beats by dre cheap

Bobi Fišer – smrt šahovskog genija

Bobby Fischer
Image:BobbyFischer.jpg
Učesnici tradicionalnog turnira u Wijk aan Zee-u su se u danas superlativima izjašnjavali o legendi svjetskog šaha, čudu od djeteta, jedinom svjetskom prvaku koji je ostao neporažen, i koji se dobrovoljno povukao sa svjetskog trona. Jan Timman i mnogi drugi ističu Bobijeve zasluge za promoviranje šaha, zahvaljujući njemu milioni ljudi su zavoljeli ovu drevnu igru.

Robert Bobi Fišer, možda  najveći šahista svih vremena, i jedan sigurno od najčudnijih, umro je juce u Rejkjaviku, u 64-oj godini. Sakupio je onoliko godina koliko šahovska ploča ima polja. Iako rođeni Amerikanac završio je daleko od svoje zemlje koju nije više smatrao svojom domovinom. Umro je u Rejkjaviku, gradu gdje je 1972-e stekao naslov svjetskog prvaka u meču sa Borisom Spaskim.

Tada je Bobi bio sam protiv ovoga Rusa uz koga je stajala cijela bulumenta velemajstora i sekundaraca. I pobijedio je.

Vlastita ga je domovina proganjala zbog nepoštovanja sankcija prema Jugoslaviji, zbog utaje poreza, Japanci ga hapsili zbog neproduženog pasoša, a Island ga prihvatio kao dragog građanina. Posljednje godine života ličio je više na klošara,  nije odustajao davati izjave protiv Amerikanaca i Jevreja (iako mu je najmanje jedan od roditelja Jevrej), a nije štedio ni Ruse. Umro je u bolnici islandskog glavnog grada. Genije, koji je eto imao i svoju drugu stranu, koja kod genija tako često dovede do tragičnog kraja.   

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/01/2008 19:44