beats by dre cheap

Bogati i siromašni Den Haag

Vredespaleis

Vredespaleis- Palata pravde, na granici Centra i gradskog dijela Scheveningen
Skyline of The Hague
Nebo iznad Den Haag-a. U daljini su zgrade vladinih ministarstava

Zapadni dio Den Haag-a, onaj uz more, parkove i šume, zauzimaju lijepi kvartovi vila i privatnih kuća izgrađenih u holandskom stilu. Na granici ovog dijela grada, koji se zove Scheveningen, je i Palata pravde, te kvart ambasada, Kongresni centar, Zgrade Jugoslavija Tribunal-a, Medjunarodnog centra za borbu protiv hemijskog oružja, a pravi se i nova zgrada Europola, Evropske policije. U ovom rezidencijalnom dijelu su izvanredno lijepe i velike kuće, a većina stranaca koji rade u međunarodnim organizacijama stanuju u ovome dijelu i plaćaju kirije od 800 eura pa do nekoliko hiljada eura.

Laan van Meerdervoort je najduža ulica u Den Hagu, a i u Holandiji. Ona dijeli zapadni od istočnog dijela grada i proteže se od centra, to jest Palate Pravde, pa sve do krajnjeg juga grada, u dužini od 4-5 kilometara (njome ide tramvaj broj 3 i broj 10). Istočno od ove ulice kvartovi postaju sve siromašniji, a kuće sve jeftinije, da bi oko željezničke stanice Holandse Spoor to postao najsiromašniji dio grada u kome u glavnom žive stranci, ali obojenog tena. Tu je i nekoliko ulica sa prositutkama u izlozima.

Prekjučer sam napravio nekoliko snimaka u jednoj ljupkoj ulici bogatijeg dijela grada. To je Reinkenstraat (po hol.kompozitoru), koja se odvaja od Laan van Meerdervoort, prema zapadu. Ulica ima cijeli niz interesantnih privatnih dućana i restorančića. Po onome kako su te radnje uređene, a pogotovu one na ćoškovima, to jest križanjima dviju ulica, ova me ulica podsjeća na neku ulicu u Parizu. Oni koji su bili u Americi kažu da većina gradova u Americi uopšte nema čaršiju, i da niko nema kud šetati. Lijepa Evropa sa svojim finim dućanima, pa ti lijepo prošetati i sve zagledati, a možda nešto i kupiti.

 

 

 

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
20/02/2008 14:55