Leteci Holandjanin

Blog za edukaciju, ekologiju, socijalnu medicinu i humanizam. Uredjuje Cengic dr Ferid.

28.03.2011.

Aktuelno u BiH: Posudjeni post

Iz Oslobodjenja prenosim komentar urednice Vildane Selimbegovic, o aktuelnom stanju u politickom zivotu u BiH. Clanak nosi naslov :CIK, zica, Srebrenica.

Na vlast BiH u ovom času pretendiraju svi oni koji su poraženi na izborima. Od Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića pa naniže. Razlog je jednostavan: Radončić ni u izbornoj godini nije krio svoje ambicije da Bosnu i Hercegovinu podijeli na njezin srpski, hrvatski i svoj vehabijski dio. Sistematskim radikaliziranjem Bošnjaka stvarao je uvjete da Dodikova obećana disolucija i Čovićev neostvareni treći entitet postanu stvarni, uz unutrašnji dogovor tri naroda

 

Prvo poluvrijeme utakmice Bosne i Hercegovine protiv Rumunije provela sam gledajući šestoricu mladića od nekih dvadesetak godina. Njihova priljubljenost uz ekran, emocije kojima su ispratili svaku propuštenu šansu naših reprezentativaca i opipljiva bol s kojom su reagirali na vođstvo Rumuna od jedan nula, mnogo više govore o uvjetima u kojim živimo nego beskrajni institucionalni sastanci nakon kojih će - još malo - biti posve neizvjesno jesu li uopće bili izbori u oktobru prošle godine.
Vidno fudbalom istraumatizirani, potpuno skršeni (ne)očekivanim pogotkom, svoju su gledateljsku nemoć (Marica! Marica i go! Taj nije 10 godina šutnuo lopte kako treba!) pretočili u metafore kojima su obilato zasipali ekran, nerijetko skačući oko njega s neskrivenom ambicijom da uđu u teren. Do kraja prvog poluvremena više puta čula sam da ćemo proći kao Srebrenica, da se branimo kao Žepa 93. (pa vidiš da se ne mrdamo!), da nam je sreća u svemu okrenula leđa, da su nam napadi kao što smo razbijali obruč oko Sarajeva, da je Ćiro znao prodat priču kao Čović, a ovi naši i kad su u pravu, vazda su donji...
Niko od njih ne pamti rat, a kako su nam lekcije iz ne tako davne prošlosti protjerane iz udžbenika (barem ovih koji uvažavaju misiju OSCE-a u BiH i OHR), posve je jasno da su i metafore odraz naše političke stvarnosti i posljedica daleko ozbiljnijih frustracija negoli je jedna fudbalska utakmica, ma kako ona važna i značajna bila. Već na poluvremenu sam ja odgovarala na puno ozbiljnija pitanja: od onih šta hoće CIK do onih kuda nas sve ovo vodi.
Da, zaista, šta radi Centralna izborna komisija? Nakon otvorenog pisma Suada Arnautovića, člana CIK-a, više nema dilema - CIK već mjesecima ne radi svoj posao, svojim nečinjenjem direktno se umiješao u konstituiranje vlasti a svojim (ne)djelima, kojima pokušava amnestirati ranije poteze, nastavlja saučestvovati u kršenju Ustava i zakona zemlje. U otvorenom pismu Ireni Hadžiabdić, predsjednici CIK-a, član Arnautović ističe da je CIK imao nadležnosti zatražiti, i to s preciziranim rokovima, zakazivanje kantonalnih skupština. CIK to još uvijek nije učinio, jer zakašnjela odluka s rokom odmah i dalje nije rok. No, kako god CIK nije precizirao rok, jeste imao petlje svoj nerad fakturisati izabranim delegatima Doma naroda Federacije BiH, proglašavajući njihove odluke o izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH - nevažećim. Po CIK-u i družini, izbor je - šest mjeseci nakon izbora - preuranjen.
Da je, kao što nije, CIK naložio izbor delegata u Dom naroda, šta bi se dogodilo? CIK ne bi mogao pijačariti sa mandatima, a prijetnje Dragana Čovića i Bože Ljubića Herceg-Bosnom, jevrejskim modelima i međužupanijskim vijećima morale bi biti shvaćene kao atak na Ustav zemlje, nova epizoda hrvatske samouprave, no nikako kao svakidašnja jadikovka o ugroženosti koja se rješava "ustavnim putem". Gdje je tu Ustav? I ko ga (ni)je prekršio?
