beats by dre cheap

Šta bi vi ponijeli bolesniku?

Het Groene Hart Ziekenhuis - locatie Bleulandweg

Het Groene Hart Ziekenhuis - locatie Bleulandweg

Kod nas je bio običaj da se bolesniku u bolnicu nosi sok od borovnice. Taj sok ima boju krvi, pa po bosanskoj logici znači pun je željeza, i bolesnici, koji su obično žuti ili bijeli, imaju da poprave svoju krvnu sliku, odnosno da im ćehra opet bude rumena. Ti sokovi su bili u staklenim bocama, slabo je bilo tetrapaka, pa je bio problem šta uraditi kad ti stigne odjednom nekoliko litrenjaka bordo soka. I sestre su profitirale od toga, višak je obično davan njima, a one su specijalno dobijale kesicu dvije kafe i kutiju cigara, da se imaju čime zabavljati u dežuri.

Šta odnijeti bolesnici kojoj je “puko čir” i tek poslije šest dana počela pomalo da jede. Naši zemljaci, njeni prijatelji su donosili cvijeće. Iako većina nije visoko rangirana po platama, ipak nikom nije bilo žao kupiti lijep i bogat buket cvijeća. Problem je bio nedostatak vaza i prostora, pa je cvijeće dijeljeno, ko onaj sok od borovnice.

Juče sam se zatekao kod naše prijateljice kada joj stižu kolege sa posla. Njih troje, dvije Holanđanke i jedan muški kolega. Jako su razdrli dupe, da oprostite, kako ih nije stid, njih troje donesoše jednu čokoladu od dvjesta grama. I još pitaju smije li ona slatko, a i ona i ja u horu odgovorismo da čokoladu ne smije, jer izaziva zatvor, a crijeva su tek proradila. Kao da i oni to nisu znali, ali škrtci su to holandski.

Na slikama dole stara St.Jozef bolnica u Goudi, snimljena danas. Ona je samo djelimicno u upotrebi, ima nova gdje sam juce bio u posjeti, a ona je na gornjoj slici i zove se Zeleno srce, jer se nalazi u jos malo neizgradjene zemlje u srcu Holandije.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/01/2008 13:48