beats by dre cheap

Kako da vas ne prevare

[URL=http://outdoors.webshots.com/photo/2400108190102820866AzyLeE][IMG]http://thumb6.webshots.net/t/65/765/1/8/19/2400108190102820866AzyLeE_th.jpg[/IMG][/URL]

Ko ide na pijacu i u trgovine često tek kad dođe kući vidi da je kupio lošu robu često sasvim neupotrebljivu. Posebno se vara kod kupovine voća, povrća i mesa.

Da bi vas manje varali prenosim vam neka svoja iskustva. Opšta pravila su sljedeća:

  1. Kupujte po mogućnosti na provjerenom mjestu, kod provjerenog kupca.
  2. Voće i povrće kupujte kod trgovaca koji dozvoljavaju da izaberete vlastitom rukom, i ne dopustite da vam ništa doturaju, nego koliko je na vagi to platite, ili doturite svojom rukom.
  3. Posebno otvorite oči ako je roba neuobičajeno jeftina.
  4. U mesnicama posebno pazite na kvalitet faširanog mesa,    često vam prodaju ono što je bilo u mašini, a ono što ste vi izabrali ostane mesaru. 
  5. Ne kupuj “mačka u vreći”, sve što je zapakovano se ne može dobro vidjeti ni pomirisati. To važi i za voće čiji se kvalitet ne može izvana ocijeniti, kao što su lubenice, dinje, orasi, narovi itd.

Posebna pravila (važe više za holandsko iskustvo, za samoposluge i pijace, posebno roterdamsku gdje često prodaju smetlje od robe): 

Faširano meso u poslugama, ono u kutijici prekrivemo celofanom. Znaju na vrh staviti lijepo obojenog friškog, a ispod njega bude sve crno. Razrovi prstom da vidiš kakva je sredina, pazi da te ne vide dok to radis.

Piletina: Dobro paziti da ima finu bijelu ili žutu boju (ako je hranjena kukuruzom). Izbjegavati pilad u privatnim mesarama koja su zapakovana u najlon kese (oni kažu da je to protiv sušenja). Kroz najlon ne možeš ocijeniti stanje mesa, makar traži da ti izvadi pile iz kese da se može pogledati i pomirisati. Ako je koža sivkasta, pile je već starije, a pogotovu ako se “ osjeti” pri mirisanju

Bijeli sirevi u limenkama. Dobro paziti na datum proizvodnje, da nije promijenjen ili uklonjen, limenka ne smije biti zahrđana. Pazi na postotak masti u siru označen na limenci. Bijele sireve na Tržnici u Sarajevu treba obavezno probati i probani sir (ako je dobar) kupiti. Kod kupovine mladog sira paziti da na vrhu nije svježiji, a dole stariji sir.

Paradajz: Pazi da je čitav, neoštećene opne (da nema male rupice i razderotine) i da nije ugruhan, inače veoma brzo truhne. Takođe da je dovoljno zreo i da lijepo miriše.

Krastavice (duge). Da ne budu preduge ni predebele, da su vrhovi zdravi i da su jedre (tvrde) kod opipa.

Dinje: Da imaju zrelu boju i lijep miris, da nemaju mekanih dijelova kod kojih propada prst u nju.

Lubenice:Najbolje probati razrezanu, odnono uzimati pola ili krišku. Paziti da nemaju veliko žuto-bijelo polje (gdje su lezale na zemlji), da su dovoljno velike. Ranije se kod nas vadio “čep”, to je u Holandiji nepoznato

Kruške, nektarine, kajsije, breskve: Iako izvana izgledaju sasvim u redu, iznutra mogu biti istruhle. Gledaj vrhove jesu li zdravi, najbolje probati jednu pa onda kupiti.

Narovi, izvana mogu izgledati sasvim normalni, iznutra bude sve istruhlo. Teško za odgonetnuti. Dobro p[regledati vrh, da nije posivio.Najbolje kupiti samo jedan pa ga rasjeći.

Narandže: Jako variraju u kvalitetu. Moraju biti teške u ruci i tvrde na dodir. Inače mogu biti sasvim isušene, sa kožicom koja se teško žvaće. Najbolje su krupne sa dovoljno debelom, ali ne predebelom korom Slično važi i za mandarine, moraju biti jedre, kora ne smije biti odvojena, niti debela.

Limun:Da ima lijepu boju i miris, da mu je kora tanka, da su vrhovi zdravi, da nema fleka po sebi.

Grožđe:Najbolje probati jednu bobu. Ne smije biti žilave kože, krupnih sjemenki, prekiselo ili preslatko, smezurano ili pocelo meksati.

Jagode tresnje i grožđe u plastičnoj kutiji. Treba okrenuti dno, pa pogledati odozdo, ili otvoriti kutiju pa se dobro zagledati. Jagode koje još dobro izgledaju, a već su stare, mogu se preko dana i u frižideru pokvariti. Treba izbjegavati kupovinu ovako zapakovanih jagoda.

Jabuke : Paziti da nisu prestarile. I ovdje bi bilo najbolje probati jednu. One koje dugo stoje maceriraju, imaju brašnastu konzistenciju. Treba da lijepo mirišu, da nisu mekane, niti nabrane kore (smežurane).

Dobar tek. Na slici iznad naslova stara slika pijace u Roterdamu (prije njemackog bombardovanja centra grada ). 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
20/01/2008 13:12