beats by dre cheap

Leteći na "Kongresu"

U Sarajevu se proteklog vikenda odvijao "Prvi Kongres oftalmologa BiH sa internacionalnim učešćem". Teško je reći da se odista radilo o Kongresu očnih doktora iz cijele BiH. Organizator se pohvalio kako su prisutni predstavnici svih očnih odjeljenja u BiH, te oftalmolozi iz bivše nam Juge i iz dvadesetak drugih zemalja. Takođe se na otvaranju direktorica pohvalila kako je bosanska oftalmologija rame uz rame sa evropskom i svjetskom.

Iako u svakom slučaju treba odati priznanje organizatorima, Klinici za očne bolesti u Sarajevu, na ambicioznom poduhvatu i u suštini pozitivnom ishodu Kongresa, ipak su mnoge stvari vezane za ovaj skup upitne. Činjenica je da nije bilo prijavljenih referata iz Banja Luke i Mostara, a Kongresu je posljednjeg dana prisustvovao samo jedan kolega iz Banja Luke, inače rođeni Sarajlija, koji je usput obišao i majku u Sarajevu. Iz Mostara nisam vidio nikoga od kolega, niti sa istočne, niti sa zapadne obale. Navodno je ovima čak neko "zabranio da dođu". Od onih "dvadesetak" zemalja mimo ex Jugoslavije,  nisam vidio ni čuo nikoga iz Zapadne Evrope. Bio je jedan stari doktor iz Houstona  (Texas), koji se zaljubio  u Sarajevo i dolazi treći put. Prisutni su bili  nekolicina prominentnih oftalmologa iz Kaira i Istanbula (mislim dva iz Kaira i jedan iz Istanbula).

Ovi profesori su pokazali koliko je oftalmologija u Turskoj i Egiptu iznad naše, i kako je ona u ovim zemljama na svjetskom nivou. To su pokazali i naši zapadni susjedi Slovenci i Hrvati, ali samo preko nekoliko veoma modernih i naprednih priovatnih klinika. Bosanci, prije svega Tuzla i Sarajevo, i pored pametnih i vrijednih doktora i doktorica, nisu mogli nadoknaditi veoma izražen nedostatak u modernoj i skupoj opremi. Oftalmologija je, kao i sve grane medicine, postala veoma skupa, i ko nema para ne može pratiti nove trendove, ili može samo glumiti da ih prati.

Kongres je u stvari bio sajam na kome se nudila roba, i Slovenci i Hrvati su pokazali, da kao i u svemu drugome mogu računati na naše tržište. Na mene je najbolji utisak ostavio poznati ljubljanski oftalmolog Dr Pfeifer, evropsko ime u hirurgiji katarakte. U Sarajevo je došao u svom malom avionu kojega je sam vozio. Odletio je u subotu sretno, a za njim će stići  pacijenti dubljeg džepa i odnijeti pare iz našeg vilajeta.

Na ovome skupu sam susreo mnoge kolege koje nisam već dugo vidio. Čovjeku imponuje kad vidi koliko me se ljudi sjeća plo dobru, i kako me neki svrstavaju u legendu naše oftalmologije. Da napomenem da sam ja kao generalni sekretar Udruženja oftalmologa Jugoslavije, skupa sa prof. Vladom Kojovićem, koji je bio predsjednik, organizovao posljednji (tada to nismo znali) Kongres oftalmologa Jugoslavije, u Sarajevu 1986, kada je istovremeno na sarajevskom aerodromu bila leteća očna klinika "Orbis", a na Igmanu "Prvi naučni skup o implantaciji intraokularnih leća".

Bilo je lijepo družiti se sa starim kolegama, mada ih je sve manje, a ni druženja nisu više kao što su nekad bila.

Leteci Holandjanin
http://letholandez.blogger.ba
18/03/2008 12:10