beats by dre cheap

Nijemci dolaze u pogrebne ekskurzije

U Njemačkoj je kremiranje veoma rijetko, a u Holandiji je mnogo češće nego ukopavanje. Ukopavanje košta dosta para, treba stalno plaćati grobno mjesto, inače te iskopaju i sahrane negdje zajedno sa drugima, za koje takođe niko nije platio ležarinu. Možda je razlog što je Njemačka više katolička, a Holandija protestanska zemlja.

Neki je poduzetni Holanđanin počeo da organizuje ekskurzije  iz Njemačke. Večeras je na holandskoj TV prikazana “izviđačka” posjeta grupe Nijemaca. Stariji ljudi, dosta bračnih parova, posjećuju autobusom jedno holandsko mjesto za sahrane. Tamo im se sve lijepo objasni, cijela procedura kremiranja.Većina gostiju je zadovoljna, kažu da je atmosfera tako različita od onih njemačkih grobalja gdje sve upućuje na umiranje. Ovdje je to nekako drugačije, da ne kažu veselije.

U Holandiji srodnici pokojnika mogu odnijeti pepeo i raspolagati s njim kako hoće. U Njemačkoj je međutim zabranjeno imati pepeo pokojnika u kući, a takođe ga rasipati bilo kuda. Urna mora da bude zakopana. Nije baš najjasnije mogu li i Nijemci svoj pepeo rasuti negdje po Holandiji, ili ga moraju vratiti u Njemačku i prijaviti vlastima. Neko to nije uradio za svoga bračnog partnera i morao je da plati veliku kaznu.

Izvor: eenVandaag

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
08/01/2008 22:10