beats by dre cheap

Jeste li za mješano društvo u bolničkoj sobi?

Naša prijateljica, o kojoj sam pisao ovdje prije tri dana, još leži u bolnici, na hirurgiji. Na istom odjelu i skoro u istoj sobi gdje sam ja prije tačno osam godina primljen zbog akutne upale gušterače (pankreatitisa). Kod mene su bila tri kreveta i bili su svi muški, ako se to može reći i za dvojicu deda starih skoro devedest koji su bili sa mnom u sobi.

Našoj kućnoj prijateljici su operisali perforirani ulkus želuca. Još se oporavlja i ne smije ništa jesti. U sobi ih je šestero, s jedne strane tri kreveta, s druge tri. Sa njene obje strane su muški pacijenti, prekoputa muškarac, u ćošku prekoputa žena i u ćošku do vrata muški.

Imaju doduše  zastori između svih kreveta. Oni se navuku kada se nešto radi oko pacijenta. Ali ostane često šuplje sa krajeva. Teški su bolesnici i moraju se prati ( u stvari brisati peškirima ) u krevetu, daju im se injekcije, supozitorija u anus, mnogi piške i kake u tutu u krevetu itd. Jedan je bolesnik stalno go od pola pa naniže. Jedan ne kontroliše stolicu ni mokraću.

Ranije je kod nas bilo zasebno muško i žensko odijeljenje, često dva potpuno različita sprata, ili čak dvije odvojene zgrade. Kasnije su na istom spratu bile muške i ženske sobe. Ovdje sam prvi put vidio pomiješane muškarce i žene u istim sobama. Ne znam je li to sada i kod nas, trinaest je godina kako sam ostavio svoju bolnicu u Sarajevu.

Šta vi mislite, je li dobro ovo da su pacijenti različitog pola u istoj sobi? 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
16/01/2008 08:45