beats by dre cheap

Nisu udruženi u terorističku grupu

Visoki sud u Den Hagu je u višem postupku poništio odluku nižeg suda kojom se sedam muslimana terete za udruživanje u terorističku organizaciju. Sud nije mogao dokazati da je postojala struktura organizacije sa ciljem poduzimanja terorističkih akata.

Jednom od osuđenih na nižem sudu koji je dobio petnaest godina zatvora zbog bacanja granate na policiju prilikom pokušaja hapšenja je potvrđena presuda, a drugom je presuda sa trinaest godina smanjena na petnaest mjeseci, jer nije dokazano saučesništvo, nego je osuđen samo zbog posjedovanje bombi. On je jučer nakon presude odmah oslobođen.

Advokat optuženih je sinoć za TV izjavio da je na ovaj način pobijeno postojanje takozvane “Grupe u glavnom gradu” koja je bila opravdanje za cjelokupnu antiterorističku kampanju od 2004 godine. Predstavnici CDA i VVD, dvije partije centra, su pokazali razočarenje ovom odlukom, pa predlažu ponovno dotjerivanje zakona, da bi se ovakvi slučajevi mogli pravno sankcionisati, iako je zakon nakon događaja 2004 već jednom pooštren.

U mnogobrojnim često veoma neukusnim komentarima čitalaca u DeTelegraaf se izražava razočarenje “kukavčijom” odlukom suda.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
24/01/2008 09:31