beats by dre cheap

Šta je uzrok nedostatka radiologa u Sarajevu?

Čitam u Oslobođenju (vidi ovdje) kako je u Sarajevu manjak radiologa. Kao niko neće to da specijalizira, dugo traje, skupo i čovjek se izlaže zračenju. Aparati su zastarjeli, preko deset godina. Doktor Trninić, šef Doma zdravlja Sarajevo, kaže da se dnevno uradi 35 pregleda! Dok sam ja radio kao mladi doktor u Kiseljaku i mi smo tamo u Domu zdravlja  uradili negdje toliko snimaka na dan. Samo je ovdje grad sa pola miliona stanovnika, a tamo opština sa 20000.

Tačno je da su radiolozi i radiološki tehničari (još i više) izloženi zračenju. Ali se cesto zaboravlja da je isvako pa i najmanje snimanje opasno i po pacijenta. Sva zračenja tokom života se sumiraju i mogu zbrajanjem izazvati malignu bolest. Pokojna prof. Đorđević, šefica stare radiologije, je umrla od raka pankreasa. Radila je na jednom starom razdrdanom rtg aparatu, nije snimala, nego skopirala (posmatrala) pasažu kroz digestivni trakt (stomak i crijeva). Pregled je trajao dugo, a zračeni su i doktor i pacijent. Pokojni Slavko, rtg tehničar na Očnoj klinici je umro od leukemije.

Međutim radiolozi danas uglavnom čitaju snimke, rijetko da rade skopije. Novi aparati imaju jako dobru zaštitu od zračenja. Preglede uglavnom rade rtg tehničari i oni su izloženiji radioaktivnom zračenju.Ultrazvuk i magnetna rezonanca u velikoj mjeri zamjenjuju RTG zrake. Osim toga radiolozi imaju dva mjeseca godišnjeg odmora.

Po meni je nešto drugo u pitanju. Radiolozi su kao patolozi i anesteziolozi anonimusi. Oni obično šalju nalaze drugima i nemaju direktnog kontakta sa pacijentom, osim ako rade privatno. Njihov je rad podložan naknadnoj kontroli, mora biti veoma stručan i odgovoran, jer su oni obično ti koji postavljaju dijagnozu . Drugi umjesto njih  skidaju kajmak sa njihovoga rada.

Ljudi bježe od teških specijalizacija kod kojih se ne može namaknuti ekstra para mimo mizerne plate. Dokaz za to je da prijeti i nedostatak  drugih sličnih specijalista.

Raditi privatno kao radiolog zahtijeva veoma velika ulaganja i pravovremenu  obnovu aparata. Sve dok se ne izjednači javni i privatni sektor u zdravstvu, kao što je u Sloveniji, ulaganja u ovaj vid privatne prakse ce i dalje biti veoma riskantna.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
03/01/2008 13:49