Irena Hadžiabdić je "sjajno" poentirala u jednom od svojih brojnih ekraniziranih nastupa: svu krivicu za vlastite postupke prebacila je na visokog predstavnika. Valentin Inzko mudro šuti. SMS poruke koje šalje demantira Ivo Josipović, na kojeg se sam Inzko pozvao tražeći u ime HDZ-ova četiri ministarska mjesta u Vladi FBiH. No, kada su SDP i SDA u ime stranaka potpisnica platforme i na to pristali, Čović je rekao ne, a Inzko opet mudro ošutio. Zašto? Ima li više iko u ovoj zemlji kome nije jasno da je Čovićev zahtjev za svim hrvatskim mjestima u izvršnoj vlasti FBiH prečica za promjenu Izbornog zakona, pa i Ustava, po kojima bi se od sada pa ubuduće izbori mogli obavljati samo unutar naroda? Pa ko hoće da se opredijeli, neka i glasa.
Na stranu sad što je Čović tako planirao sebi priskrbiti doživotnu vlast, pravo je pitanje je li to evropski obrazac koji se nudi Bosni i Hercegovini? Ako nije, zašto visoki predstavnik ne reagira? Šta čeka? Čović je u Mostaru, skupa s Ljubićem, ugostio Milorada Dodika i Mladena Bosića: ne, nije to bila nikakva srpsko-hrvatska ujdurma na račun trećeg, bila je to potvrda konstitutivnosti sva tri naroda u BiH. Zar nije Dodik lijepo rasporedio mjesta u Vijeću ministara: HDZ-u predsjedavajući, RS-u ministar spoljnih poslova? Upražnjeno mjesto ministra za izbjeglice kao predodređeno je za Bošnjake: prepoznao je to Safet Halilović i samo što se nije samokandidirao.
Pravi problem u ovom trenutku i jeste u apetitima koji su se (očekivano) iskazali u bošnjačkom šesnaestercu: na vlast BiH u ovom času pretendiraju svi oni koji su poraženi na izborima. Od Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića pa naniže. Razlog je jednostavan: Radončić ni u izbornoj godini nije krio svoje ambicije da Bosnu i Hercegovinu podijeli na njezin srpski, hrvatski i svoj vehabijski dio. Sistematskim radikaliziranjem Bošnjaka stvarao je uvjete da Dodikova obećana disolucija i Čovićev neostvareni treći entitet postanu stvarni, uz unutrašnji dogovor tri naroda. Paradoksalno, ali svojom je izbornom retorikom o Bošnjacima koji će biti svoji na svome na njegovom parčetu zemlje, dobrano pomogao da SDPBiH ostvari najveći izborni rezultat, ali i da SDA, profilirana u umjerenu bošnjačku partiju, bude odmah uz SDP.
Sada Radončić nema druge opcije do da traži dva bošnjačka glasa u Parlamentu BiH uz pomoć kojih će ispuniti Dodikova i Čovićeva izborna obećanja, a sebe promovirati u realiziranog političara. Bit će zanimljivo pratiti spremnost ostalih bošnjačkih partija da stanu uz ideju podjele BiH, ali i spremnost međunarodnih faktora da ovoj postizbornoj gunguli stanu ukraj. Uostalom, zar nije vrijeme da oni isti koji su u Čovićevo ime pregovarali sa SDP-om i SDA, sada pregovaraju u ime ove dvije partije u procesu konstituiranja vlasti u BiH?
Šta znači Čovićevo i Ljubićevo odbijanje bilo kakvih razgovora sa SDP-om i SDA? Osvetu i potrebu da se Bošnjaci prepoznaju u Žepi 93. i strahu od Srebrenice 95? Ili je riječ o međunarodnoj zajednici koja se ponaša baš kao Evropa spram Armije BiH u opsjednutom Sarajevu? I kad smo opet kod metafora s utakmice: propustila sam i izjednačujući i pobjednički go, ali sam kao i cijeli grad čula, vidjela i osjetila radost nakon pobjede protiv Rumunije. Slavlje diljem BiH je pokazalo koliko je ovoj zemlji potreban bilo kakav korak naprijed.

