beats by dre cheap

Niko nam ni mukajet

Žali mi se sinoć na bajramskom sijelu moj komšija Željko. Dobio je novi posao, radi kao tehnički crtač na nekom radilištu. Kancelarija mu je u kontejnerskoj zgradi. Kaže kako ga niko ni za šta ne pita, ni ko je, ni odakle je, ni s kim živi, niti koga ima. Tako kaže: “Provedem cijeli mjesec da skoro ni sa kim ne progovorim. Samo izađem napolje da zapalim, ne smije se unutra pušiti. A juče su imali kao neki ručak pred božićni odmor,  i tu sam na brzinu pojeo i nestao.”  

Nešto se sjetih i moga posla u očnoj privatnoj ordinaciji u bivšoj bolnici za TBC Berg en Bosch, kod Bilthovena, (između Utrechta i Amersforta- vidi staru sliku glavne zgrade). Šef praktike, moj stariji kolega, Holanđanin, je imao ordinaciju s jedne strane, a moja, znači ordinacija drugog očnog doktora, je bila na suprotonoj strani. Dijelila nas je sobu kojoj je bila i moja i njegova sekretarica.  Čekaonice su nam takođe bile razdvojene. Moj poslodavac nikad nije došao meni da me nešto pita, a ja sam njemu odlazio samo u krajnjoj nuždi, u vezi kad mi treba za nekog moga pacijenta.

Jednom sam dobio pismo na svome stolu u kome me kolega obavještava da on odlazi na neki kongres i da sam ja odgovoran za praktiku dok se on ne vrati. Bilo mu je teško napraviti desetak koraka i to mi usmeno saopštiti.

Poslije, u jednoj drugoj privatnoj praktici u Haarlemu, gdje je radilo više oftalmologa i drugog osoblja, sav razgovor sa kolegama se veoma zvanično vodio samo na stručnom sastanku ujutro. Niti jedan kolega ni kolegica me nisu pitali ko sam ja i zašto sam ja ovdje, iz kojeg ja to poganog kraja i kojeg prljavog rata dolazim. Ništa.

Isto međutim ne mogu reći za srednji i niži kadar. Oni su druželjubivi i blagopitljivi kao i mi i sa mnogim sam sačuvao vezu i sada, iako ne radim već tri godine. Juče sam dobio pismo od jedne Jolče, koja je radila u Bilthovenu kao medicinska sestra. Ona živi u Friziji, sjevernoj Holandiji. Uvijek se borila za neka radnička prava, pravi sindikalac. Pita za mene, kako moja reuma, čestita praznične dane. Hvala Jolče, neka je i tebi sretan Božić i Nova Godina. Svugdje ima dobrih ljudi.

Stari foto glavne zgrade nekadasnjeg sanatorijuma u Berg en Boschu (vidi vise ovdje) , sada su tu razlicite privatne medicinske prakse   

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
22/12/2007 18:40