beats by dre cheap

Javio se doktorov bratic

Nedavno sam napisao (na svom drugom blogu) sjecanje iz djetinjstva na Dr Arsenijevica, koji je radio u Visegradu deset godina, negdje do 1963. Iznenadilo me brzo javljanje ( u komentarima) njegovog necaka, koji je dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Eh sto ti je blog i internet.!Evo dajem i tekst price i komentar profesora.

Doktor Arsenijević

U Višegrad su dolazili doktori iz Srbije. Bili bi tu godinu dvije, neko i duže, a onda odlazili. Od doktora iz Bosne sjećam se jedino da je bio neko vrijeme doktor Kundurović.  

Najviše se od svih zadržao doktor Arsenijević. Imena mu se ne sjećam. Bio je, mislim, iz Kragujevca. Mogao je imati nekih trideset pet godina, imao je ženu, koja je takođe bila doktorica. Proćelav, srednjeg rasta, sportski građen, ličio je na sadašnjeg ruskog predsjednika Putina. Govorio je brzo, jednostavno, i otvoreno. Brzo je zadobio simpatije Višegrađana. Bio je stručan i hrabar, odlično se snalazio kod malih operacija. Za veće operacije slao je pacijente u Foču ili Titovo Užice.

Moja mama je samo u njega vjerovala. Kad bi neko od djece dobilo upalu pluća, išao bi otac usred noći po doktora. On je stanovao blizu Rzavskog mosta, u novoj zgradi kod apoteke. Bunio bi se probuđen, mrmljao, psovao, ali bi uvijek došao.

Jednom sam imao krzamak. Moja mama je čula od komšinice, stare Šećerovke, da je kod krzamaka dobro dijete namazati svinjskom mašću. Mama je poslušala. Ja sam ionako imao visoku temperaturu, a mast je spriječila znojenje  pa umalo nisam stradao od visoke temperature. U panici su zovnuli doktora Arsenijevića. Kad je vidio o čemu se radi rekao je:” Jebem ti, jebem ti, ovo nisam nikad video. Nisam nikad nikom rekao da kupa dete sa krzamakom, a tebi kažem da ga okupaš! ”.

Jednom sam se potukao u školi, imali smo neku radnu akciju, i kolega me je udario motikom i rasjekao mi usnu. Doktorova žena mi je stavila kopče. Nakon nekoliko dana kopče su se rastavile i usna je zarasla rasječena. Kad je to vidio njen muž, doktor Arsenijević, počeo je da psuje vlastitu ženu:”Majku joj njenu, kako će na usnu stavljati kopče!” Morao je rubove obrezati makazama i ponovo zašiti koncem. Usna je srasla sa slabo vidljivim ožiljkom.

Krajem pedesetih u modi su bili motori, i doktor je imao motor. Učestvovao je s njim na trkama i bio jedan od najboljih. Početkom šezdesetih je kupio fiću. Malo zatim je i on, kao što su radili i njegovi prethodnici odselio u Srbiju. Bilo mu je žao Višegrada. Ali ćerke su već bile velike i žena je insistirala da idu u veći grad. A Višegranima je ostao u sjećanju kao ni jedan drugi do tada. Negdje početkom sedamdesetih Višegrad je dobio svoje prve domaće doktore i stomatologe, školovane u Sarajevu. Nije više bilo potrebe da dolaze doktori iz Srbije. 

p.s. Vidim da je u Kragujevcu dekan medicinskog fakulteta prof.dr. Nebojsa Arsenijevic, a ima i jos jedan profesor, Slobodan, mislim, i to mu je brat. Ima i jedna ili dvije doktorice sa istim prezimenom. Ne znam koliko bi, ako je ziv, ovaj "visegradski" doktor imao godina, a ovi doktori su mu vjerovatno  familija.

Komentar na blogu:

Kako mi je drago sto sam procitao da se neko seca mog strica dr Blagoja Arsenijevica. Radio je u Visegradu negde od 1953 do 1963 ili 64. Posle zavresenih studija zajedno sa suprugom dr Nedeljkom odlazi da radi u Visegradu. Imali su dvoje dece: cerku i sina. Sin je Zoran je stomatolog i radi u Kragujevcu, cerka Gordana je inzinjer kibernetike i zivi i radi u Beogradu. U prici je pomenut i doktor Kuburovic koji je radio u visegradu a ja mislim da se radi o dr Srecku Pandurovicu, kasnijem profesoru sudske medicine na Univerzitetu u beogradu koji je sredinom pedesetih jedno vreme radio u Visegradu takodje. Blagoje se vratio u Kragujevac i tu radio sve do 1984 godine kada je umro u svojoj 59 godini od infarkta. nedeljka je dozivela osamdesetu i umrla pre nekoliko godina.

prof. dr Nebojsa Arsenijevic

označi

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/12/2007 19:45