beats by dre cheap

Manje poznate voćke u Bosni i Hercegovini

Muşmula
Muşmula meyvesi ve yaprakları
 Musmula, mnogi je nisu nikad vidjeli, akamoli jeli, iako raste i u BiH

Neke vrste voća i neke autohtone bosanske sorte jabuka, krušaka i šljiva postaju sve rijeđe, a mlađe generacije i ne znaju da to voće postoji i o čemu se radi . To je prava šteta jer neke od ovih voćaka imaju izvanredne nutricione, estetske i aromatske kvalitete i zaslužuju, ako ništa da budu sačuvane da ne izumru sasvim. Nabrojaću ovdje neke vrste i  sorte, idati linkove gdje se o njima može više pročitati.

Manje poznate voćke:

Šeftelija (Prunus persica), opisana u pjesmi “Haj ja prošetah šefteli sokakom” je u stvari bosanska breskva. Stablo je omaleno, plodovi malo manji nego kod mediteranske breskve i sazrijevaju u jesen, umjesto u rano ljeto kao kod prave breskve.

Oskoruša  (Sorbus Domestica) je slična kruški, plodovi su joj braon boje, sitni i trpki. Oskoruše stajanjem postaju ukusne za jelo. O ovoj vocki vidi vise u wikipediji .

Mušmula  (Mespilus Germanica) ima sitne braon plodove i kad plodovi “ugnjile” postanu jestivi u vidu paste koja se iscijedi, a kožica ostane. O musmuli vidi ovdje .

Sorte šljiva: Pored najčešće sorte požegače u Bosni imamo turgulju ( krupna okrugla rana modra šljiva), bjelicu, džanariku, piskavica, trnošljivu. O ovome više vidi ovdje ,

Sorte jabuka:  cvjetaca (mirisna, zuta), šarenika (rana mirisna sorta sa crvenim meridijalnim prugama), petrovača (rana slatka jabuka), senabija ( mirisna sorta), lederica (liči na krompir), zečuša (  raspljoštena, šarena) , te mnoge druge (vidi ovdje )

Sorte krušaka: jeribasma (sočna kasna sorta), karamanka ( crvena sočna sorta), takiša (manji okrugli trpki plodovi, ukusni kad ugnjile). O kruškama više vidi ovdje .

 Lijepocvjetka (cvjetaca),  jedna od starih sorti jabuka

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
15/10/2007 23:05