beats by dre cheap

Prim.dr. Sabahudin Hodžiċ, bosanski dr House

Sa svog bloga koji tretira istoriju medicine, posebno sarajevske, (Sarajevski medicinari, http://sarajdoktor.blogger.ba) donosim pocetak teksta o dr Sabahudinu Hodzicu. Ostatak teksta mozete naci na gornjoj adresi.

 Dr House, junak americke  serije koja se prikazuje u 28 zemalja

Gledam neku noċ popularnu američku medicinsku seriju House (vidi dr House MD ) , o doktoru koji rješava zamršene i neuobičajene medicinske slučajeve (koji doduše često graniče sa fantastikom) . Dr House ne podliježe nikakvim normama, neobrijan je i neuredan, i usput šepa pa se pomaže štapom.

Njegova neuobičajena pojava me podsjeti na mog bivšeg šefa, prije dvije godine umrlog doktora Sabahudina Hodžiċa (1930-1975).

Porijeklom sa sela, iz okoline Bijelog Polja (Sandžak), dr Sabahudin, koji je imao nadimak Šabo, je prvi u BiH počeo primjenu lasera u nekoj medicinskoj grani, odnosno oftalmologiji, i to još davne 1978. godine, kada je Očna klinika u Sarajevu među prvima u bivšoj Jugoslaviji (odmah iza Zagreba i Beograda) nabavila argonski laser za liječenje nekih oblika očnih bolesti.

Opušten i nekonvencionalan u ophođenju, dr Hodžiċ, (kome nije bio potreban stap za hodanje kao dr House-u), je bio veoma dobar i temeljit doktor, izvanredan dijagnostičar. Istovremeno je odavao utisak neozbiljnog i zato (po nasim krivim kriterijima)  doktora kome  bas nije  vjerovati. Zbog takvog stava je i dr House u sukobu sa kolegama i pacijentima, ali je na kraju jedini on koji moze rijesiti medicinsku zagonetku.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
19/07/2007 09:00