i da kupe svježu pastrmku.

Prilikom izgradnje brane Salakovac put je bio privremeno izmješten na desnu stranu, dok se nije izgradila nova dionica na lijevoj, koja je morala biti znatno odignuta. Put uz obronke Prenja ima dosta tunela i mostova, prilično je prav, ali i opasan, zbog čestog neprilagođenog preticanja (vidi put uz jezero ). Kod brane na Salakovcu put ulazi u tunel. Nakon izlaska iz tunela ukaže se masiv Veleža, te ulazimo u ravni predio Bijelog polja. Sad se približavamo Mostaru.

Nastavice se 

 

 

   

02.01.2011.

Da opet dodju lijepe godine drugarstva

Uz lijepe zelje za 2011, sjetimo se "Kocke, kocke, kockice" i pozelimo da opet dodje vrijeme drugarstva

Leteci Holandjanin
<< 01/2011 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3336811

Powered by Blogger.ba