beats by dre cheap

Premaljeće

Da li je premaljeće isto što i proljeće, ili je premaljeće početak, odnosno nagovještaj proljeća?

Riječ ljeto se u mnogim jezicima često koristi i u značenju riječi godina (dana). Tako nekome brojimo ljeta, pa kažemo da ima toliko i toliko ljeta, ili se kaže da se je nešto desilo ljeta gospodnjega napr. 1865-og (pri čemu se ovdje kaže da je Bog vlasnik vremena). U holandskom jeziku ima slična pojava, kada se riječ jaar (godina) uz prijedloge voor(prije) i na (poslije) koristi ponekad za oznaku proljeća (voorjaar), odnosno jeseni (najaar), inače se proljeće zove lente, a jesen herfst.

Riječ godina je slovenskog porijekla, a u nekim slovenskim jezicima se koristi za oznaku sata  (časa), pa Poljaci kažu: Ktura je guđina?, kad pitaju koliko je sati. Godovi (krugovi) na prerezanom stablu imaju isti korijen (god) kao godina, a znamo da broj godova označava starost stabla, svake godine se stvori jedan god (na ruskom god=godina). U holandskom riječ God znači Bog, ima li to kakve veze sa slovenskim god (godina), ne znam.

Proljeće je znači uvod u ljeto (pro-ljeće), odnosno kretanje prema ljetu (prema-ljeće). Proljeće zvanično po astronomskom kalendaru nastupa 21 marta, a po metereološkom kalendaru 1-og marta. Prve naznake proljeća, odnosno premaljeća već su vidljive u pojavi prvog proljećnog cvijeća, koje je vrlo kratkog trajanja (koriste svjetlost nekoliko sedmica dok suma jos nije olistala - takozvane proljećne efemere), od kojih je obično visibaba prva. Juče sam snimio prve visibabe, a i grmlje u parku je dobilo nove mlade listove.

Visibaba (Galanthus nivalis) je prvi proljetni cvijet. U prirodi raste u listopadnim šumama, a cvate od januara do aprila. Uzgaja se u vrtovima, razmnožava se iz lukovice ili sjemena. Iako ima neka ljekovita svojstva, biljka je otrovna. Često cvjetovi visibabe vire ispod snijega (otuda naziv nivalis-snježni). U osnovnoj školi smo učili pjesmicu :”Šta to viri ispod snijega….”

Da napomenem još da je holandskoj kraljici Beatrix danas sedamdeseti rođendan, pa joj upućujem čestitke i želje za dug život. Takođe je 31 januar dan borbe protiv pušenja, pa pušačima želim da se do kraja ovoga ljeta gospodnjeg odreknu te štetne navike.

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
31/01/2008 09:33