Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

16.03.2011.

Posudjeni post: Merkel i vlažni snovi BiH multikulturalizma

Sa Shobinog bloga, zbog aktuelnosti teme, prenosim ovaj tekst, originalno objavljen na portalu "Buka"
Autor: Uglješa Vuković
Objavljeno: 14.03.2011 u 10:40
Angela Merkel je žena sa lepim imenom. Ona izgleda vrlo moćno i kao svaka žena u visokoj politici stvara oko sebe posebnu auru, što je samo dokaz koliko živimo u muškom svetu. Možda je zbog te aure nazivaju super bakom i najmoćnijom ženom sveta, a možda samo zbog toga što je ona jednostavno kancelarka velike i moćne Nemačke.
Ta žena sa lepim imenom često je fascinacija balkanske krčme. Ovde se svemu što dolazi iz Nemačke doda pridev najbolje, najefikasnije, najbrže. Kod nas je uvek dobro uspevao soj germanofila ubeđenih u nadmoć nemačke kulture i tehnike.

Elem, u bh javnost prodrla je vest kako će sa našim političarima razgovorati lično i sama Merkelova o ustavnim promenama i uređenju zemlje. U skladu sa čuvenom realpolitik, razgovarano je otvoreno o onome što je navodno naš najveći problem.

U javnosti manjeg bh entiteta pojavio se  čudesni entuzijazam zbog najave o otvorenim razgovorima podstaknut proglašenjem kraja multikulturalizma u Nemačkoj od strane žene sa lepim imenom. Reč multikulturalizam je upravo ono što smo najčešće slušali sa zapadne strane sveta u posleratnim danima u BiH, a sada se čini da upravo zapad napušta tu reč. Shodno tome, uspostavila se vrlo logična logika: Moćna žena iz moćne Nemačke usudila se reći da je multikulturalizam propao. Možda će se usuditi reći da nije propao samo u njenoj zemlji. Jer moćna žena je ipak iz moćne države, a moćne države znaju progovoriti o drugim državama. Posebice o nemoćnim državama.

Primetim na mnogim mojim sugrađanima i sagovornicama živu strast kada progovore spomenutom logikom o Merkelovoj i njenom iskrenom priznanju, kako mi reče jedan od njih, o propasti multikulti globalne pošasti. I to u zemlji gde nikad ništa ne propada, rekoše mi sa onim gastarbajterskim samopouzdanjem.

Ali, zašto našeg malog čoveka raduje što je jedna hrišćanska konzervativka proglasila kraj multikulturalizma, odnosno  kraj jedne ideje o suživotu domicilnog stanovništva sa emigrantima?

Nije u pitanju empatija našeg čoveka koji oseća Weltshmerz, a u okviru njega i bol napaćenog Nemca iz bogatog Minhena kojeg nerviraju Turci iz obližnje četvrti? Ne, ipak to nije geteovski Weltshmerz, već jedno sasvim prijatno lokalno snatrenje da izgleda dolazi vreme kada se više neću morati praviti fin, jer to ne čini ni moćna žena iz moćne Nemačke. Neću se više morati praviti da mi ne smetaju Bošnjaci, Hrvati ili Romi. Moći će mali čovek, nada se pritvorno, uskoro reći kako su oni prljavi, gadni i smrde, ili kako su krivi za ekonomske nezgode manjeg, ali uspešnijeg entiteta. Sve zavisi od toga da li će se stvarno okončati multikulti epoha, kako se najavljuje, i hoće li se to otvoreno obelodaniti ovde, možda baš u onim otvorenim razgovorima sa našim političarima. Ide misao našeg čoveka puzavačkim hodom daleko, te  kaže: Ah, možda je moćna žena već rekla Dodiku da ga razume i zajedno oplela sa njim po muslimanima i teheranskom Sarajevu. 

I tako Angela Merkel po drugi put ulazi u legendu u poslejugoslovneskom prostoru. Prvi put je ulogu moćnice iz daleka dobila kada su kuloari brujali kako je upravo ona svrgnula Sanadera jer je izgubio svaku meru u neosnovanom bogaćenju. Drugi put ovu ženu sanja i uz njeno ime kafu ispija Bosna i Hercegovina. Snovi su zaista vlažni, umokrila ih je njena odlučna najava kraja multikulturalizma. Nisam čuo nikog kako govori da ima noćne more zbog neugodne asocijacije što baš iz Nemačke dolazi izjava koja će mnogima poslužiti za svesvrdnu stigmatizaciju svih doseljenika, pa i naših jugovića. Niko mi nije rekao kako je čitao disonantne glasove u nemačkoj javnosti koji upozoravaju Merkelovu da je vrlo opasno u Nemačkoj zagrejavati političku atmosferu konzervativnom tiradom koja može zapaliti strasti tamo gde je opasno da gore i gde su već jednom gorele.

Ovde u Srpskoj su uglavnom ogrejani plamičkom nade da će nas prvakinja Hrišćansko demokratske unije u potpunosti razumeti (kao što mi snishodljivo razumemo nju) u našem multikulti problemu i da će, kako uzviknuše optimistični konzervativci, stvoriti u BiH hrišćansku koaliciju. Na nekoliko javnih mesta, od kojih držim pristojnu distancu, pročitah i čuh kako su razgovori sa Merkelovom prilika za stvaranje hrišćanske koalicije. Dugo sam si ponavljao tu kovanicu u glavi i stalno mi je smrdela istim smradom opasnog kulturnog rasizma koji je ovde uvek bio u službi vladajućih politika.