28.03.2011.

Holandska TV: Pogled na Tursku iznutra

Mevlana Konya.jpg
Dervisi reda Mevlevi iz Konya.

Čitaoce moga bloga u Holandiji upućujem na seriju emisija o Turskoj, koja se emituje na drugom kanalu, nedjeljom u 20.15.

U sinošnjoj prvoj emisiji autor Bram Vermeulen, inače dopisnik iz Turske, pokušao je da slikajući i intervjuišući različite ljude, prikaže objektivnu sliku današnje Turske. Turska je izrasla u regionalnu silu, u kojoj se mješaju evropski i azijski uticaji. Turska ima izvanredno veliki uticaj na politička zbivanja na Srednjem Istoku, te u Evropi. Unutar same Turske se još uvijek baštini nasljedstvo Mustafe Kemala Ataturka koji je 1923 osnovao sekularnu republiku u kojoj je politika odvojena od vjere. Ukinuo je šerijat, i arapsko pismo zamijenio latinicom. Međutim, u posljednje vrijeme u Turskoj su još uvijek jake tendencije ka stvaranju islamske države. Ataturk je ukinuo fesove, uveo evropski način odjevanja, a i njegova supruga je skinula mahramu. Supruga današnjeg premijera Turske Erdogana, Emine –hanuma,  nosi mahramu.

Autor je posjetio jednog veterana korejskog rata, koji je pokazao kako njegova familija živi modernim načinom života. Njegove ćerke uče iz Kurana, ali istovremeno vode i sasvim moderni način života, kupaju se na plaži u kupaćem kostimu, trče džoging, itd.  Jedan vlasnik radnje ima auto na čijoj je haubi otisnuta velika Ataturkova slika, a cijeli dućan je ispunjen uspomenama na Ataturka. Vlasnik se veoma kritički odnosi prema sadašnjoj vlasti i situaciji u Turskoj. I pored toga on odlazi u džamiju.

Turske različitosti se ogledaju i u podjeli na bogate i siromašne. U Istanbulu postoji društvena krema koji živi veoma luksuzno, i izdvojeno od običnog svijeta. Njih ne interesuje ni religija nipolitika, samo biznis i profit.

Jedna mlada aktivistkinja gleda na Ataturka kao na diktatora, što ne mora u osnovi pobuđivati negativnu konotaciju. Turska, pored svoje slavne prošlosti, je takođe opterećena nekim neriješenim pitanjima, koja su često i tabu, kao što je odnos prema Jermenima i Kurdima.

Propuštena emisija se može pogledati na Izgubljena emisija, a ne zaboravite sljedeću emisiju u narednu nedjelju.   

Leteci Holandjanin
<< 03/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

adresa za kontakt: letecihol@gmail.com
IP Checker
Free IP Checker

bhBlog - bosanskohercegovacki blog direktorij

Nostalgija:

Sarajevski ekspres restorani
Kako smo branili bolnicu
Kako smo branili bolnicu(2)


Moje zemlje, moja mjesta
VIRTUELNO PUTOVANJE OD SARAJEVA DO NEUMA

Od Sarajeva do Konjica u osam nastavaka

Od Konjica do Neuma u sest nastavaka

STARA STANICA i PUTOVANJE STAROM PRUGOM OD VISEGRADA DO SARAJEVA


Moje zemlje:

Bosanska brda
Belgija - banja Spa
Belgija: Liez(Liege, Luik)
Zemlja cvijeca
Italija
Luksemburg
Bavarska
U Češku, preko nekadašnje željezne zavjese
Provansa, Monpelje

Moja mjesta:


