beats by dre cheap

Baklava – kraljica orijentalnog slatkiša

Baklava is prepared on large trays and cut into a variety of shapes

Ovih bajramskih dana jedna riječ je jako u upotrebi. Baklava, izraz za istovremeno i jednostavan i veoma komplikovan slatkiš, čije je pravljenje  veoma težak ispit iz kulinarstva za svaku ozbiljniju domaćicu. Svačija je baklava drugačija, rukopis stvoritelja ostaje ispisan kako u tankoći i kvalitetu listova, tako i kvalitetu oraha i tirita, gustoći zaljeva i vještini pečenja. Baklava je pravi bajramski kolač, svi ostali su samo njene zamjene sa rezervne klupe, njene dopune. I ružice, i torte, hurmašice, džunlari, rehvanije, tufahije, kadaif...sve je to druga liga. Baklava je odraz vještine prave kuharice, njen obraz. Nije baklava ona napravljena od kupljenih jufki, ta se baklava ne računa, takve se kupuju u slastičarnama. Baklava, kao i burek, traži tanku, finu jufku koja krska, a to ne može biti ona koja je smrznuta ili koja danima čeka da se savije.

Ako pogledate u  http://en.wikipedia.org/wiki/Baklava vidjecemo da porijeklo baklave seže još u predotomanski period, da je nastala u Centralnoj Aziji, a da je svoj današnji oblik dobila u sultanskim kuhinjama Top Kapija. Njeno porijeklo, osim za Turke, veže se i za Kineze, Mongole, Uzbeke, Azerbejdzance, ali su današnji oblik, tanke liske tijesta, između kojih su orasi ili pistacije, i sve zaljiveno šećernom vodom ili medom, izmislili Turci na sultanskom dvoru. Centar pravljenja baklava je turski grad Gaziantep.

Ime baklava je jedinstveno skoro svukuda, najvjerovatnije turskog porijekla, a neki ime vezu i za mongolski, odnosno arapski. Baklave se sjeku u vidu romba, pa cesto kazemo da je nesto baklavasto ( u stvari romboidno).

Pa neka su vam slatki ovi bajramski dani uz pravu carigradsku, ili sarajevsku, baklavu.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
13/10/2007 15:46