beats by dre cheap

Gavrilo Princip, heroj ili terorista ?

Archduke Franz Ferdiand photographed on the day of his assassinationDanas je reprizirana emisija belgijske TV koja govori o sarajevskom atentatu. Autor emisije prati potomke Franca Ferdinanda, u stvari njegovog unuka. S druge strane u emisiji su i potomci familije Princip, Svjetlana Princip i njen nećak Mile Princip.

Emisija je snimana u Beču i Sarajevu. U muzeju u Beču čuva se originalna, krvlju poprskana uniforma prestolonasljednika. Na njoj se vidi sasvim mala rupa od metka, blizu vrata. Da je metak samo jedan milimetar prošao u stranu, ne bi bila pogođena jedna od glavnih arterija i Ferdinand bi ostao živ. Tako ne bi došlo ni do strašnog rata koji  je odnio živote  milione ljudi.

Unuk Franca Ferdinanda govori kako je ovaj događaj okrenuo Evropu naopačke. Rat je donio kraj velikim kraljevinama i carevinama, Njemačkom kraljevstvu. Austrougarskoj carevini, Ruskoj i Turskoj carevini. On kaže da je njegov otac, prestolonasljednikov sin, negdje 1919 kada mu je bilo 16 godina oprostio ubicama svoga oca.

Svjetlana i Mile Princip obilaze Bosnu i dolaze u Sarajevo. U bivšem muzeju “Mlade Bosne” ih dočekuje razočarenje. Muzej ne slavi više Gavrila, nema njegovih stopa pred muzejem, nego slavi i žali Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. kao zrtve teroristickog akta.. Mile ispisuje u knjigu utisaka i piše  da je skandalozno to što se radi, i izjavljuje pred kamerom da na Balkanu pišu istoriju oni koji su na vlasti, i da se to mijenja svakih deset godina. Gavrilo je bio heroj koji se borio protiv tuđinskog jarma, dodaje Mile.

Gavrilo Princip je u Terezijagradu umro od tuberkuloze. Na spomenik na koševskom groblju njegovi pretci ostavljaju cvijeće.

Jedan od autora emisije podvlači da je sarajevski atentat povukao seriju ratova u Evropi, i da je takozvano “kratko dvadeseto stoljeće”obilježeno ratovima i nemirima koji traju od 1914. do 1989., kada konačno nestaje Sovjetski Savez, i kada se Evropa opet “vraća na svoje”. Sam autor tome dodaje i jugoslovenske ratove čijim završetkom prestaje evropski i svjetski  užas izazvan atentatom u Sarajevu, odnosno onim milimetrom za koji metak nije promašio Ferdinandovu arteriju.

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
26/01/2008 21:25