Amsterdam
Antwerpen-grad dijamanata
Bascarsija
Kako hodati Ferhadijom?
Boracko jezero i Glavaticevo
Sarajevo je lijepo kao i prije
Sarajevo
Sarajevo2
Sarajevo3
Ilidza pokraj Sarajeva
Sarajevo, Kotromanica ulica
Sarajevo - Kovaci
U posjeti Novom Sarajevu
Gouda
Amsterdam
Den Haag zimi
Gorazde na Drini
Reeuwijk
Kiseljak, svaki momak veseljak
Kleve
Maastricht
Mostar
Tarcin
Tarcin2
Rakovica
Peljesac
Den Haag
Den Haag 2
Maribor
Rotterdam
Rotterdam2
Rotterdam Kralingen
Rotterdam metro
Rotterdam West
Siena
Arezzo
Visegrad


Putopisi:

Prođoh Bosnom kroz gradove…. Od Bosanskog Broda do Sarajeva
Glamoc, Bogu za ledjima
Park prirode Hrustemovac
"Konjic ekspres"
Autobusom u Bosnu
Putujući Bosnom i Hercegovinom. Srednjebosanske rudne planine: Zlato u centru zemlje
Treca Gimnazija,Proslava 40 godina mature
Moje vidjenje piramide u Visokom
Stećci na Bjelašnici
Stara stanica i stara pruga za Dubrovnik
Odlazak iz Bosne
Planinski biciklizam u Bosni i Hercegovini
U posjeti Mojmilu
Sjećanje na grbavičke jeseni
O drzavama i klozetima u njima
Putujući Bosnom i Hercegovinom :Tarčin
Kako stići autom do Vrazove?
U posjeti Višegradu
Višegradu u pohode (drugi dio)
Visegradu u pohode(3)
Živjeti u Tunguziji

Licnosti spomenute u blogu

HUMANO DRUSTVO, EKOLOGIJA, SOCIJALNA MEDICINA, ETIKA U MEDICINI
DRUSTVO:

Zivjeti u BiH

Hljeba, hljeba, gospodaru.....
Kako od BiH napraviti Svajcarsku?
Sta sve covjek moze dozivjeti u Sarajevu
Kolika je ustvari povrsina kvalitetne zemlje u BiH
Januar - mjesec kad se govori o samoubistvima
Srebrenica never again?
Ostavite istinu vi koji ulazite ovamo
Tisina osvaja Bosnu
Stanje zdravlja - ogledalo drustva
Kako organizovati sluzbu Hitne pomoci
Ruzna rijec Dijaspora
Masakr na Markalama
Osnovna skola 29 Novembar, Grbavica
Zastita zivotinja
Prvi svjetski rat
Islam
Zivjeti u starackom domu
Bonovi za topli obrok, balkanska navika

Holandsko drustvo

Kad tuđa zemlja postane domovinom
Adaptacija djece
Nema zabrane burke u konzervativnoj hrišćanskoj opštini
Otvara li se u Holandiji klinika za samoubistvo i eutanaziju?
Holandska demokracija
Holandsko zdravstvo nema para za psihoanalizu
Holanđani: Narod umišljen u samog sebe
Brak izmedju Holandjana i stranaca
Je li se islam ukorijenio u Holandiji?
Islam u Holandiji
Kakvi su Holandjani kao kolege na poslu?
Od nasih izbjeglica do holandskih malogradjana
Umjesto bebe vozaju cuke u djecijim kolicima
U knjizi i biciklu je sloboda
Naucni klub Bosanaca i Hercegovaca u Holandiji
Šta me najviše čudilo kad sam tek došao u Holandiju?
Ekologija:


Frans de Waal: Majmuni kao ljudi
Slijepi miševi u izumiranju Jeduci meso pojedosmo sume
Godina zabe i krompira
Zaštita ptica: Zbog sove odgođena gradnja novog kvarta

SOCIJALNA MEDICINA

Psihosomatske bolesti:

Uzrok bolesti lezi izmedju vasih usiju!
Prilog lijecenju umisljenih bolesnika
Bolovi oko srca, kako pronaci uzrok?
Tinitus - zujanje u usima
Hronična bolest dolazi u šezdeset i drugoj, šta izabrati?


