beats by dre cheap

Počelo rušenje željezničke stanice Rotterdam Centraal

VergrotingVergroting Umjesto imena stanice danas je na zgradi pisalo traan laten- ostaviti suzu. Mnogi ne zale za ovom ruznom zgradom, ali kazu da ni nova nece biti lijepa, kao sto nije i vecina novih gradjevina u ovom gradu

Mnogi naši zemljaci su prosle decenije, tražeći spasa od ratnih zbivanja stizali vozom u Rotterdam, na glavnu stanicu (Centraal), gdje ih je čekao neko od rodbine ili poznatih da  im pomogne da “se snađu”. Zato su emotivno vezani za ovu stanicu, koju su teske masine danas počele da ruše.

Već duže vremena je cijeli trg pred stanicom zona intenzivnih radova. Autobusi koji su ispred zgrade išli između ostalih destinacija i za Bosnu, odavno ne idu odatle. Premještena je tramvajska pruga, promijen jen pravac ulica. Stanica kojoj ništa nije falilo, i koja je stara nekih pedesetak godina, “ ne zadovoljava više uslovima današnjeg vremena”, te će se za tri godine sagraditi veleljepna nova stanica. Tako će se ona prilagoditi i novoj super brzoj voznoj liniji Amsterdam-Pariz, kojom vozovi trebaju da idu 300 km.na sat.

Roterdamska stanica je građena po uzoru na italijanske vozne stanice, a po mnogome je podsjećala i na sarajevsku željezničku stanicu, s tim da je ova druga ljepša. Pedeset godina nije nikakvo razdoblje za jednu takvu zgradu, ako se uzme naprimjer muzejska starost stanica u Amsterdamu, Groningenu ili Harlemu.

De hal van Rotterdam Centraal
De hal van Rotterdam Centraal

   

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
16/01/2008 17:20