beats by dre cheap

Da li je Poljacima zaista bolje?

 

Lech Wałęsa

 

 

 Leh Valensa:Ipak bio protiv blizanaca Kačinjski 
U sinošnjoj BBC emisiji putivanja Michaela Palina (obilazi  zemlje tzv. “Nove Evrope”), prilikom boravka u Poljskoj posjetio je i bivšeg predsjednika Poljske, a ranijeg vođu sindikata “Solidarnošć” Leh Valensu (Lech Walesa). U Gdanjsku Valensa ima neku kancelariju, sjedi nako, nema nikakvu funkciju. Upitan šta je važno u životu Valensa je odgovorio:”Dobro vino, hrana i žene!”. A na pitanje da li je sada Poljacima bolje odgovorio je da jeste, jer mogu putovati i imaju demokratiju, svako može postati predsjednik Poljske.

Istovremeno je na holandskoj TV bila emisija o skandaloznom položaju poljskih radnika u ovoj zemlji. Oni rade poslove koje sada neće da rade ni Marokanci, ni Turci, stanuju po dvadesetorica u kući gdje normalno treba da živi četvero, opijaju se i prave probleme u kvartu gdje žive.

U posljednjih nekoliko godina više od milion Poljaka je napustilo Poljsku i otišlo u Veliku Britaniju, Irsku i druge zapadne zemlje. Svoje nezadovoljstvo izrazili su jucer i na izborima kada su smijenili premijera konzervativne vlade Kacinjskog ( kome je brat blizanac predsjednik Poljske, ima li to igdje!)

Sjećam se Poljske iz studentskih dana, praznih dućana i ekspres restorana sa samo jednim jelom. Sad imaju sve da kupe, ali nemaju posla ni para.

A Valensina izjava o tome šta je vrijedno u životu upućuje na Orvelovu “Životinjsku farmu” u kojoj su životinje napravile revoluciju protiv ljudi, a na kraju postale iste kao i oni.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
22/10/2007 19:41