beats by dre cheap

Kina i ljudska prava

Jedan poznati holandski kabaretista je pokrenuo akciju za holandski bojkot Olimpijade u Kini. Po njemu se u Kini i dalje krše ljudska prava, odnosno sloboda mišljenja i izjašnjavanja.

Iako ova akcija nema podršku zvanične Holandije, ipak je iziritirala kineskog ambasadora da u novinama zatraži prestanak ovakvih aktivnosti. Po njemu je Kina u zadnje vrijeme veoma mnogo učinila na poboljšanju ljudskih prava.

Činjenica je da se to poboljšanje odnosi prije svega na socijalno-ekonomsku sferu, odnosno pravo na školovanje, na krov nad glavom i na pun stomak. Juče u jednoj belgijskoj emisiji jedan belgijski novinar u razgovorao sa kineskim profesorom religije, u Pekingu. Profesor je rekao da je pravo na izjašnjavanje vlastitog mišljenja isto u Kini kao i na Zapadu. Međutim na jedno konkretno pitanje profesor se zbunio i na kraju rekao da mu to može reći u četiri oka.

U Holandiji su intervjuisani Kinezi koji žive ovdje. Bilo je raznih odgovora. Neki su rekli da je Kina drugačija od Zapada i da norme koje vrijede ovdje, ne moraju vrijediti tamo. Neki su ipak rekli da su zbog svog mišljenja ili religijskog ubjeđenja bili izloženi određenom vidu pritisaka. To je konkretno i ilustrirano snimcima stalnog praćenja i na poseban način uznemiravanja političkih neistomišljenika.    

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/01/2008 09:53