Šta je to, dakle, hrišćanska koalicija? Ponovite si to ime u glavi. Pokušajte to ne uzimati kao nešto normalno, uobičajeno, prirodno i podrazumevajuće. Upravo vam se kao takva nameće, ali ako si ponovite tu sintagmu i stavite je u savremeni bh kontekst, otkrićete potpuno drugačiju dimenziju. Hrišćanska koalicija, kao jedan širok, rastegljiv, tobože sveobuhvatan i nadasve intelektualan pojam, podrazumeva kojekakvu sraslost i istovrsnost hrvatsko-katoličkog i srpsko-pravoslavnog vrednosnog sustava koji je, jakako, dijametralno suprotan bošnjačko-islamskom. Oni što ga stvaraju se valjda osećaju ugroženima i, uvereni u svoje evropejstvo i civiliziranost, okupljaju se u toj savremenoj koaliciji pod posve nesekularnim imenom. Zavapiće da na to imaju pravo jer je u pitanju odbrana suštastvenih vrednota jedne kulture koja se ovde sudara sa drugom kulturom, a mi smo ono uvek bili graničari, plotaši, međaši, odnosno napaćeni branioci hrišćanskih vrednosti na ovom značajnom i nadposebno važnom tlu gde se svet deli na dva dela. Ah, kako to gordo zvuči! Može i još gordije: mi smo branitelji judeohrišćanske civilazacije i finog zapadnog sveta itd., itd., u slinu patosa.

- A ko je na vatenoj prvoj liniji u borbi protiv nas iz unifikovane hrišćanske koalicije?
- Pa, oni iz bošnjačko-islamskog vrednosnog sustava!
- Oni koji su odrasli na Ćopiću, Selimoviću, Dizdaru, Andriću, kao i mi?
- Da, oni, oni sa drugačijom kulturom sa kojom mi više ne možemo i zbog toga se okupljamo u hrišćansku koaliciju i smerno okrećemo glavu u pravcu podobne Angele Merkel.
- Ali oni istim jezikom pričaju, iste navike gaje, iste probleme dele.
- Ne, oni su drugi sustav i mi ne kanimo naš sustav, što brani i čuva zapad tisućama i hiljadama godina, krojiti po njihovim htenjima.
- Ali njihova su htenja ista!
- Ne, nisu, a tebi ako se ne sviđa idi u njihov sustav, ionako nosiš puno zelenu boju.
- A zelena boja je, je li, deo njihovih vrednosti, ona nije naša vrednost?
- Da, mi je izbegavamo!

Dobro, odoh ja u njihov sustav da i dalje govorim istim jezikom, da i dalje čitam Ćopića, Nazora, Krležu, Andrića, da i dalje pripadam istoj kutluri, da i dalje budem isti. Odoh, jer ionako ne mogu slušati tlapnje o superiornosti i ugroženosti hrišćanske koalicije. Oduvek sam bio osetljiv na dobro potkovan kulturni rasizam. Oduvek su me plašile njegove posledice, a izluđivala očita apsurdnost i zato se svesno izuzimam iz hrišćanske koalicije koja pretenduje da me pod svoje okrilje stavi jer pripadam njenim tekovinama samo zbog svog imena koje nije Mehmed ili Hasan. Rastavi nas ipak boja, mnogo volim zeleno, a i Mehmed i Hasan su mi lepa imena. To sigurno nije po kanonima hrišćanske koalicije, tog praznog pojma lepog imena koji bi da se osmisli i ostvari Angelom Merkel kakvu priželjkuje. Mislim da se žena lepog imena još uvek znatno sadržinski razlikuje od našeg lepog imena, na našu i njenu sreću.

Hoću da se još mnogi izuzmu iz hrišćanske koalicije, namerno ne pišem da se nadam tome (umesto nade potrebna nam je reč volja kako kaže italijanski dramatičar Dario Fo), jer ja stvarno hoću da mnogi shvate kako savremenom čoveku u Bosni i Hercegovini, i bilo gde drugde, ne priliči da se gubi u inkvizicijskim maglama uplivom crkve i religije u politiku da bi sebe proglasio više vrednim, a druge manje vrednima zbog kulturnih razlika koje i ne postoje.

Uopšte nije teško shvatiti razjedajući apsurd u najavama istorijskog i neophodnog hrišćanskog političkog ujedinjenja u BiH zbog nepomirljivih razlika u vrednosnim sistemima. Dovoljno je da uđete u sarajevsku knjižaru, muzej, pozorište ili da popričate sa svojim drugom iz tzv. bošnjačko-islamskog sustava o vrednostima koje on deli. Ako ste deo hrišćanske koalicije, sigurno će vas iznenaditi koliko ste slični. Možda on malo više voli zelenu boju, ili je obrnuto, kao u mom slučaju, pa vas onda baš to izbaci iz perverzne koalicije osetljive na zelenu boju. Siguran sam da ima puno Srba i Hrvata što će glasno priznati kako vole zelenu boju, uprkos željama hrišćanskih ekumenista što bi da zađu u politiku bez zelenih.
Pitam se šta bi bilo kada bi se u javnosti stvorila neformalna islamska politička koalicija? Da li bi se ona odmah nazvala reakcionarnom, fundamentalnom i radikalnom, tj. da li bi se imenovala svim onim imenima kojima se ne imenuje ujedinjeno i vaskrslo hrišćanstvo kada grubo zalazi u politiku sa kultur-rasističkim idejama?

Možda je kvaka u tome što hrišćanska koalicija ima lepo ime, kao i Angela. A bitno je imati lepo ime, ili uveriti druge da ti je ime lepo. Naročito onda kada iz njega izvlačiš sadržaj. Sadržaj prevlasti i proklamovanih viših vrednosti na grbači drugih koje smatraš manje vrednima.
Leteci Holandjanin
<< 03/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3336254

Powered by Blogger.ba