beats by dre cheap

Bolnica nikla preko noći

Militairen passen en meten voordat de nood-ic wordt geinstalleerd.
Militairen passen en meten voordat de nood-ic wordt geinstalleerd.

Na parking terenu Medicinskog centra Tweente u gradu Enschede-u sinoć je preko noći postavljeno privremeno odjljenje intenzivne njege pomenute regionalne medicine. U dvadeset vojnih kamiona su dopremljeni kontejneri i puna oprema za jedno bolničko odjeljenje. Pedesetak vojnika su radili cijele noći.

Uprava bolnice, u saradnju sa sanitetskom službom vojske, se na ovo odlučila nakon pojave unutarbolničke (intrahospitalne) infekcije kod dva pacijenta u intenzivnoj njezi. Infekcija je izazvana na antibiotike rezistentnim Acinobacter baumannii.

Ova bakterija je po rezistentnosti slična poznatoj MRSA bakteriji, ali nije uobičajena za holandske prilike. Pretpostavlja se da je uvezena iz neke od zemalja uz Mediteran, vjerovatno iz Maroka. Može inficirati sve organe, ali najčešće stradaju dišni organi.

Sadašnje odjeljenje intenzivne njege se mora u potpunosti dezinficirati, a to može samo kada i posljednji, od sadašnjih 26 pacijenata napusti odjeljenje. Dva već oboljela pacijenta su premještena u izolacijske sobe, a očekuje se pojava infekcije kod još nekih pacijenata iz intenzivne njege. U novo odjeljenje će se smještati samo tek prispjeli bolesnici.

Očekuje se da  kompletno odjeljenje danas počne funkcionisati, a koliko će dugo ono tu stajati, teško je predvidjeti, u svakom slučaju nekoliko sedmica. Vojska ima iskustva sa ovim , jer su ovako postavljene vojne bolnice za holandske vojnike u Iraku i Afganistanu.

Acinetobacter baumannii
Acinetobacter baumannii
Acinetobacter baumannii

Fotografija uz naslov prenesena iz DeTelegraaf 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
25/01/2008 09:45