beats by dre cheap

Bošnjačka, kobajagi briga

U duhu pravog senzacionalizma DnevniAvaz je obavjestio, kobajagi u brizi za njih, čitaoce, kako su dva ugledna Bošnjaka Adil-beg Zulfikarpašić i Sulejman Tihić bolesni od teških bolesti. Prvi ima rak jetre “sa tendencom širenja ka plućima”(!), a drugi rak debelog crijeva, koji, “čudno da nije dijagnostikovan na CT-u kada je prije nekoliko mjeseci Tihiću operisan kuk”(!).

Očito da vijest nije sačinjena na osnovu zvaničnog ljekarskog izvještaja, nego na osnovu bogznaodkuda procurjelih šapata.

 Rak jetre je u najčešćem broju slučajeva sekundarni tumor, porijeklom iz nekog drugog mjesta, napr. debelog crijeva. On se nikada ne širi prema plućima, jer je između jetre i pluća mišićna pregrada, dijafragma. Kao i svaki rak može davati metastaze svukuda, pa tako i u pluća.

Rak debelog crijeva se rijetko može dokazati na CT-u, pogotovu ako pacijent nije specijalno pripremljen za snimanje crijeva, odnosno potpuno očišćen. I tada se dijagnoza ne postavlja CT-om nego kolposkopijom, preko instrumenta kojim se gleda unutrašnjost crijeva.

Nečija bolest je njegova tajna i ljekari i drugo osoblje su položili Hipokratovu zakletvu kojom moraju čuvati tu tajnu. O nečijoj bolesti, da li  će to saznati javnost, može

odlučiti samo onaj ko boluje, ili ovlašteni članovi familije ili osobe kojima je oboljeli dao to pravo. U ovom slučaju novinar se nije potpisao punim imenom, nego dao inicijale F.M.

Objavljivanje ovakvih vijesti može uticati na tok bolesti i na karijeru osoba koje su u pitanju, jer može stvoriti lažnu sliku o prirodi i prognozi bolesti, kao što je već vidljivo iz ovog nestručnog objašnjenja. I u slučaju potpune medicinske informacije ovakva vijest, ako je data bez suglasnosti onih kojih se tiče, može imati nesagledive posljedice po njih i mnoge druge uz njih.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
09/01/2008 19:37