beats by dre cheap

Jesu li moderne vjetrenjače holandsko ruglo?

 

Windmolens op de rechterhavendam in Zeebrugge
Windmolens op de rechterhavendam in Zeebrugge

Holandskim krajolik se između ostalog prepoznaje po starim vjetrenjačama. Međutim starih je mlinova sve manje, a sve je više divovskih monstruma, ogromnih željeznih vjetrenjača (turbina na vjetar) koje su poredane kao roboti u nizovima (parkovima), i koje prave ekološku struju. U Holandiji ima već oko 800 ovih vjetrenjača, a nova vlada planira da se napravi još oko 700 u narednih nekoliko godina.

Jan Mulder, poznati publicista, je u posjeti Istočnom Groningenu (provinciji) izjavio kako ovi monstrumi unakažuju holandski mirni i pitoreksni krajolik. U mnogim mjestima gdje su se trebale graditi, ili gdje će se graditi, organizovan je masovan otpor lokalnih stanovnika, kojima se ogromni stubovi podižu takoreći u kućnim  vrtovima.

Ima i suprotnih stavova, po kojima ovi mehanizmi “razveseljavaju do zla boga dosadan i jednoličan krajolik, kakav je uglavnom u Holandiji”.

Windturbinepark in de ochtend
Windturbinepark in de ochtend

Sam Mulder je izjavio da bi sad više poželio i nuklearnu centralu od ovih čudovišta koji sa svih strana mašu svojim ogromnim mehaničkim rukama.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
23/01/2008 11:13