beats by dre cheap

Čajevi u vrhu popularnosti

Biljni čajevi su sve popularniji. U poslugama su se pojavile nove egzotične kombinacije biljnih čajeva. Lipton i Pickwik su izbacili izvanredno lijepo upakovane kutije i kesice, a Lipton je uveo i nove kesice koje kao da su od gaze, u vidu kockice, onako kako smo mi u bolnici u ratu pravili kamilicu i nanu.

 U modi je rooibos iz Južne Afrike, metvica iz Maroka (koja se uzgaja na plantažama), zeleni čaj, slatka jabuka iz Turske, sve to samo ili kombinovano sa cimetom (kaneel), korom od limuna ili narandže, zatim sa mangom, vanilijom i sa čime sve još ne. Uglavnom ima oko trideset različitih biljnih kombinacija, samo rooibos-a četiri vrste, pa onda u kombinaciji sa drugim biljkama i voćkama. Naravno da ostaje i klasika, nana, kamilica, majčina dušica, crni čaj aromatiziran voćnim aromama itd.

Najjeftiniji je crni klasični čaj koji se može naći čak i po trideset centi za pakovanje od dvadeset kesica, a bolje vrste biljnog čaja idu u poslugama i do dva eura, za dvadeset kesica.

U ove zimske dane biljni čajevi su zaista odlična stvar. Za većinu nabrojanih se ističe antioksidantno dejstvo. Ja volim i koji keksić (onaj sa zrncima čokolade), da se onako fino otopi u ustima i zalije čajem. Neko će reći kako tako ode svo dobro dejstvo čaja, možda nije zdravo, ali je slatko.

I na kraju da napomenem da moja supruga ima zalihu trava donešenih iz Bosne i da ujutro imamo čaj od nane, kamilice, žalfije, kunice i majčine dušice. Bosna bi mogla zaraditi lovu na travama, ali mi i to većinom uvozimo, a ono što sam probao od kesica napravljenih u Bosni slabog je kvaliteta.Moramo se ugledati na Slovence.  

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
03/01/2008 20:29