beats by dre cheap

AIDS-kakva je danas situacija?

Sinoć ja na BBC prikazana jednosatna emisija o trenutnom stanju vezanom za oboljevanje od AIDS-a i u borbi protiv ove bolesti. Prikazana je mlada žena koja je kao dijete postala seropozitivna i koja živi već dvadeset godina sa AIDS-om. Pri tome je uspjela roditi i ćerkicu. Dokazano je da se tokom trudnoće virus ne prolazi kroz placentu, a nakon rođenja se zabranjuje hranjenje bebe vlastitim mlijekom. Tako je ova beba nakon tri mjeseca života HIV negativna. Međutim ova žena je jedina koja je iz svoje generacije oboljele djece ostala još živa.

Drugi slučaj je čovjek koji se već više od dvadeset godina bori sa bolešću. Njegov problem sada je taj da je virus u njegovom tijelu postao rezistentan (neosjetljiv) na svaki, od 24 lijeka koja su danas u upotrebi. Ipak čovjek ne gubi nadu jer je počeo eksperimentalno da troši novi lijek koji je još u fazi ispitivanja.

Najveći problem sa ovom bolešću je u Africi. U Ugandi, odakle je reporter pravio reportažu, je veliki problem nedostatak lijekova. Svega 0,5 % oboljelih prima adekvatnu terapiju. Veliki dio strane pomoći završava u rukama birokratije i nikad ne stigne do oboljelih. Dodatni problem je stav katoličke crkve kako treba apstinirati od seksa, umjesto imati seks sa kondomom, koji je kao nepouzdan jer propušta virus.

U Africi ima oko 25 miliona oboljelih od AIDS-a. Broj oboljelih u evropskim zemljama uglavnom se održava na istom nivou, s tim što je znatno smanjen među homoseksualcima, pa je danas najčešći oblik širenja bolesti heteroseksualnim kontaktom i upotrebom zaraženih igala.

Vise o AIDS-u vidi u http://en.wikipedia.org/wiki/AIDS

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
10/10/2007 08:59