beats by dre cheap

Fra Grga Martić

Grga Martić

Već sam ranije pisao kako su bosanski franjevci bili u stvari hroničari Bosne. Sva važnija događanja iz njene istorije su zabilježena u knjižnicama samostana u Fojnici, Kreševu, Guča Gori. Ovi samostani su nekoliko puta gorili pa je dosta građe i izgubljeno.

U franjevačkim samostanima su postojale i takozvane “ljekarice” (farmakopea), u stvari spisak recepata za pojedine bolesti, pa su oni tako uz ostale bili i nosioci razvoja zdravstva u jednom periodu razvoja Bosne. O ovome više vidi u knjizi profesora Izeta Mašića “Korijeni zdravstva i medicine u Bosni” (strana 24 ako kliknes ovdje).

 Jedan od najpoznatijih franjevačkih fratara u Bosni i Hercegovini je bio fra Grga Martić. On je bio i knjizevnik i prosvjetitelj. Rodio se u Posušju, službovao u Sarajevu, a potom najveći dio života proveo u Kreševu, u kojem je umro 1905. Iako se radi o bosanskom (odnosno BH) franjevcu (provincija "Bosna Srebrena"), u Wikipediji se piše o njemu kao o Hrvatu, (ne bosanskom Hrvatu), pa sad ne znam da li je on hrvatski ili bosanski franjevac (vidi o njemu ovdje). Trg ispred katedrale u Sarajevu je prije agresije na BiH nosio njegovo ime, a mislim da sada više ne nosi. Zato sada gimnazija u Mostaru nosi njegovo ime. U Kresevu postoji knjizevna zaklada koja nosi ime ovoga ipak "bosanskog Homera", zbog njegovih epova (vidi ovdje).

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/12/2007 15:20