Doktori i pacijenti:

Trebaju li i doktori, kao iscjelitelj Torabi, držati pacijente za ruke?
Treba li doktor da prijavi stručne greške svog kolege?
Koliko je nečija bolest javna?
Primarijus, sta mu ga to dodje?
Kako (ne)biti svoj doktor?
Astma prestaje preseljenjem na selo
Doniranje organa
Zbog nepotrebnih operacija, hirurzi u Italiji osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne
Kako proglasiti doktora krivim?
Doktorske greske
Pregledaju li doktori ljude ili masine?
Kako pacijentu saopstiti da je tesko bolestan
Ko je kriv za postavljanje kasne dijagnoze maligne bolesti?
Raditi kao doktor u Holandiji
Ciji su doktori bolji?
Bura na Ocnoj klinici u Sarajevu
Polne bolesti
Zrtve pogresnog lijecenja
Dozivjeti stotu
Duzinu zivota odredjuje najslabija karika
Umrijeti u hospisu
Haptonomija: diraj me nezno!
Opasnosti kod hiroprakticara
Cuvajmo se reklama za lijekove i cudotvorne preparate
Pomaci u lijecenju raka
doktori,zrtve agresije
tema
Sta podrazumjevamo pod humanim drustvom
Pravo na eutanaziju
Eutanazija ili palijativno uspavljivanje?
Eutanazija i za mlade osobe
Odlazak na lijecenje van BiH
Vakcinacija protiv humanog papilloma virusa, uzrocnika raka grlica materice
Ako se bojite da imate karcinom?
Stokholmski sindrom
Minhauzenov sindrom
Zaustaviti diskriminaciju oboljelih od AIDS-a
Homeopatija
Koliko je debljina odista opasna po zdravlje?LIJEKOVI

Terapija staračke makularne degeneracije - Pozitivan izvještaj o lijekovima Lucentisu i Avastinu
Opasni antibiotici iz piletine
Antidepresivni lijekovi i samoubilacke namjere
Lijekovi opasni po zdravlje
Tysabri, lijek protiv multiple skleroze
Metotreksat
Da li “viagra” stvara ovisnike?
Biljni koktel Huang Qin Tang
Liječenje malignih oboljenja postaje nemoguće skupo


Bolesti, fiziologija, patologija, lijecenje

Stvaranje glasa
Tamo gdje smo najtanji
Akupunktura
Kako osjetimo mirise
Kateterizacija srca
Savremena operacija katarakte
Polenska groznica
sarenica oka i boja ociju
Autizam
Osteoporoza
Sizofrenija kod useljenika
Sandzija i sandzibolja
Pneumokokne infekcije i antibiotici
Super bakterije (NDM-1) – stari poznanici odjeveni u novo ruho
Debljina kao bolest
Tuberkuloza kao dokaz evolucije
Dijabetes
Virus vjerovatni uzrok sindroma hroničnog umora (ME)
Fibromialgija
elektrosok
Prisilne neuroze
psihoza
Reumatizam
Rak pluca (bronha)- epidemija opasne bolesti
Nova pravila za hirurški tretman raka dojke, bronha i crijeva
Vakcina protiv gripe ne isključuje oboljevanje od nje
Rak pluca(bronha)
Rak dojke
Da li je broj prethodno urađenih operacija presudan za kvalitet hirurške intervencije kod raka dojke?
AIDS
Virus AIDSa postaje sve otporniji Herpes virus
Maligni melanom koze
Kako sprijeciti pojavu melanoma

Zivotne namirnice, hrana, vitamini:

Kafa
Holandija zemlja sira
Baklava
Recept za Sefikinu baklavu
Tahan halvaBotanika:

Voce i povrce,cvijece i ljekovite biljke

Brusnica
Jagorcevina
Kunica, ranjenik, stolist, gospina trava

Lavanda
Narandza
Repuh
Susam, sezam, tahan
Smokva: najstarije voce
Narcis-Sunovrat Safran Zohva(bazga)
Glog
Podbjel
Musmula
Kopriva, zara: i hrana i lijek
Krompir
Tikve
Jabuka
Cuvarkuca
Pitomi kesten

Nar
Lipa

Zoologija

Bosanska podivljala macka
Gubar
Puz golac
Komarac
Krpelj
Siva Caplja
Patke


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
3336238

Powered by Blogger.ba