beats by dre cheap

Deset godina dosta

Mnogi su uvjerenja da je deset godina taman dosta za obavljanje jednog te istog posla. Poslije deset godina treba tražiti nove izazove. Najbolje je ako se može raditi u sasvim novoj branši, a ako to ne može onda bar iz temelja promijeniti sredinu. Nakon deset godina dolazi do zasićenja i radna energija se znatno snizi. Kolotečina dovodi dotle da se posao radi bezvoljno, jer je sve “već viđeno”.

Jedan holandski doktor, specijalista ORL (uho,nos, grlo- u Holandiji je to KNO arts) mi je rekao da jedva čeka šezdesetu da prekine sa ovim poslom. Ne želi raditi do 65, jer hoće da se posveti nečemu sasvim drugom. Arheologija mu je oduvijek bila ljubav, i ako ga zdravlje posluži provešće ostatak života kuckajući po kamenju.

Mnogi poslodavci su davno shvatili ubitačnost jednolikog posla, pa svoje zaposlene nauče nekoliko poslova, koje oni onda mijenjaju tokom dana, ili nakon nekog vremena (nekoliko sedmica naprimjer). Uzrok takozvanog “pregorijevanja” ljudi (out burn sindrom), ono što mi kažemo da je neko prolupo, je pored stresnog posla i dugotrajni jednolični posao, koji dovodi do hroničnog umora.

Je li vama dodijao vaš posao?

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
07/01/2008 09:27