beats by dre cheap

Srebrenica: never again?

Leslie Woodhead Leslie Woodhaed, autor filma o genocidu u Srebrenici

Raphael Lemkin, father of the term genocide Raphael Lemkin, otac termina "genocid"

Sinoċ je na drugom kanalu holandske televizije prikazan BBC dokumentarni film Leslija Woodhaed-a Srebrenica: never again? (vidi srebrenica.)

U filmu se istrazuje pojava genocida, kao najveċeg moguċeg zločina. Termin je uveo poljski Jevrej Raphael Lemkin (vidi Lemkin ) , rođen 1900 godine, koji se svim snagama borio i na kraju izborio da spriječavanje i kaznjavanje genocida uđe u dokumente UN .(vidi konvenciju)

 U dvadesetom vijeku bilo je u svijetu dosta slučajeva genocida, najveċi je svakako genocid nad Jevrejima u drugom svjetskom ratu. Nakon suđenja nacistima u Nűrnbergu mislilo se da se genocid više neċe desiti, a on se eto desio i u drugoj polovini dvadesetog stoljeċa i to i u Rwandi, i u Bosni, pretpostavka je i u Darfuru. Zajedničko svim tim genocidima je da svjetska zajednica nije na vrijeme intevenisala, nego je mirno posmatrala ubijanje nedužnih ljudi. U Srebrenici je genocid urađen pred očima UN koja je tu dovela vojnike da ga spriječe.

U filmu glavnu riječ vodi Hasan Nuhanoviċ, za vrijeme rata prevodilac u bazi holandskog bataljona u Potočarima. Holandski vojnici su pod prijetnjom oružjem istjerali i predali u srpske ruke sve izbjeglice koje su spas potražile unutar baze, a među njima su bili i Hasanovi roditelji i brat. Hasan je kasnije saznao da se je majka vjerovatno umrla od rana koje je zadobila skocivsi kroz prozor, kad su petorica srpskih vojnika došli da pitaju za "Turkinju".

Hasan sada vodi sudski spor protiv holandskih vlasti. Još uvijek ga muči to zašto je brata ikako sklanjao u bazu, jer je imao više šansi da preživi da je pokušao kao neki drugi, pobjeċi kroz šumu. Ovako je i sam Hasan, uz Holanđane koji su mu izručili brata ubicama, kriv za njegovu smrt.

Iz filma se može izvesti zaključak da je svijet daleko od toga da se slične stvari kao u Srebrenici neċe opet negdje desiti. Premijeri i predsjednici vlada znaju da se masakri odigravaju daleko od njihovog javnog mijenja i da je mala opasnost da utiču na biračko tijelo. Zato su reakcije na ovake masakre trome i zakašnjele.

Gledajuċi ceremoniju sahranjivanja žrtava, što se obavlja jednom godišnje u Srebrenici, Hasan, iako inicijator osnivanja Memorijalnog centra ima zamjerku, jer se pored onih koji tu dolaze da sahrane svoje najmilije, ili obiđu njihove mezare,  nađe tu i veoma mnogo onih koji dolaze samo da bi bili uslikani i pojavili se na TV.

Hasan Nuhanovic sa suprugom. Pokusava obnoviti zivot, ali misli na ubijene roditelje i brata ne prestaju.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
06/07/2007 00:21