beats by dre cheap

Elektronska cigareta: Ljekovito sredstvo ili sredstvo za uživanje

Elektronska cigareta je novi proizvod koji su izmislili u Kini, a koji se pojavio i u Evropi. To je umjetna cigareta koja se sastoji iz ampule punjene sredstvom za inhaliranje, iz inhalatora i baterije. U ampuli se nalazi tečnost koja sadrži različite koncentracije nikotina, od 0-16 mg (normalna cigareta sadrži 9), a imaju i ampule koje su sasvim bez nikotina. Uz nikotin (ili bez njega) su dodati prirodni poboljšivači mirisa i ukusa, koji su dozvoljeni u Evropi.

Prednost elektronske cigarete je da je ona puno “zdravija” od obične, jer ne sadrži kancerogene materije, kao napr. katran. Osim toga ona nije opasna za okolinu, to jest za one koji udišu dim pušača, te se ova cigareta može pušiti i u kafanama i mjestima gdje je zabranjeno pušenje. Takođe je pušenje obih cigareta jeftinije nego pušenje “normalnih”.

Ministar zdravlja se plaho zadevero šta da radi sa upotrebom ovih cigareta. On je zabranio reklamiranje Super Smokera, dok se ne vidi pravi efekat ovih cigareta, a u planu je da ih potpuno zabrani, sa objašnjenjem da one nemaju dozvolu za upotrebu, kao što ima svako ljekovito sredstvo.

 Međutim su proizvođači ljuti na ministra i kažu da se ne radi ni o kakvom ljekovitom sredstvu, niti sredstvu za odvikavanje od pušenja, nego se radi o sredstvu za uživanje, kao što su pastile ili žvakaće gume koje imaju u sebi nikotina. Zato su zatražili mišljenje suda.

Mnogi koji trebaju da daju svoje mišljenje, kako udruženja za odvikavanje od pušenja, tako i naučne i medicinske ustanove, su se našle zatečene i nemaju pravi odgovor na izazov proizvođaca.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
05/02/2008 09:23