beats by dre cheap

Rođendan “Letećem”

Sutra je “Letećem” prvi rođendan. Godinu dana lutanja ukletog broda, od zemlje do zemlje, od teme do teme, od propasti do spasa. Sasvim slučajno sam prije godinu dana počeo da pišem na blogu. Imam mnogo započetih a nezavršenih stvari: već urađeni, ali ne i potpuno završeni prevod holandskog romana o ratu u Bosni, vlastiti roman iz rata, knjigu o optometriji, itd. Umjesto da to završim ja gubim vrijeme na besposlice i pišem sta  mi trenutno naumpadne. Kad prelistam o čem sam sve pisao vidim da u 535 napisanih postova ima zaista pisanog o svemu i svačemu. Pored malo ozbiljnijih tema pisao sam cijela predavanja o siru, zovi, krompiru, jabuci, glogu. Pa onda o insanskim bolestima, malignim melanomima, štitastoj žlijezdi, genitalnom karcinomu, prevenciji karcinoma. Onda o čistoći WC-a u Bosni i drugim zemljama, o autobusima za Bosnu, putovanju vozom do Mostara i Maglaja, o Neumu, o Klevama u Njemačkoj. Pisao i o dočecima Bajrama, o Naučnom klubu. Zatim o vremenu:olujama, vrućem proljeću, klizanju u decembru. Pa onda o politici i političarima, kako bosanskim tako i holandskim, problemima azilanata u Holandiji, itd. Spomenuo i nekoliko umrlih bliskih ljudi ili zaslužnih osoba.

Sve sam to dopunjavao uglavnom svojim fotografijama, te ponekim pozajmljenim sa Wikipedie. Izvori vijesti i komentara su mi bili “Oslobođenje”, radio B92, “Nezavisne novine”, “De Telegraaf” i “Volkskrant”, bosanski i holandski teletekst, te holandska, belgijska, njemacka TV , BBC, bosanski i hrvatski radio i drugi.

 Pri tome pišem uglavnom za sebe, jer misao i ideja potonu ako se istog momenta ne realizuju u pismu. A zahvaljujući internetu i njegovim lako dostupnim izvorima, ideja se danas lako istraži i proširi Tako se otvaraju nepresušni vidici novih znanja. Pisanje nekog ozbiljnog posta može da traje i po nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana (mora se pustiti “da stvar prenoći”). Konačna njegova pojava na blogger-u  izaziva zadovoljstvo i osjećaj punoće da se je opet nešto novo naučilo.

Prilikom odabira tema sam pokušao da povežem moju Bosnu i Sarajevo, sa novom sredinom u kojoj sam se igrom sudbine našao, to jest sa Holandijom. Ne uzdizuci ni jednu, i ne podcjenjujući ni jednu od te dvije sredine, pokušavam naći zajedničke tačke, pišući pozitivno o onome što mislim da je dobro i kritikujući ono loše. Iako se obje zemlje porilično razlikuju po mnogo čemu, u suštini radi se o istom. Isti lijek, drugo pakovanje.

Srećom je moje pisanje, često neatraktivnih tema, izazvalo ipak pažnju odabranih čitalaca, pa je čovjek poprimio obavezu da ne piše samo radi sebe, nego i radi drugih. Komentari su u ogromnom broju slucajeva veoma konstruktivni i na nivou te dopunjavaju obradu određene teme.

Poslije su se “Letećem” rodio brat i dvije sestre. Bratski blog obrađuje istoriju sarajevskog zdravstva (spašavajući dobre ljude od zaborava), kao i istoriju medicine uopšte. Na sestrinskom blogu “Oftalmologija” su teme iz očnih bolesti, a najmlađa sestra priča nostalgične priče, sjećanja iz djetinjstva, i kasnijih dana.

I na kraju da ne zaboravim blogersko društvo, nekih 480 načinjenih prijatelja, s nekima sam se dobro upoznao, neke znam i lično, neke samo sa slike a najveći broj njih prepoznajem samo po krakterističnom pisanju ili komentaru. Medju 21550 posjetilaca imam tu i nekoliko stidljivih stalnih gostiju, koji divno znaju komentarisati, ali nikako da se registruju, pa da razgovaramo na istoj ravni. Nek vam je uzdravlje.

Vas Reuw

 Na slici lijevo je grb grada Goude u kojem privremeno zivim i koristim taj grb kao svoj avatar. Na slici ispod naslova je logo bloga "Leteci Holandjanin", jedrilica koju sam snimio na jezeru u Reeuwijku, u blizini moje kuce. 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
02/01/2008 17:20