beats by dre cheap

Ne baš bajan početak nove godine

Juče je bio prvi radni dan u novoj godini. Vijesti koje stižu ne predkazuju baš mnogo lijepog. Nafta je prešla granicu od 100 eura za bure. U Keniji slična situacija kao u Bosni pred rat, nije demokratija za svakoga. Holanđani bježe u Najrobi, tamo je još donekle sigurno. Holandski uzgajivači ruža (nisam ni znao koliko ih ima ) u Keniji, zabrinuti za svoje rasadnike. Holandija naime uvozi ruže iz vlastitih rasadnika u Keniji! Tamo je jeftina radna snaga i ne treba energija za proizvodnju. Ovdje proizvode samo luksuzne sorte, tamo one jeftinije, za običnu raju.

Juče u posluzi koja reklamira sniženja, Albert Hein, nema robe sa donjih ladica. Tamo naime uz patos drže najjeftinije proizvode. Mnoge mrzi da se saginju pa uzmu isto to samo sa gornje ladice, nekad i duplo skuplje. Ko ima, ima. Nema uopšte suncokretovog ulja, brašna sa dodatkom praška za pecivo (bilo čudno jeftino, 35 centi za kg), ono drugo poskupilo za deset centi, jogurt skoro jedan euro. Ima ulja od arašida, kukuruza i još nekih egzotičnih vrsta.

Ovdje se oprezno pripremaju za prikazivanje filma o Kur’an-u kao “fašističkoj knjizi”. Tako je naime najavio autor filma Geert Wilders. Šef holandske policije je izjavio da moraju sarađivati sa imamima i ostalim uticajnim vođama muslimana u Holandiji, kako bi preduprijedili nemire i proteste nakon prikazivanja filma na TV. Istovremeno je više od pedeset holandskih prominentnih intelektualaca potpisalo peticiju protiv mržnje, a za toleranciju različitih etničkih grupa, pri čemu se naravno misli na prekidanje sa netrpeljivošću prema muslimanima.

Dobra vijest stigla je jutros iz Engleske. Tamo je naime otkrivena vakcina protiv ptičije gripe. Kinezi su međutim preduhitrili Britance, prije dvije sedmice su oni proglasili pronalazak vakcine. Jedan holandski virusolog tvrdi jutros na radiju da je engleska vakcina mnogo bolja i da predstavlja dobru osnovu za sve tipove virusa. Nije međutim jasno da li vakcina ipak može spriječiti pojavu pandemije gripe, kao što se to desilo tri puta u istoriji čovječanstva.

Oštar vjetar sa kontinenta pobrinuće se danas da će oni koji ga moradnu trpiti imati osjećaj da je minus deset, umjesto minus jedan, koliko mjere termometri. Oni koji puše, a moraju letjeti, moraće se dobro smrznuti sa cigaretom pred vratima amsterdamskog aerodroma, jer je od 1-og januara zabranjeno zapaliti bilo gdje unutar zgrada aerodroma.  Brrrr, prisjede mi cigara.  

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
03/01/2008 09:55