beats by dre cheap

Kod koga statini djeluju preventivno?

Statini su lijekovi koji obaraju nivo holesterola u krvi. U Holandiji oni čine osam posto od svih lijekova koji se koriste, i za njih se godišnje izdvoji oko 50 miliona eura, a troši ih oko 1,200 000 ljudi.

U večerašnjoj TV emisiji “Radar”ponovo je bilo govora o često nepotrebnom korištenju ovih lijekova. Razlog je što su pojedini doktori, te “Hart stichting” (koji organizuje srčane bolesnike, i kao radi u njihovom interesu) zamjerili prošloj emisiji da je svojom propagandom protiv ovih lijekova u stvari otjerala u smrt nekoliko stotina ljudi, jer su prestali da koriste ove lijekove.

U emisiji je učestvovao jedan holandski doktor, u stvari profesionalni novinar koji se bavi naukom, dva uvažena profesora, jedan iz Kanade, jedan iz Amerike, te dva holandska i jedan belgijski internista. Profesor iz Kanade i Amerike tvrde (na osnovu ogromnih istraživanja na velikom broju pacijenata) da ovi lijekovi nemaju efekta ako se koriste preventivno, znači kod bolesnika koji nisu imali infarkt srca, ako se radi o ženama bilo koje dobi i muškarcima preko 70 godina starosti. Nema nikakve razlike u trajanju života kod grupe koja je koristila ove lijekove, i one koja nije. Osim toga kod onih koji koriste lijek je zabilježen veliki broj nepoželjnih dejstava , od bolova u mišićima i zglobovima, do teških oštećenja jetre i smrtnih ishoda. Sličnog je stajališta i novinar koji je uradio veliko istraživanje do sada objavljenih rezultata za i protiv upotrebe. Izuzetak su muskarci ispod sedamdeset, te posebno pacijenti koji su već imali vaskularnu bolest, odnosno infarkt, svi se slažu da kod njih ovi lijekovi imaju efekta u spriječavanju ponovnih infarkta (recidiva).

Holandski doktori su branili preventivnu upotrebu lijekova i u ovoj grupi (žene bez obzira na dob i muškarci stariji od 70), ako postoji rizik od 20 posto ili više da će se razviti komplikacije na krvnim sudovima. U Holandiji su porodični doktori dobili razrađene tabele preko kojih izračunavaju procenat mogućeg rizika od infarkta. Tu se pored povišenog holesterola uzima i tjelesna težina, navika pušenja, stres, nasljedni factor i drugi faktori koji utiču na nastajanje infarkta srca ili mozga.

I belgijski doktor (koji savjetuje vladu po ovom pitanju) stoji na stajalištu da je korist od preventivne upotrebe statina kod pacijenata koji nisu imali vaskularni inzult toliko minimalna, da je zanemarljiva, i da se novac koji se daje za ove lijekove može mnogo bolje iskoristiti u zdravstvu.

Utisak je da iza svega stoji interes velikih farmaceutskih firmi. Oko ovih lijekova se vrte ogromne pare. Cijena jedne pilule statina se u zadnjih sedam godina smanjila za skoro sedam puta, od dva eura na 0,3 eura, i opet i na toj cijeni se ostvaruje ogromna dobit.  

 

 

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
21/01/2008 22:24