beats by dre cheap

Dr Senail Sivro i njegove bosanske bolnice

 

Na subotnjem sastanku NAUK-a, kluba koji okuplja  naučne i kulturne stvaraoce, Bosance i Hercegovce u Kraljevini Holandiji, jedan od izvjestilaca dosadašnjeg rada je bio i Dr Senail Sivro, inače potpredsjednik sekcije za medicinske i prirodne nauke. Prošlogodišnja ličnost godine bosansko-hercegovačkog iseljeništva u Holandiji i sigurno najveći pomagač bosanskog zdravstva iz cijelog BH iseljeništva je prezentirao prošlogodišnje rezultate rada, odnosno projekta: ”Pomoć bosanskim bolnicama i školama”, projekta koji je u potpunosti realizovan.  

Ciljevi projekta su bili uvođenje savremenih metoda operativnog liječenja traumatiziranih bolesnika, upoznavanje i uvođenje savremenih metoda u liječenju krvnih žila, te tehničko opremanje kompjuter kabineta u tri škole u srednjoj Bosni. Pored Dr Sivre, koji je inače zaposlen u bolnici u Almere-u, u projektu su učestvovali i vaskularni hirurg Dr Jan Kromhout, te ing Reinhold Endl i Marius Endl.

Uvođenje nove operacije kuka Dr Sivro je demonstrirao predavanjima i operacijama u  Državnoj bolnici Sarajevo  te u bolnici Travnik kojima je poklonio i instrumente i implantate dovoljno za najmanje dvije godine. U tri škole u selima vlašićke regije poklonio je kompjutere, pa sad te škole u zabitom kraju imaju bolje kompjutere nego neke holandske škole. Pokrenuo je proceduru organizovanja ATSL kursa za dokotore traumatologe iz BiH i to u centrali u Čikagu i u evropskoj sekciji. ATSL je savremeni pristup politraumatizovanim pacijentima, odnosno odabir redosljeda procedura u spašavanju takvih pacijenta. Najveće planove ima Dr Sivro vezane za bolnicu u Sanskom Mostu. On kaže da se tamo treba da otvori bolnica, da svi imaju velike ambicije, ali da nemaju skoro nikakve opreme. Uz bolnicu u Sanskom Mostu bi pomogao i bolnici u Bihaću, pošto su to izgleda sada najsiromašniji krajevi BiH.

Doktor Sivro se pojavio na sastanku kluba sa dvojicom mladih kolega iz Sarajeva. To su dr Zlatan Zvizdić specijalista dječije hirurgije, te dr Emir Milišić, specijalizant dječije hirurgije. Oba doktora rade na Odjeljenju dječije hirurgije Kliničkog centra u Sarajevu. Dr Sivro im je organizovao placeni put i boravak od dvije sedmice na Odjeljenju dječije hirurgije amsterdamskog kliničkog centra, a u okviru boravka će prisustvovati i veoma značajnom naučnom skupu iz iste oblasti koji će se održati u Nijmegen-u.

Oba doktora su mi izjavila da su zadovoljni boravkom i da su impresionirani organizacijom rada i stručnošću doktora u Amsterdamu. Takođe su bili zadovoljni sastankom Naučnog kluba, opuštenom i radnom atmosferom, u kojoj su i oni uzeli ravnopravo učešće i svojim pojašnjenjima iz prve ruke ostalim članovima bacili više svjetla na trenutnu situaciju u B-H, odnosno sarajevskom zdravstvu. Odlučeno je da dr Zvizdić i dr Milišić postanu prvi pridruženi članovi kluba, jer po statutu kluba članovi su b-h građani koji trenutno borave u Holandiji.

Na slici dr Senail Sivro sa dr Zvizdićem i dr Milišićem, na sastanku kluba u ambasadi BiH u Den Hagu.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
27/01/2008 18:30